Δοϊτσίδου Θεοπούλα

Καλλιτέχνις Θρακιώτικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού.

Τελείωσε το Δημοτικό στην Καρωτή Διδυμοτείχου από όπου και κατάγεται και το  Γυμνάσιο στο Διδυμότειχο. Σπούδασε σε Σχολή Γραμματέων και παράλληλα μαθήτευσε δίπλα στο πατέρα της και το συγκρότημα “Δοϊτσίδη” επί σειρά ετών.

Συνέχισε την καλλιτεχνική της παιδεία στην παραδοσιακή μουσική και τον χορό στο θέατρο της Δώρας Στράτου, όπου παρουσίασε μαζί με την αδελφή της Λαμπριάννα τους σπάνιους χορούς και τα τραγούδια της Θράκης. Κύρια επαγγελματική της δραστηριότητα υπήρξε η συμμετοχή της στο μεγαλόσχημο συγκρότημα “Δοϊτσίδη”, όπου τόσο ως συγχορεύτρια με την αδελφή της στον παραδοσιακό θρακικό χορό “Μαντηλάτο”, όσο και με την ικανότητά της στο τραγούδι, καταξιώνεται στο χώρο και συμμετέχει σε όλες σχεδόν τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αυστραλία, Η.Π.Α. Καναδάς, Ρωσία,Αγγλία, Γερμανία,  Βέλγιο, Ιταλία, κ.ά.).

Συμμετέχει στην έρευνα, τη διάσωση και την ανάδειξη του θρακιώτικου τραγουδιού και λαμβάνει μέρος στην οικογενειακή πρωτοβουλία της δημιουργίας του καταστήματος “Το Θρακιώτικο Στέκι”, στο οποίο επί 15ετίας γίνεται γνωστή στην Αθήνα η θρακιώτικη πολιτιστική κληρονομιά μέσω χορών, τραγουδιών, είδη διατροφής και πλούσιων, παραδοσιακών φορεσιών. Ως μέλος του Συλλόγου “Δόμνα Βισβύζη” λαμβάνει ενεργά μέρος στην ανάδειξη της θρακιώτισσας καπετάνισσας, αρχόντισσας και κυρίως ηρωίδας του 1821.

Πρωτοστάτησε σε συνεργασία με διάφορους φορείς για την κατασκευή της προτομή της, ενώ στίχους της μελοποίησε ο πατέρας της και τραγουδήθηκαν από την ίδια. Το χορευτικό συγκρότημα “Δοϊτσίδη” έχει βραβευτεί κατ’ επανάληψη για το πολιτιστικό του έργο, τόσο σε Ελλάδα όσο και εξωτερικό.