Λιάνα Σκουρλή – Δανιηλίδου

Με έργο πολύπτυχο!

Ιστορικός Τέχνης, Εικαστική Σύμβουλος

 

lianaskourlh_DSC0079Κατέκτησε τη διπλωματία αλλά την κέρδισε η τέχνη, αφήνοντας ένα έργο πολύπτυχο, αναλλοίωτο, ένα έργο προσφοράς για την τέχνη και τον πολιτισμό γενικότερα και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Το έργο της έχει πολλές πτυχές και είναι έργο ουσίας. Ανήσυχο πνεύμα έχει αναπτύξει μεγάλο κοινωφελές έργο. Το Σωματείο “Φίλοι Μαρία Κάλλας”, το ίδρυσε η ίδια!

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο Umberto Nobile ο εξερευνητής που έκανε εξερευνήσεις στο Νότιο Πόλο στην εποχή του Μεσοπολέμου ήταν εξάδελφος της μητέρας της.

Οι σπουδές της είναι εξίσου σημαντικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τελείωσε το Ράλλειο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο, τη Γαλλική Σχολή Saint Joseph και το Ράλλειο Πρότυπο Λύκειο Πειραιώς. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Β.Α. στις Πολιτικές Επιστήμες και στην Ιστορία της Τέχνης στο University of Miami, Η.Π.Α., Μ.Α. στις Διεθνείς Σχέσεις στο Georgetown University Washington D.C., Η.Π.Α.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΛΙΑΝΑ-ΣΚΟΥΡΛΗ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΚΑΜΙΝΗΣ-ΟΛΓΑ-ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ1Είχε την τύχη να συνεργαστεί με αξιόλογες προσωπικότητες και ανθρώπους σπουδαίους στη τέχνη. Για χρόνια υπηρέτησε στο Υπουργείο Εξωτερικών ως Διπλωματικός Υπάλληλος στην Ελληνική Πρεσβεία των Η.Π.Α.. στην Ουάσινγκτον, ως σύνδεσμος της Πρεσβείας με την Βουλή των Αντιπροσώπων και την Αμερικανική Γερουσία, ως Ακόλουθος Τύπου της Ελληνικής Αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη και χειρίστηκε όλα τα νομικά και πολιτιστικά θέματα του Ελληνικού Προξενείου στη Νέα Υόρκη (1976 – 1982). Η καριέρα της απογειώνεται όταν αποφασίζει να ασχοληθεί με το πολιτισμό και την τέχνη.

Από το 1982 ασχολείται με τα εικαστικά. Εργάστηκε ως Βοηθός Επιμελήτρια στο Μουσείο Solomon R. Guggenheim (1982 – 1984). Ως Ειδικός Σύμβουλος του Οίκου Πλειστηριασμών Philips Auction House στη Νέα Υόρκη βοήθησε στην ίδρυση των Τμημάτων Ιμπρεσιονισμού και Μοντέρνας Τέχνης, οργάνωσε ειδικές πωλήσεις, πλειστηριασμούς για κοινωφελείς σκοπούς και διαλέξεις για τους Ιμπρεσιονιστές και τη Μοντέρνα Τέχνη (1984 – 1987). Ως Σύμβουλος Τέχνης οργάνωσε εκθέσεις Μουσείων και Γκαλερί στην Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική (1988 – 1997). Υπήρξε Εικαστική Σύμβουλος, διοργανωτής και συντονιστής εκθέσεων σε ιδιωτικές Συλλογές, στην European Reliance Corp., στην Dominion International Corp., στη Γκαλερί “L-S” (2000), στο Κέντρο Τέχνης “Επιστροφή” (2001). Το 1998 ιδρύει και διευθύνει έως σήμερα τις Γκαλερί Τέχνης “L-S” στο ξενοδοχείο “Elounda Mare”, και στο ξενοδοχείο “Porto Elounda Mare”, είναι Πολιτιστικός Σύμβουλος στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών “Ιωάννης Καποδίστριας”. Υπήρξε Εικαστική Σύμβουλος των Συλλογών των εταιρειών “Εγνατία-Le Monde”, στο Κέντρο Τέχνης “Επιστροφή” και στη Συλλογή “D+S.K”. Συνεχίζει να είναι Εικαστική Σύμβουλος και να οργανώνει συλλογές και εκθέσεις, σε Μουσεία, σε Ιδρύματα και καλλιτεχνικούς χώρους όπως στη Citicorp – Citibank, στην American Cancer Society, Νέα Υόρκη, στον Philips Auction House στην Αθήνα και Ιταλία, στην Banque Nationale de Paris στη Νέα Υόρκη κ.ά.

Ιδιαίτερο επίτευγμα για εκείνη αποτελεί το γεγονός ότι έχει αναπτύξει μεγάλο κοινωφελές έργο. Είναι μέλος και ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσης “Σύλλογος παιδιών με καρκίνο από την Ελλάδα” στο Νοσοκομείο “Memorial” της Νέας Υόρκης, ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου των Φίλων Παιδιών με καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ”, ίδρυσε δε το Σωματείο “Φίλοι Μαρία Κάλλας” .

ΛΙΑΝΑ-ΣΚΟΥΡΛΗΟ τύπος έχει ασχοληθεί κατά καιρούς με το έργο της και την προσωπικότητά της. Άρθρα και κριτικές για τη διοργάνωση εκθέσεων, των γκαλερί Τέχνης, των καλλιτεχνικών γεγονότων και για το κοινωφελές έργο της έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή περιοδικά και στον ελληνικό και διεθνή τύπο.

Διακρίθηκε στη ζωή της όσο λίγοι. Έλαβε τιμητική διάκριση από τους Ιππότες του Αγίου Λαζάρου για την συμμετοχή της στην δημιουργία μονάδας ορφανοτροφείου και γηροκομείου “Old age home”, Πρόεδρος του “Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας” .

Χόμπι της είναι το ρέϊκι, η γιόγκα, το διάβασμα, η μουσική, τα ταξίδια . Γλ: Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά.
Ιστοσελίδα: www.art-ls.gr