Ευθύμιος (Μάκης) Αμπλιανίτης

 Μουσικοσυνθέτης-Κιθαρίστας

Ενας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες στην Ελλάδα!

amplianΑπό τους σημαντικότερους κιθαρίστες της Ελλάδας, έπαιξε στην καριέρα του με σημαντικούς μουσικούς της αμερικάνικης τζαζ σκηνής. Έχει ένα δημιουργικό ανήσυχο πνεύμα κι όταν έπιασε στα χέρια του για πρώτη φορά τη κιθάρα, αγάπησε βαθειά τη μουσική. Στις σπουδές του είχε άριστες επιδώσεις στα ανώτερα θεωρητικά. Έχει μια αξιέπαινη δισκογραφική δουλειά με πολλές εμφανίσεις.  Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1964. Αντλεί την καταγωγή του από την Δάφνη Φθιώτιδας και το Γαύριο Άνδρου. Ο παππούς του Ευθύμιος ήταν ξυλουργός και ο παππούς Γιάννης διατηρούσε το κεντρικό αρτοποιείο του χωριού του στο νησί. Ο πατέρας του είχε ζαχαροπλαστείο στην Αθήνα. Όλα τα μέλη της οικογένειας ήταν δημοκρατικών πεποιθήσεων. Ο πρόγονός του Απόστολος Αμπλιανίτης ήταν στην ομάδα του Α. Βελουχιώτη και εκτελέστηκε το 1948. Αδελφή του είναι η Παναγιώτα .

Η μουσική ήταν ό δρόμος όπου χάραξε για να διαβεί, ήταν το πεπρωμένο του.   Ολοκλήρωσε  τις εγκύκλιες σπουδές του στην Αθήνα. Η σχέση του με τη μουσική άρχισε στα δεκαπέντε του χρόνια όταν πήρε την πρώτη του κιθάρα. Σπούδασε θεωρητικά παρακολουθώντας τις τάξεις του Κώστα Κλάββα, καθώς και τα σεμινάρια σύνθεσης του Θεόδωρου Αντωνίου και του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας. Στη συνέχεια σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τον Γιάννη Αυγερινό αποφοιτώντας από τις τάξεις της Φούγκας και της Ενορχήστρωσης με άριστα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο “BERKLEE COLLEGE OF MUSIC” της Βοστώνης παίρνοντας υποτροφία από το κολέγιο.

amplianiΗ καριέρα του, κρίνεται άκρως σπουδαία!  Έπαιξε με σημαντικούς μουσικούς της αμερικάνικης τζαζ σκηνής. Το 1993 σχημάτισε το κουαρτέτο “Jazz Steps” και το 1995 το συγκρότημα “Jazz Crew”. Από το 1996-98 συμμετείχε στο ethnic σχήμα των Μιχάλη Νικολούδη και Omar Faruk Tekbilek. Σημαντικές είναι οι συνεργασίες του με την “Αrts Dance & Music Productions” από τις πλέον πετυχημένες εμφανίσεις του Βroadway στην Ελλάδα με Αμερικανούς συντελεστές, καθώς και με την Μ. Φαραντούρη στην οποία δίνει τραγούδια του και ενορχηστρώνει το δίσκο “Μosaic” με τραγούδια του κόσμου. Το 2004 σχημάτισε με τον οργανίστα Γ. Μόνο, το γκρουπ “Hot Organic Trio” όπου παίζουν κλασσικά τζαζ κομμάτια με τον ιδιόμορφο ήχο της κιθάρας – οργάνου – ντραμς και κάνουν αμέτρητες εμφανίσεις. Το 2012 συνεργάστηκε με τον Μ. Αχαλινωτόπουλο και τον Haig Yazdjian σε σειρά συναυλιών στο Half Note Jazz Club και στο Badminton Theatre. Την περίοδο αυτή παρουσιάζει σε συναυλίες κομμάτια από το “BAHAR” και “KISMET” ενώ παράλληλα ετοιμάζεται το πρώτο cd με τους “HOT ORGANIC TRIO” και σε λίγο καιρό πρόκειται να κυκλοφορήσει η επόμενη προσωπική του δουλειά. Έχει συμμετάσχει με μεγάλη επιτυχία σε πολλά φεστιβάλ και σκηνές στην Κωνσταντινούπολη, Σκόπια, Οχρίδα, Ιερουσαλήμ, κ.α. Από το καλοκαίρι του 2012 και κάθε Δευτέρα βράδυ, παρουσιάζει την δική του εκπομπή “BAHAR” μέσα από την τηλεόραση του www.zougla.gr με μουσικές και μουσικούς απ’ όλο τον κόσμο, ενώ συχνά φιλοξενεί εξέχουσες μουσικές προσωπικότητες .

