Κωνσταντίνου Δαμιανός

Πρόεδρος Δ.Σ. της “Moore Stephens” Ελλάδος
Ο ευπατρίδης με μεγάλο κοινωνικό έργο!

Γεννήθηκε το 1938 στο Μιτσερό της Κύπρου, όπου σύμφωνα με αναφορές η οικογένεια είναι εγκατεστημένη από το 1780. Γενεάρχης της οικογένειας είναι ο Δαμιανός Κυριακού (1888-1964), με σύζυγο την Ορθοδοξία Νικόλα Κουφκιομήτη. Διετέλεσε κοινοτάρχης (μουχτάρης) από το 1928 έως το 1960, στηρίζοντας τους κατοίκους και τον τόπο με την επίλυση σημαντικών προβλημάτων. Την θέση του πήρε ο Κωστής Δαμιανού (1915-1978) υπηρετώντας με τον ίδιο δυναμισμό, δημιούργησε μεγάλα έργα ενώ μετά την εισβολη του ’74, στήριξε τους πρόσφυγες με την αμέριστη φιλοξενία στο Μιτσερό. Η υστεροφημία των Δαμιανών είναι μεγάλη έως σήμερα, καθώς και ο Δαμιανός Κωνσταντίνου εξακολουθεί να προσφέρει στην πατρίδα του και να τιμά με έργα τους προγόνους του. Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Κύπρο.

Απέκτησε τον τίτλο του ορκωτού λογιστή από το Ινστιτούτο Ορκωτών Λογιστών Αγγλίας, όπου στις τελικές εξετάσεις του Institute of Chartered Accountants in England and Wales, εξασφάλισε την 6η θέση μεταξύ 1.665 διαγωνισθέντων, καθώς και το Α’ βραβείο στο μάθημα εφηρμοσμένης ελεγκτικής (1963). Μαθήτευσε στην εταιρεία “Thomas H. How & Co. CharteredAccountants” στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα ήρθε το 1963 εκπροσωπώντας το διεθνές γραφείο Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών “Μoore Stephens” με σκοπό την ίδρυση ομοειδούς εταιρείας, στης οποία είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. και την ανέδειξε ως μία εκ των μεγαλυτέρων στην Ελλάδα. Ύστερα από πενήντα χρόνια σταθερής συνδρομής του στην ναυτιλιακή κοινότητα, και όχι μόνο της χώρας μας, χαίρει μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού στο χώρο του για τις γνώσεις και την εντιμότητά του. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διάφορα διεθνή συνέδρια του Λογιστικού-Ελεγκτικού επαγγέλματος.

Είναι επίτιμος δημότης Χίου. Τιμήθηκε με το ασημένιο μετάλλιο του Παγκοσμίου Συνδέσμου Φίλων Τριανταφυλλιάς, του οποίου ήταν ταμίας για οκτώ χρόνια στο συνέδριο του στην Osaka το 2006. Είναι ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού που συστάθηκε το 1995 με έδρα το Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας. Το Κέντρο έχει καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και οι δραστηριότητές του διενεργούνται μέσα στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής και ελληνορθόδοξης θρησκευτικής παράδοσης. Εκεί βρίσκεται και ο παγκοσμίου φήμης ροδόκηπος του. Τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του Κέντρου έχει επισκεφτεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης, πρεσβευτές ξένων χωρών, καθώς και σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και την πολιτικής ζωής. Επίσης, είναι ο εμπνευστής του αμφιθεάτρου “Κωστής Δαμιανού” της κοινότητας Μιτσερού και του πολιτιστικού κέντρου του.

Τις υπερσύχρονες εγκαταστάσεις εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφιας το 2009. Ακόμη, είναι χορηγός του Σπιτιού της Κύπρου. Για το κοινωφελές έργο του καθώς και για τις βιογραφίες των “Δαμιανών” έχουν εκδοθεί τα βιβλία “Αμφιθέατρο – Κωστής Δαμιανού στο Μιτσερό” και “Οι Δαμιανοί του Μιτσερού”.

Χόμπι: Η ενασχόληση με την φύση και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Γλ.: Αγγλικά.

Email.:damianos.constantinou@moorestephens.gr Διαβάστε την έντυπη δημοσίευση (2013, 8η έκδοση) εδώ