Ξένια Καλογεροπούλου

Ηθοποιός – Συγγραφέας.

Σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου (R.A.D.A.)
Συνεργάζεται με τον γαλλικό θίασο “La Troupe Francaise”, που περιοδεύει στην Αγγλία με έργα των Μολιέρου, Λαμπίς κ.ά.

Το 1975 είναι ιδρυτικό μέλος του “Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου” και συμμετέχει στα έργα Σ. Ρεζβάνι “Καπιταίν Σελλ – Καπιταίν Έσσο”, Μπ. Μπρεχτ “Η Μάνα”. Το 1976 ξαναπαίζει τη Νίνα στον “Γλάρο” του Τσέχωφ με τον Θίασο Αλεξανδράκη, Κούρκουλο, Γαληνέα, Μιχαλακόπουλο. Το 1978 Σαίξπηρ “Δωδεκάτη νύχτα” (Ολίβια) με τον Θίασο Βασιλάκου – Μυλωνά, με τους Διαμαντόπουλο, Χρυσομάλλη, Καρακατσάνη.
Από το 1984-97 είναι μόνιμα πια στο δικό της θέατρο “Πόρτα” με τα έργα Ζ. Φεντώ “Ψύλλοι στ’ αυτία”, Σαίξπηρ “Ο έμπορος της Βενετίας” (Πόρσια), Λ. Μπελλόν “Με ανοιχτές αγκάλες”.

Έχει γυρίσει 36 κινηματογραφικές ελληνικές ταινιες και δύο ξένες.
Επίσης έκανε θέατρο για παιδιά και ιδρύει θίασο που δίνει παραστάσεις για παιδιά και ονομάστηκε αργότερα “Μικρή Πόρτα”.
Έπαιξε στα σήριαλ “Τα καθημερινά” και τρεις σύντομες σειρές. Παρουσίαζε τα τηλεπαιχνίδια “Σταυρόλεξο” και “Τρίλιζα”.
Επίσης έπαιξε ραδιόφωνο σε αρκετά θεατρικά έργα και για σειρά ετών διάβαζε τακτικά παραμύθια από όλο τον κόσμο.

Έχει μεταφράσει 21 θεατρικά έργα μεταξύ των οποίων Τσέχωφ “Ο Γλάρος” (εκδόσεις Κέδρος), Ζ. Κ. Καρριέρ “Το άλμπουμ”, Ζ. Φεντώ “Το καθάρσιο” (μαζί με τον Σταμάτη Φασουλή), Μακλ Φρέιν “Το σώσε” (μαζί με τον Στ. Φασουλή και την Άννα Παναγιωτοπούλου. Έργα για παιδιά “Πινόκιο”, “Παπουτσωμένος γάτος”, “Μιχάλης ο σφυρίχτρας”, “Σχολείο για κλόουν”, “Ιστορία με ιστορίες”, “Μακορόνια με κέτσαπ”, “Παραμύθι για δύο”, “Τα Μάγια του χειμώνα”, “Το αγόρι με τη βαλίτσα”, “Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι”, “Μια νύχτα του Φλεβάρη”, “Ρουμπελστίλτσκιν”, “Το Δρακούδι”.

Έχει γράψει τα έργα “Οδυσσεβάχ”, εκδόσεις Ιθάκη (έχει μεταφραστεί σε 7 γλώσσες και έχει ανέβει 18 φορές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες), “Ελίζα”, εκδόσεις Αρμός (έχει μεταφραστεί σε 2 γλώσσες) μαζί με τον Θ. Μοσχόπουλο, “Η Πεντάμορφη και το Τέρας”, “Η Οικογένεια Νώε”, “Ο Ελαφοβασιλιάς” και “Η Κοιμωμένη ξύπνησε”, εκδόσεις Κέδρος.

Τιμήθηκε με το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονικης 1964. Της ανατέθηκε η επιμέλεια της έκδοσης του βιβλίου “Θέατρο για παιδιά” από τις εκδόσεις του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για τα παιδιά και τους Νέους.

Το διάστημα 1983-2001 διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους (Ελληνικό Κέντρο της ASSITEJ).

H βιογραφία της Ξένιας Καλογεροπούλου φιλοξενείται στις σελίδες του Who is Who από την 3η έκδοση που κυκλοφόρησε το 2008 μέχρι και σήμερα.