Γιάννης Ζουγανέλης

Μουσικός – Ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα.
Οι μουσικές του σπουδές ξεκίνησαν από την προσχολική του ηλικία στην Βυζαντινή Μουσική στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών, με τον ιεροψάλτη καθηγητή κύριο Θ. Θεοδωρακόπουλο. Στο Ελληνικό Ωδείο σπούδασε κιθάρα με τους καθηγητές κυρίους Εκμετσόγλου και Τριάντο. Στα θεωρητικά επικεφαλής καθηγητής ήταν ο Αντίοχος Ευαγγελάτος. Συνέχισε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με αρμονία, ανώτερα θεωρητικά και πιάνο υπό την διδασκαλία των κυρίων Πατρικίδη και Βόκου.

Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των μουσικών του σπουδών έπαιξε ο μεγάλος συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης, που τον δίδαξε ενορχήστρωση και ρυθμολογία. Το 1975, με υποτροφία που πήρε από το Υπουργείο Πολιτισμού (για το έργο του “Δέκα Βυζαντινά δοκίμια”, μικρό συμφωνικό σύνολο και μικτή χορωδία), σπούδασε σύνθεση, ενορχήστρωση και όπερα στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου, από την οποία και αποφοίτησε με Άριστα. Τέλος, έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο .

Η δισκογραφική του δραστηριότητα ξεκίνησε σε ηλικία δεκαπέντε χρόνων με το “Σώσον Κύριε τον Λαόν σου”, δίσκος που εκδόθηκε από τη LYRA του Α. Πατσιφά. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πλειάδες έργων τα οποία τον έχουν κατατάξει ως τον πιο αγαπημένο Έλληνα μουσικό αλλά και ηθοποιό, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να οδηγήσει τη νέα γενιά στο κόσμο των τεχνών.

Επίσης, είναι επίτιμος καθηγητής της Ακαδημίας του Μονάχου, όπου συμμετέχει ενεργά στην δημιουργία έδρας ελληνικής μουσικής και ένας από τους ελάχιστους Έλληνες συνθέτες ορχηστρικής μουσικής που έργα του έχουν κυκλοφορήσει σ’ όλο τον κόσμο.

Το 2002 απέσπασε το βραβείο D. SHARP για τις 500.000 πωλήσεις που ξεπέρασε το σύνολο των έργων του παγκοσμίως. Επίσης, αποσπάσματα μουσικών του έργων παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση απονομής των βραβείων Νobel το 1996.

Άνθρωπος με έντονες κοινωνικές ανησυχίες έχει βραβευτεί από τον ΟΗΕ -UNICEF για τη συνεργασία και διδασκαλία του σε παιδιά με αναπηρία και για το σύγγραμμά του “Οι Προσωπικότητες δημιουργούνται με τη διαφορετικότητα”.

Η πλήρης βιογραφία του Γιάννη Ζουγανέλη φιλοξενείται στις σελίδες του Who is Who από τη 3η έκδοση που κυκλοφόρησε το 2008 μέχρι και σήμερα.