Γεράσιμος Κουρούκλης

Ελπίδα και ασφάλεια για τα άτομα της τρίτης ηλικίας!

Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός (ΕΜΠ), Σύμβουλος Μηχανικός στον Ελβετικό όμιλο BELIMED, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Γραμμή Ζωής”

GerasimosΤον διακρίνει ήθος, κοινωνική ευαισθησία, διορατικότητα γι’ αυτό και η προσφορά του στον άνθρωπο από όποια θέση και αν βρέθηκε είναι μεγάλη. Διαθέτει ένα ευρηματικό μυαλό και πολλά ταλέντα στην οργάνωση και εφαρμογή της νέας ιδέας, κάθε καινοτομίας. Είναι ειδικός στην εκπόνηση μελετών νέων υπηρεσιών για το κοινωνικό σύνολο και τις ευπαθείς ομάδες. Τα επιτεύγματά του πολλά όσον αφορά τα άτομα τις τρίτης ηλικίας , τα αδύναμα, τα ανήμπορα που κάποτε πρόσφεραν τα μέγιστα στη κοινωνία και στην οικογένεια.

Ο Γεράσιμος Κουρούκλης αφουγκράστηκε τις ανάγκες της τρίτης ηλικίας όσο κανένας άλλος. Βοήθησε με την επινοητικότητά του, να απαλύνει το πόνο και τις δυσκολίες τους και τα προβλήματά τους, βγάζοντάς τα από το περιθώριο. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στη εκπόνηση μελέτης για την δημιουργία Οργανισμού με στόχο την φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων μέσω της δημιουργίας μίας υπηρεσίας τηλεειδοποίησης. Παράλληλα είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με την επωνυμία “ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ”. Είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της υπηρεσίας “Silver Alert Hellas”. Το Silver Alert είναι το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης για περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων. Ο Γεράσιμος Κουρούκλης είναι εκείνος που πρωτοστάτησε και στη δημιουργία της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής SOS1065 για τους Ηλικιωμένους.

assets_LARGE_t_420_6521238Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956, από σημαντική οικογένεια και σπουδαίους προγόνους που έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο στο τόπο τους, όπως άλλωστε και ο ίδιος . Ο πατέρας του Σπυρίδων γεννήθηκε το 1927 και μεγάλωσε στην Αθήνα και είχε καταγωγή του το Ληξούρι της Κεφαλληνίας. Το επάγγελμά του ήταν Εργοδηγός Δομικών Έργων. Η μητέρα του Άννα γεννήθηκε το 1930 και μεγάλωσε στην Άνδρο. Παππούς του Γεράσιμου Κουρούκλη ήταν, ο Γεράσιμος Κουρούκλης–Τσηφής, Βιβλιοδέτης, γεννηθείς την 22α Ιουλίου 1888 στο Ληξούρι Κεφαλληνίας, υιός του Σάββα Κουρούκλη–Τσηφή, Αρτοποιού, ομοίως γεννηθέντος στο Ληξούρι Κεφαλληνίας (1852), και της Ευρώπης θυγατέρας του Γεωργίου Κολέντη που επίσης εγεννήθη στο Ληξούρι Κεφαλληνίας (1854). Ο Αρτοποιός Σάββας Κουρούκλης–Τσηφής, υιός του Γερασίμου, από την σύζυγό του Ευρώπη θυγατέρα Γεωργίου Κολέντη, απέκτησε τρία τέκνα, τον Ευάγγελο, τον Γεράσιμο (1888) και τον Γεώργιο (1897). Ο Βιβλιοδέτης Γεράσιμος Κουρούκλης–Τσηφής (22/07/1888), νυμφεύτηκε την Άννα θυγατέρα Σπύρου Θωμαΐδη και απέκτησε δύο τέκνα, τον Σάββα Κουρούκλη (06/04/1925) και τον Σπύρο Κουρούκλη (02/01/1927) αμφότερα γεννηθέντα στη Αθήνα. Ο Σάββας Κουρούκλης (06/04/1925), Αρχιτέκτων Μηχανικός, νυμφεύθηκε την Αφροδίτη θυγατέρα του Θεόδωρου Λουκάκου και της Ευανθίας Λουκάκου Πετροπουλάκη, επίσης Αρχιτέκτονα Μηχανικό και δεν απέκτησε τέκνα. Ο Σπύρος Κουρούκλης (02/01/1927), Εργοδηγός Δομικών Έργων, νυμφεύθηκε την Άννα, θυγατέρα Ιωάννη Γιαννίση και της Βιολέτας και απέκτησε ένα τέκνο τον Γεράσιμο Κουρούκλη (15/07/1956) που εγεννήθη στη Αθήνα.

Πήρε αρχές και μόρφωση από την οικογένειά του και του δόθηκαν όλα εκείνα τα εφόδια ώστε να χαράξει ένα δρόμο στη ζωή του που θα είναι αντάξιος των προγόνων του. Βρέθηκε σε περιβάλλον που των ώθησαν στα γράμματα, τα οποία αγάπησε και είχε άριστες επιδώσεις. Φοίτησε στο 16ο Γυμνάσιο αρένων Αθηνών και όταν τελείωσε το γυμνάσιο ακολούθησαν οι ανώταερες σπουδές. Το 1974 εισήχθη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός κι ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο UM1 στο Montpellier της Γαλλίας καθώς και στο Πανεπιστήμιο Eberhard Karls Universität στο Tübingen της Γερμανίας.

Στη συνέχεια υπηρέτησε τον Ελληνικό Στρατό (10/08/1978 έως 15/09/1980) ως Δόκιμος Ανθυπολοχαγός Τεχνικού και αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του Εφέδρου Ανθυπολοχαγού. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, διετέλεσε στέλεχος Ελληνικών και Πολυεθνικών επιχειρήσεων ως Σύμβουλος Μηχανικός σε τμήματα μελετών νοσοκομειακού εξοπλισμού. Σήμερα εργάζεται ως Σύμβουλος Μηχανικός στο Belimed Group με τομέα ευθύνης στη Μέση Ανατολή.

gerasimos_kourouklisΘα μπορούσε να πει κανείς ότι όλη του η ζωή είναι ένα Ιδιαίτερο επίτευγμα. Πέτυχε ότι είχε βάλει στόχο. Πρωτοστάτησε στη εκπόνηση μελέτης (2000-2004) για την δημιουργία Οργανισμού με στόχο την πληρέστερη και αποτελεσματικότερη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων μέσω της δημιουργίας μίας υπηρεσίας τηλεειδοποίησης. Είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με την επωνυμία “ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ”, η οποία συστήθηκε τον Μάϊο του έτους 2006. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της ΜΚΟ “ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ” την περίοδο 05/2006 έως 12/2008. Από 01/2009 μέχρι σήμερα είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΚΟ “ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ”. Είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της υπηρεσίας “Silver Alert Hellas”. Το Silver Alert είναι το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής SOS1065 για τους Ηλικιωμένους.

Είνοι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Γραμμή Ζωής”, Tακτικό μέλος του INPEA “International Network for the Prevention of Elder Abuse”.

Χόμπι του, είναι το ψάρεμα και η κηπουρική. Γλ: Ομιλεί την Αγγλική και Γερμανική γλώσσα.
E-Mail: gerasimos-kourouklis@hotmail.com