Αλεξάκης Ελευθέριος

ALEXAKISΠρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας.

Το 1962 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Λαυρίου. 1962-67 φοίτησε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., 1967-68 στρατιωτική θητεία, 1968- 70 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Εθνολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (Université Libre de Bruxelles).Το 1980 ορίστηκε αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Το 1974 διορίστηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Ερεύνης ΕλληνικήςΛαογραφίας τηςΑκαδημίαςΑθηνών.Από το 1996 έως σήμερα Διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Ερεύνης ΕλληνικήςΛαογραφίας τηςΑκαδημίαςΑθηνών. Έχει πραγματοποιήσει πολλαπλές επιτόπιες εθνογραφικές έρευνες στον ελληνικό χώρο και έχει διευθύνει το επιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα: “Ο γάμος στους κτηνοτρόφους, στρατηγικές και σύμβολα”. Έχει επίσης να επιδείξει ακαδημαϊκή δραστηριότητα: 1996-97 Επισκέπτης Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, 1999-2000 Chargé de cours Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στους μεταπτυχιακούς φοιτητέςΛαογραφίας του ΠανεπιστημίουΑθηνών. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας (1992), της οποίας διετέλεσε και Πρόεδρος τις χρονικές περιόδους: 1992-96 και 1998-2000. Σήμερα είναι ταμίας της Εταιρείας, η οποία απαρτίζεται από περισσότερα από 150 μέλη και εκδίδει σε ετήσια βάση το περιοδικό “Εθνολογία”, του οποίου είναι Διευθυντής Σύνταξης

Έχει δημοσιεύσει άνω των 90 μελετών και έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια και δύο εθνογραφικά ντοκιμαντέρ του έχουν προβληθεί στην ΕΡΤ. M.: Μέλος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες: Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού,  Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, Μελετών Λαυρεωτικής (Ιδρυτικό μέλος), Εταιρεία Μελετών Ν.Α.  Αττικής (ιδρυτικό μέλος).