Γιώργος Φακανάς

Μουσικός – Συγγραφέας – Εκπαιδευτικός
Γεννήθηκε στην Αθήνα.

Απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων “Πλάτων” και της Ιταλικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε Οικονομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πτυχίο το 1984.

Ξεκίνησε τη μουσική του πορεία στην ιστορική ηχογράφηση της “Λιλιπούπολης” με το Μάνο Χατζηδάκη το 1980. Συμμετέχει στην ορχήστρα τζαζ τηςfakanas giorgosΕΟΚ (Εurojazz) ως μοναδικός εκπρόσωπος δίνοντας συναυλίες σ’ όλη την Ελλάδα, 1981-84. Ιδρύει το γκρουπ “Iskra”, το 1ο jazz – fusion μουσικό σχήμα στη χώρα, συνεργάζεται με τους σημαντικότερους συνθέτες (Χατζηδάκη, Σφέτσα, Πλέσσα, Καραϊνδρου, Μαρκόπουλο, κ.ά.), 1984-88. Ιδρύει το Ωδείο Τέχνης “Γ.Β. Φακανάς”, όπου διδάσκει και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Σύγχρονου Τμήματος και της ΑΘΗΝΑ Live, στο οποίο έχουν φιλοξενηθεί τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως της jazz – fusion.

Έργα του κατ’ επανάληψη έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής, έχει πραγματοποιήσει συναυλία στο Ηρώδειο, όπου διευθύνει τη “Βig Bag” της ΕΡΤ σε δικά του έργα. Συμμετέχει σε σειρές συναυλιών με ειδικούς καλεσμένους καλλιτέχνες, συνθέτει νέα έργα, ενώ ταυτόχρονα δουλεύει πάνω σε νέες δισκογραφικές δουλειές που παρουσιάζονται με τα διάφορα ορχηστικά του σύνολα.

Γράφει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και για τον κινηματογράφο, έχει παίξει σε πάνω από 700 δίσκους. Συγγραφέας 17 εκπαιδευτικών βιβλίων, τα οποία διδάσκονται σε όλη την Ελλάδα κα τη Κύπρο.

Το ταλέντο του και οι δίσκοι του έχουν προβληθεί παγκοσμίως. Είναι ο μοναδικός Έλληνας καλλιτέχνης, για τον οποίο το μεγαλύτερο μουσικό περιοδικό της τζαζ μουσικής “Baseplayer” έχει παρουσιάσει ειδικό πολυσέλιδο αφιέρωμα.

Η βιογραφία του κ. Φακανά Γιώργου φιλοξενείται στις σελίδες του Who is Who από το 2009 έως και σήμερα.