Γεώργιος Κουμουτσάκος

Βουλευτής, διπλωμάτης
Πολιτική με ήθος και κύρος !

κουμουτσακος1Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1961. Η πολιτική τον κέρδισε από νωρίς διότι τις πρώτες επιρροές τις δέχθηκε από την οικογένειά του καθώς έπαιξε σημαντικό ρόλο για τη χώρα σε μια σειρά ζητημάτων πριν και μετά τη μεταπολίτευση. Ως πολιτικός έδειξε ήθος και υπευθυνότητα όποια θέση κι αν ανέλαβε. Έχει διακριθεί. Τον Ιούνιο του 2013 εκλέχθηκε “Ευρωβουλευτής της Χρονιάς” στον τομέα της ευρωπαϊκής πολιτικής μεταφορών στο πλαίσιο του θεσμού “MEP Awards” .

Στη πολιτική σημειώνει ανοδική πορεία με πολλά ιδιαίτερα επιτεύγματα. Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι μέλος της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού και της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Μέχρι το 2012 ήταν μέλος και της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς και της υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από το Σεπτέμβριο του 2012 είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της Ελλάδας

17.4.14Αρχιεπίσκοπος2.jpgΈλκει την καταγωγή του από την Αθήνα και από τις δύο οικογένειες με απώτερη την Μ. Ασία, την Λακωνία και Κρήτη. Ο παππούς του Ιωακείμ, φοίτησε στη Mεγάλη του Γένους Σχολή και ασχολήθηκε με τραπεζικές δραστηριότητες. Ο παππούς Γεώργιος Κ. ήταν αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και μετέπειτα σύμβουλος του Στρατάρχη Παπάγου επί Πρωθυπουργίας του. Ο πατέρας του ήταν για ένα χρονικό διάστημα αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και στην συνέχεια εργάσθηκε στο υπουργείο Εργασίας. Επί μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Γ. Ράλλη διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του τότε Υπουργού Εργασίας Κ. Λάσκαρη. Γιαγιά του η Αικατερίνη Νταντινάκη-Κουμουτσάκου, φιλόλογος στο Αρσάκειο με σημαντική κοινωνική προσφορά.

koumoutsakosΟπλίστηκε με γνώσεις και την ανάλογη παιδεία σε αυτό το τομέα με που αργότερα θέλησε να ακολουθήσει και να προσφέρει. Είναι απόφοιτος της Λεοντείου Σχολής. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα Διπλωματίας, Στρατηγικής και Άμυνας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και Διεθνή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, αριστούχος (magna cum laude).

Εκτός από ήθος σε όλη του τη πολιτική καριέρα διακρίνεται για το κύρος και την υπευθυνότητα του. Ως διπλωμάτης υπηρέτησε από το 1995 έως το 1997 στο διπλωματικό γραφείο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου. Το διάστημα 1997-2001 τοποθετείται στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδος στη Δυτικοευρωπαϊκή ‘Ένωση και την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση ως γραμματέας πρεσβείας με αρμοδιότητα σε θέματα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας. Το 2001 τοποθετείται στην πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα ως υπεύθυνος για θέματα διμερών σχέσεων, ελληνικής μειονότητας και σχέσεων Ε.Ε.- Αλβανίας όπου και παρέμεινε μέχρι το 2003. Αμέσως μετά αναλαμβάνει επικεφαλής στο γραφείο του τότε βουλευτή samaraskoumoutsakosΕπικρατείας και μετέπειτα Υπουργού Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτη. Από το 2004 έως τον Ιούνιο του 2009 διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, οπότε και εκλέγεται μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη Ν. Δημοκρατία. Την ίδια χρονιά ορίζεται εκπρόσωπος τύπου του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές του 2009 και μένει στη θέση αυτή έως το Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Το 2010 και το 2013 εκλέγεται μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ. Βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα. Αρθρογραφεί στον ευρύτερο έντυπο τύπο για θέματα ευρύτερης εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Είναι ο Συγγραφέας του έργου “Ή Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα” με τον καθηγητή Ι. Καρτερό,  εκδόσεις Σάκκουλα.

Είναι Αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. – Τουρκίας και μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.- Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Γλ: Αγγλικά, Γαλλικά. E-Mail: gkoumoutsakos@gmail.com – Ιστοσελίδα: www.gkoumoutsakos.gr ■