Αντώνης Γιακουμάκης

Καλλιτέχνης – Εικαστικός

GIAKOUMAKISΓια δεκαπέντε περίπου χρόνια δραστηριοποιήθηκε ως ιδιωτικός υπάλληλος, κυρίως στον εμπορικό τομέα. Από 2008 ασχολείται αποκλειστικά με τις εικαστικές τέχνες. Ξεκίνησε να επικοινωνεί τις δημιουργίες του διαδικτυακά. Η πρώτη ολοκληρωμένη συλλογή του έχει τίτλο “Μαύρα Κεφάλια”. Η πρώτη προσέγγιση έγινε το 2012 από τον Εικαστικό Χρήστο Θεοφίλη.

Στην ιστοσελίδα www.xronos.gr, δημοσιεύθηκε δείγμα του έργου του συνοδευόμενο από κείμενο που φιλοξενούσε τις αντιλήψεις του γύρω από τη ζωγραφική. GIAKOYM1Ακολούθησε και δεύτερη δημοσίευση, που αποτέλεσε αφορμή να τον προσεγγίσει Λέκτωρ της Σχολής Καλών Τεχνών της Γερμανίας και να συμμετάσχει σε workshop που έλαβαν χώρα εκεί.

Αποτέλεσμα αυτής της δράσης ήταν να φιλοξενηθούν έργα του στο Μουσείο “Goslarer” και σε έκθεση στη Στουτγάρδη. Το Μάρτιο του 2013 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο “Μαύρα Κεφάλια” στο Κολλέγιο Βακαλό.

Το Μάϊο του ίδιου έτους συμμετείχε στην ομαδική έκθεση “Το ψέμα της σάρκας” στο Μουσείο Φρυσίρα. Δημιουργίες του φιλοξενήθηκαν στο Μουσείο Τέχνης “Ελαιουργείο” (Δρομόνερο, Χανίων) τον Ιούλιο. Τον Οκτώβριο έλαβε μέρος στην ομαδική έκθεση που διοργανώθηκε από τη Μ.Κ.Ο. “Ιπποκράτης 2.500 χρόνια”. Το ζωγραφικό έργο του ανήκει στο ρεύμα του λεγόμενου “άγριου εξπρεσιονισμού”. Οι δημιουργίες του χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια και συγχρόνως αποτελούν μια αποτύπωση των συναισθημάτων του. Τα έργα του, αν και σκοτεινά, σχετίζονται άμεσα με την ανθρώπινη ψυχή και είναι προέκταση της συνεχούς εσωτερικής αναζήτησης

Αν και δραστηριοποιείται μικρό χρονικό διάστημα με τη ζωγραφική, έχει καταφέρει να καταξιωθεί και να αναγνωριστεί στον εικαστικό χώρο. Το έργο του έχει προκαλέσει εντύπωση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Οι δημιουργίες του έχουν λάβει διθυραμβικές κριτικές. Για το έργο και τη δράση του έχει παραχωρήσει συνέντευξη σε γερμανικό κανάλι. Υπήρξε ένας εκ των τεσσάρων εικαστικών που παρέθεσαν έργα στην ομαδική έκθεση που έλαβε χώρα στο Μουσείο “Goslarer” στη Γερμανία το 2012