Παράσχος (Πάρης) Mανιάτης

«Ο Καθηγητής Management του ΟΠΑ με την εκπληκτική μουσική φλέβα!»

Μηχανολόγος & Ηλεκτρολόγος, Πολιτικός Μηχανικός & Μηχανικός Logistics, Δάσκαλος – Μουσικοσυνθέτης – Ενορχηστρωτής – Κλασσικός Κιθαριστής – Ιεροψάλτης – Iσοκράτης & Μαέστρος Συμφωνικής Μουσικής.

Γεννήθηκε στην Μυτιλήνη της Λέσβου το 1957 με γονείς τον Θεόδωρο Μανιάτη και τη Δανάη Αρβανιτάκη.  Αντλεί την καταγωγή του από τον Κάτω Χάλικα Μυτιλήνης, με απώτερη τον Δυρό Μάνης (εξ’ ου και το όνομα Μανιάτης) απ’ όπου φέρεται ότι οι πρόγονοι οι οποίοι ήταν βυρσοδέψες, μετοίκησαν στην Μυτιλήνη επί Τουρκοκρατίας ίσως για να γλυτώσουν. Κατά παράδοση εκείνος που καταγόταν από τη Μάνη και μετακόμισε στη Μυτιλήνη ήταν ο Μανιάτης που έγινε και επώνυμο.  Ο παππούς του Χρήστος Μανιάτης ήταν εργάτης και ο παππούς του Παράσχος Αρβανιτάκης ήταν σαπωνοποιός και κλαδευτής δένδρων στο κύριο επάγγελμα και επίσης διατηρούσε το καφενείο της πλατείας του Κάτω Χάλικα, Μυτιλήνης.

Οι γονείς του συμμετείχαν ηρωικά στην εθνική αντίσταση και παρασημοφορήθηκαν για την ανδρεία τους. Ο πατέρας του υπήρξε μουσικοδιδάσκαλος, του Μουσικού Γυμνασίου Μυτιλήνης, καθηγητής βυζαντινής μουσικής του Ωδείου «ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ», πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Μυτιλήνης και διπλωματούχος βυζαντινής μουσικής απόφοιτος Ωδείου. Αδέλφια του είναι ο Παναγιώτης, διδάκτορας Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Αμερικανικού Πολυτεχνείου και διπλωματούχος Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πολυτεχνείου Πατρών, διπλωματούχος βυζαντινής μουσικής και πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Μυτιλήνης, η Ελεονώρα, ιατρός κυτταρολόγος, διευθύντρια του Κέντρου Υγείας της Μυτιλήνης, διδάκτορας Επιστημών Υγείας Αμερικανικού Πανεπιστημίου και απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, η Αριάδνη, Μηχανολόγος διδάκτορας στο Βιομηχανικό Μάνατζμεντ Αμερικανικού Πανεπιστημίου και η Ειρήνη, Πτυχιούχος του Ανοικτού Πανεπιστημίου Πατρών στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Έχει 4 ανιψιούς και 4 ανιψιές.

Η Όλγα Φιλιποπούλου κόρη της Αριάδνης είναι διπλωματούχος Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής απόφοιτος του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου Αθηνών και απόφοιτη μεταπτυχιακού Μάστερ στην ειδικότητα της Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής με έμφαση τις Στρατηγικές Αποφάσεις από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης), η Δανάη Φιλιποπούλου κόρη της Αριάδνης είναι απόφοιτη του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και απόφοιτη μεταπτυχιακού Μάστερ στην ειδικότητα Οικονομικής και Επιχειρησιακής Στρατηγικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ο Θεόδωρος γιός του Παναγιώτη είναι απόφοιτος Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταπτυχιακός φοιτητής Μάστερ στην Ειδική Αγωγή Κυπριακού Πανεπιστημίου, διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής και ενεργός ιεροψάλτης. Ο Απόστολος γιος του Παναγιώτη είναι απόφοιτος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΤΕΙ Λαμίας και μεταπτυχιακός φοιτητής Μάστερ επί της ιδίας ειδικότητας του Πανεπιστημίου Τριπόλεως και ο Δημήτρης γιος του Παναγιώτη είναι τεταρτοετής φοιτητής Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Βάγιος γιος της Ελεονώρας είναι απόφοιτος Ιατρικής με ειδικότητα στην Ογκολογία, η Δανάη κόρη της Ελεονώρας είναι απόφοιτος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ισμήνη κόρη της Ελεονώρας είναι απόφοιτη Ιατρικής.

Ο Παράσχος (Πάρης) Μανιάτης απεφοίτησε με άριστα τις διδακτορικές του σπουδές στην ειδικότητα των Engineering Logistics από Σουηδικό  Πολυτεχνείο και με άριστα τις διδακτορικές σπουδές στο κλάδο του Μάνατζμεντ για Μηχανικούς (Engineering Management) από Αμερικανικό Πολυτεχνείο. Σπούδασε βυζαντινή και ευρωπαϊκή μουσική και απέκτησε το δίπλωμα μουσικοδιδασκάλου Βυζαντινής Μουσικής από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών, διδακτορικό δίπλωμα μαέστρου από Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, Bachelor’s degree in Music Theory/Composition από  Αμερικανικό Πανεπιστήμιο.