Είναι ένας καλλιτέχνης ο οποίος συνεχώς εξελίσσεται για να αγγίξει το τέλειο. Τα ιδιαίτερα επιτεύγματά του είναι πολλά. Διακρίνουμε τα εξής:  Δισκογραφία του, 1997 – “Flame Keeper” (Thesis), 2001 – “Bahar” (Libra Music), 2004 – “Bahar Live under the sky” (Live recording) (Libra Music), 2008 – “Kismet” (Libra Music). Συμμετέχει σε πολλές συλλογές με καταξιωμένους διεθνώς καλλιτέχνες. Παράλληλα με την δισκογραφική του δουλειά και τις εμφανίσεις, διδάσκει τζαζ κιθάρα, μοντέρνα αρμονία και ενορχήστρωση σε διάφορα ωδεία των Αθηνών και στο Αγγλικό σχολείο St. Catherines.

Κατά καιρούς έχουν γραφεί για εκείνον, ενθουσιαστικά σχόλια. Δημοσιεύονται τακτικά αναφορές και θετικά σχόλια για το έργο του αλλά και τον ίδιο, ο οποίος θεωρείται ο πλέον εμπνευσμένος και σημαντικότερος κιθαρίστας στην Ελλάδα σήμερα. Το έργο του είναι διακεκριμένο. Mε το άλμπουμ του “Bahar” μουσική λουσμένη στα χρώματα της Μεσογείου καταξιώνεται στον διεθνή μουσικό χώρο, μια συνεργασία με τον διεθνούς φήμης Hariprasad Chaurasia, τον Μ. Λιδάκη κ.α. και ο δίσκος έχοντας πουλήσει χιλιάδες αντίτυπα σε όλο τον κόσμο γίνεται σύντομα “χρυσός”. Πολλές ξένες εταιρείες ζητούν κομμάτια από το “Bahar” για να το συμπεριλάβουν σε συλλογές τους σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Τουρκία, Σερβία, Ρουμανία, Γερμανία.

Η δράση του απλώνεται παντού και αφήνει το στίγμα του. Σχηματίζει το Makis Ablianitis Group, και με αυτό δίνει πολύ πετυχημένες συναυλίες στην Ελλάδα, Τουρκία και FYROM, όπου το άλμπουμ του είναι παντού στα τοπ τεν. Σημαντική είναι η συνεργασία του με την Μαρία Φαραντούρη, στην οποία δίνει τραγούδια του και ενορχηστρώνει το δίσκο MOSAIC, με τραγούδια του κόσμου όπου συμμετέχουν κάποιοι από τους καλύτερους μουσικούς της παγκόσμιας σκηνής μεταξύ των οποίων ο Glen Velez, ο Hariprasad Chaurasia, ο Fuat Saka, αλλά και κάποιοι από τους σημαντικότερους έλληνες μουσικούς. Το 2004 σχηματίζει μαζί με τον οργανίστα Γιάννη Μόνο, το γκρούπ “HOT ORGANIC TRIO”, όπου παίζουν κλασσικά τζαζ κομμάτια, με τον ιδιόμορφο ήχο, κιθάρας-οργάνου-ντράμς, κάνοντας αμέτρητες εμφανίσεις. Επίσης κυκλοφορεί το νέο του cd “BAHAR LIVE-under the sky” με κομμάτια από το “BAHAR”, αλλά και νέες συνθέσεις που ηχογραφούνται ζωντανά για πρώτη φορά στη διάρκεια της περιοδείας του σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ το 2008 κυκλοφορεί το νέο του άλμπουμ “KISMET” όπου κι εδώ συμμετέχουν κάποιοι από τους καλύτερους μουσικούς της παγκόσμιας σκηνής. Χόμπι, του είναι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στο βουνό, η ορειβασία (Νεπάλ, Everest-Base Camp-, Όλυμπος, κ.α.).  Γλ: Αγγλικά
E-Mail: makis@makisablianitis.com  –  Ιστοσελίδα: www.makisablianitis.com