Αλεξάνδρα Καππάτου

Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

kappatoyΤο 1986, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της επιστρέφει στην Ελλάδα και άμεσα αρχίζει να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αθήνα ως Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος. Ξεκινά συνεργασία με ιδιωτική Σχολή Βρεφονηπιαγωγών ως καθηγήτρια των μαθημάτων εξελικτικής και κλινικής ψυχολογίας και παράλληλα εργάζεται σε Ίδρυμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες ως Υπεύθυνη της κατάρτισης των θεραπευτικών Προγραμμάτων των παιδιών. Το 1987 δημιούργησε το Ψυχοδιαγνωστικό και Συμβουλευτικό Κέντρο με σκοπό την ανάδειξη, πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Το χρονικό διάστημα 1988-1999 οργάνωσε πλήθος ενημερωτικών σεμιναρίων που παρακολούθησαν τουλάχιστον δύο χιλιάδες εκπαιδευτικοί σχετικά με θέματα παιδικής και εφηβικής ψυχολογίας. Έχει συνεργαστεί με δεκάδες ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία στο τομέα της πρόληψης τυχόν ψυχολογικών προβλημάτων και αξιολόγησης των μαθητών και ως εισηγήτρια σεμιναρίων για γονείς σε θέματα της ειδικότητάς της.

Από το 1989 έχει δυναμική παρουσία στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, μέσα από πλούσια αρθρογραφία, αλλά και πολυάριθμες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρεμβάσεις αναδεικνύοντας προβλήματα ψυχικής υγείας παιδιών – εφήβων και τις σχέσεις γονιών – παιδιών. Έχει αναπτύξει σημαντική συγγραφική δραστηριότητα. Τα βιβλία που έχει εκδώσει,  χαρακτηρίζονται από εγκυρότητα και προσιτό συγγραφικό ύφος, κάτι που αποδεικνύεται από τη μεγάλη αποδοχή του αναγνωστικού κοινού. Η προσωπική της ιστοσελίδα αποτελεί έναν ενημερωτικό ιστότοπο σε θέματα που άπτονται όλους τους τομείς ψυχολογίας. Πρόκειται για έναν εύχρηστο διαδικτυακό τόπο, όπου γονείς μπορούν να αντλούν έγκυρες πληροφορίες, αλλά και να ενημερώνονται για έρευνες και θέματα επικαιρότητας, που αφορούν παιδιά, εφήβους και ενήλικες

Είναι η πρώτη ψυχολόγος στη χώρα που από το 1989 συστηματικά γνωστοποίησε στο ευρύ κοινό προβλήματα παιδικής και εφηβικής ψυχολογίας.  Τα βιβλία της αναλύουν και αποδίδουν θέματα που άπτονται του ευρύτερου επιστημονικού της ενδιαφέροντος με εύληπτο τρόπο. Το “Γνωρίστε το παιδί σας” που εκδόθηκε το 1999, αποτέλεσε ένα σημαντικό συμβουλευτικό οδηγό για γονείς και αποτέλεσε μεγάλη συγγραφική επιτυχία. Η γνώμη της έχει βαρύνουσα σημασία και για κάθε σοβαρό κοινωνικό γεγονός που αφορά την ψυχολογία παιδιών και εφήβων της ζητείται να τοποθετηθεί δημόσια.

Έχει δώσει περίπου 400 διαλέξεις σε επιστημονικούς συλλόγους, φιλανθρωπικά σωματεία και οργανισμούς σε όλη την χώρα. Έχει επίσης συμμετάσχει ως εισηγήτρια τουλάχιστον σε 100 επιστημονικές. Περίπου 2.500 άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτες εφημερίδες και περιοδικά και ιστότοπους.