Ιωάννης Ιγνατιάδης

Ορθοπεδικός

Tο έργο του μοναδικό στη χειρουργική χειρός !

c86b929d412a630771aa738d31f2a581_SΠρόκειται για έναν διακεκριμένο και βραβευμένο ιατρό με μοναδικό ερευνητικό έργο και μελέτη, με πολυετή θητεία στον ορθοπεδικό τομέα και μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική χειρός. Διακρίνεται για την εργατικότητα του και ακούραστα εργάζεται για την ιατρική επιστήμη, πιστός στο καθήκον με όλο το κύρος που τον διακρίνει. Το 2000 έλαβε το Βραβείο Πέτρος Κόκκαλης, από την Ελληνική Εταιρεία Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής για το καλύτερο ερευνητικό πρωτόκολλο στην δεκαετία 1990 – 2000 στο αντικείμενο της χειρουργικής περιφερικών νεύρων.

Γεννήθηκε στην  Αθήνα, το 1960. Έλκει την καταγωγή του από το Μπατούμι και την Καβάλα, με απώτερη την Τραπεζούντα και την Κωνσταντινούπολη. Ο παππούς Ιωάννης ήταν από εύπορη εμπορική οικογένεια, ήρθε με την μικρασιατική καταστροφή και έγινε εμπορικός αντιπρόσωπος στην Β. Ελλάδα. Ο παππούς Παναγιώτης είχε εμποροραφείο υψηλής ραπτικής στην Κωνσταντινούπολη, ήρθε στην Καβάλα το 1918, όπου δημιούργησε επίσης ραφείο και αργότερα στην Αθήνα. Οι πρόγονοί του ήταν επίσης φημισμένοι ράφτες. Η γιαγιά Μαριάνθη Μαρκάκη προέρχεται από οικογένεια με δικό τους ναυπηγείο. Ο πατέρας του ήταν οφθαλμίατρος, συμμετείχε στην εθνική αντίσταση, τιμήθηκε για την προσφορά του από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

_MG_3753Τις πρώτες επιρροές για την ιατρική τις δέχθηκε από την οικογένειά του, το οικογενειακό του περιβάλλον έπαιξε έναν θετικό ρόλο για την σταδιοδρομία του.  Αφού αποφοίτησε από το 5ο Γυμνάσιο Εξαρχείων, στη συνέχεια, φοίτησε στην ιατρική σχολή στο Βουκουρέστι και αργότερα μετεγγράφη στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε το 1987. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του διαγράφει μια σειρά από σημαντικούς σταθμούς που έπαιξαν ρόλο στην εξελικτική του πορεία.  Ξεκίνησε την ειδικότητα στην Ορθοπεδική στο Νοσοκομείο Χανίων, συνέχισε στο Ασκληπείο Βούλας το 1993 και το 1994 μετέβη στην Μικροχειρουργική Κλινική του ΚΑΤ, όπου ασκήθηκε για ένα εξάμηνο, ενώ πραγματοποίησε ειδικότητα στην Κλινική Παιδορθοπαιδικής για το διάστημα 1995 – 1996. Το 1996 εκπαιδεύτηκε στο Institute de la Main, Paris για έξι μήνες στην Μικροχειρουργική και για εννιά μήνες στην Πειραματική Μικροχειρουργική στο Ecole de Chirourgie, Paris. Το 1996 – 1997 πραγματοποίησε επιδημιολογική μελέτη σε ομάδα 70 μουσικών οι οποίοι είχαν εξεταστεί στο Ινστιτούτο de la Main, από τον Ορθοπαιδικό Christian Dumontier. Το 1998 διορίζεται ως Επιμελητής ΕΣΥ στο Νοσοκομείο των Χανίων. Κατά την περίοδο αυτή εκπαιδεύεται στο Pulvertaft Hand Center Derby (UK), καθώς και στο Peripheral Injuries and Children’s Hand Unit (Stanmore – London, UK). Το 1999 – 2002 εργάστηκε στο Παιδορθοπεδικό τμήμα του ΚΑΤ ως Επιμελητής ΕΣΥ. Μετεκπαιδεύτηκε στην χειρουργική συγγενών παθήσεων χειρός στο Sahlgrenska University Hospital (Gotenburg, Σουηδία). Το 2002 έως σήμερα είναι επιμελητής ΕΣΥ, Χειρουργική Χειρός και Μικρουχειρουργικής του ΚΑΤ. Από το 1999 – 2011 υπήρξε επιμελητής στην Παιδοορθοπαιδική Κλινική και στην Κλινική Μικροχειρουργικής του ΚΑΤ. Ιδιωτεύει από το 2011.

350cd36Ιδιαίτερο επίτευγμα αποτελεί για εκείνον το γεγονός ότι έχει διοργανώσει 6 διεθνή συνέδρια από το 2007 – 2012 με θέμα τις πειραματικές ασκήσεις σε χοίρους παρασκευής κρημνών (μικροχειρουργική τεχνική) στο Ερευνητικό-Πειραματικό Κέντρο της ΕΛΠΕΝ

911e89ce-4e15-11e3-b186-000000000000-3Έχει στο ενεργητικό του σημαντικές δημοσιεύσεις, θα έλεγε κανείς μοναδικές. Είναι ο συγγραφέας της μονογραφίας “Η παθολογία του άνω άκρου στους μουσικούς”, εκδόσεις Καυκάς, το έργο του θεωρείται η μόνη συγγραφική μελέτη για τα χέρια των μουσικών που έχει εκδοθεί στην Ελλάδα. Πλέον των 120 εργασιών του έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Συμμετείχε με άρθρα και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους. Αρθρογραφεί επίσης κατά διαστήματα στον ευρύτερο έντυπο τύπο. Το 1998 δημοσιεύεται το άρθρο του “Επιδημιολογική μελέτη των παθήσεων του άνω άκρου στους μουσικούς” και το βιβλίο “Τα χέρια των μουσικών”. Παρόμοια άρθρα έχουν δημοσιευτεί στο Romanian Journal of Hand Microsurgery και στην εφημερίδα Ιατρικό Βήμα. Έχει κάνει ανακοινώσεις σε πολλά συνέδρια των Εταιρειών Χειρουργικής Χεριού σχετικές με τα χέρια των μουσικών

Είναι μέλος στην  Εταιρεία Επανορθωτικής Χειρουργικής Χεριού, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μικροχειρουργικής, Γενικός Γραμματέας στο Πρότυπο Αθλητικό Κέντρο ΠΑΚ Χαλανδρίου. Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Αγγλίας, μέλος στην Ορθοπαιδική Εταιρεία .

Χόμπι του είναι η μουσική έθνικ και αυτοσχεδιαζόμενη, το κολύμπι, η μελέτη της παγκόσμιας ιστορίας και συγκριτικού πανθεϊσμού.

Γλ. Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά. E-Mail: ignatio@yahoo.com ■