Δίδαξε ως πρωτοβάθμιος καθηγητής στο ΜΒΑ του Κuwait Maastricht Business School στο Κουβέιτ, ως αναπληρωτής καθηγητής στο Truman State University USA, στο University of Missouri-Rolla, Wichita State University, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ.α. Σήμερα διδάσκει ως επίκουρος καθηγητής με μονιμότητα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι οι «Ποσοτικές Μέθοδοι Ανάλυσης για τη Διοίκηση των Επιχειρήσεων». Είναι ενεργός μουσικοσυνθέτης  κυρίως συμφωνικής μουσικής και έντεχνων τραγουδιών με 160 βίντεο (με αποκλειστικές δικές του συνθέσεις και εκτελέσεις) μεταφορτωμένα στην ιστοσελίδα www.youtube.com στο δικό του όνομα αποσπώντας μέχρι τώρα περίπου 90000 προβολές (views). Το κύριο ερευνητικό και συνθετικό του πεδίο στον τομέα τούτο είναι η σύγχρονη συμφωνική μουσική του 21ου αιώνα.

Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Εταιρείας «Τέχνη Δίχως Όρια» (1992). Έργα του μεταξύ άλλων είναι: «5 Συμφωνίες» (1983, ’84, ’85, ’89, 1991), «Κοντσέρτα για τρομπέτα και πιάνο», η όπερα «Ελπίδα», «Τα δώρα των Μάγων», «Ακαδημαϊκό περιβάλλον» κ.α. Έγραψε επίσης διάφορα έργα μουσικής δωματίου, έργα για πιάνο και για κιθάρα – τα οποία εκτελεί ο ίδιος. Στον δίσκο του «Νοσταλγία», ο οποίος ηχογραφήθηκε στην Σουηδία το 1983, εμπεριέχονται 12 τραγούδια έντεχνης μουσικής, στο δίσκο του «Αμβροσία» 2 συμφωνικά έργα από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ν. Υόρκης. Στον δίσκο του «Τραγούδησέ μου», υπάρχουν 14 έργα έντεχνης μουσικής από την Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας που ο ίδιος διηύθυνε και στο δίσκο του «Αντίκοσμος» υπάρχουν 12 κομμάτια πιάνου σύγχρονης μουσικής. Έχει συνθέσει περίπου 500 τραγούδια έντεχνης ελληνικής μουσικής και έχει δώσει πλέον των 100 συναυλιών υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, Δήμων, πρώην Υπουργείο Αιγαίου και πρώην Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. 8 Νοεμβρίου του 2012 ο Παράσχος Μανιάτης έδωσε μουσική συναυλία για τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Λέσβου από τους Τούρκους στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Τη συναυλία διοργάνωσε και επιχορήγησε ο Δήμος Λέσβου. Μουσικά έργα του συνθέτη βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, http://art.aueb.gr

Έχει δημοσιεύσει περίπου 60 τεχνικές εργασίες και άρθρα σε περιοδικά. Μεταξύ αυτών είναι και το Journal for Cleaner Production. Είναι ο συγγραφέας των εξής βιβλίων: 1. «Το μάνατζμεντ διά μέσου της πρακτικής. Η διεθνής προσέγγιση. Ένα βιβλίο για όλους τους Έλληνες» (2005) Εκδοτικός Οίκος: Δημακαράκος. 2. «Διοίκηση εφοδιαστικής αλυσίδας. Από  τη θεωρία στην πράξη» (2018). Εκδοτικός οίκος «Da Vinci».

Υπήρξε σύμβουλος του Richard Muther (Αμερικάνου παγκοσμίου αναγνωρισμένου «γκουρού» των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και του Ανδρέα Μηνά-Κουκούλη (υπεύθυνου του ποιοτικού ελέγχου (μετρολογία) των αεροπορικών εταιριών Boeing Airplane Co, Gates Lear Corp και Westholt Manufacturing -USA).  Έχει συμπεριληφθεί στο «Λεξικό των Ελλήνων Συνθετών» Φ. Νάκκα, στην «Εγκυκλοπαίδεια Παγκόσμιας Μουσικής» και σε βιογραφικά λεξικά. Μεταξύ των διακρίσεων του στη μουσική περιλαμβάνεται η εξής από το International Biographical Center Cambridge «The Top 100 Musicians» (2017). Από το ίδιο κέντρο άλλη διάκριση είναι η «The Top 100 Professionals» (2017)  η «Τhe International Mozart Award for Music Achievement» (2015) και η Honorary Master of Arts (2014). Επίσης, το βιογραφικό του θα συμπεριληφθεί το 2018 στην 11η έκδοση των 2000 διαπρεπών διανοουμένων (outstanding intellectuals) του 21ου αιώνα του Διεθνούς Βιογραφικού Κέντρου του Cambridge Αγγλίας.

Είναι Μέλος του Αμερικανικού Κέντρου Μουσικής, του Αμερικανικού Συλλόγου Πανεπιστημιακών Συνθετών, του Αμερικανικού Συλλόγου Μουσικής Δωματίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών με άδεια άσκησης επαγγέλματος πολιτικού μηχανικού και ηλεκτρολόγου μηχανικού και μηχανολόγου μηχανικού. Επίσης είναι μέλος του Συλλόγου  Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

Ομιλεί την Αγγλική, Σουηδική και Γερμανική γλώσσα.

Email: pman@aueb.gr    URL: www.maniatis.eu