Κουναλάκη Ελισάβετ

Πιανίστα.

Γεννήθηκε στη Σύρο το 1960. Έλκει την καταγωγή της από το Ηράκλειο και την Κωνσταντινούπολη. Ο παππούς της Μιχάλης ήταν δικηγόρος και πρόγονός της ο Παπαμανώλης, ήρωας του Ν. Καζαντζάκη. Ο πατέρας της ήταν δικηγόρος και ερασιτέχνης μουσικός. Η μητέρα της καθηγήτρια πιάνου. Ο παππούς Αριστομένης ήταν χημικός και δημιούργησε το πρώτο παγοποιείο στην Κρήτη. Αργότερα ασχολήθηκε με την σαπουνοποιΐα. Ο ίδιος και η γιαγιά Ελισάβετ είχαν πέραν των άλλων ασχολιών τους, κέντρο ξένων γλωσσών και δίδαξαν την αγγλική.

Απέκτησε Δίπλωμα πιάνου από το Ωδείο Αθηνών με Άριστα και Α’ βραβείο παμψηφεί. Με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών και της Γαλλικής κυβέρνησης συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, στο conservatoire européen και αποφοίτησε με την ανώτατη διάκριση και χρηματικό έπαθλο. Ως υπότροφος του ιδρύματος Nadia & Lili Boulanger, παρακολούθησε μαθήματα τρίτου κύκλου σπουδών στο Εθνικό Ωδείο Τουλούζης στην τάξη της Thιrθse Dussaut, ενώ παράλληλα έκανε ανώτερα θεωρητικά μαθήματα με την Μarthe Νalet. Αποφοίτησε από το Ωδείο Τουλούζης με Δίπλωμα σολίστ και διάκριση.

Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου ή με ορχηστρικά σύνολα στην Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ιαπωνία. Συνεργάστηκε με την ελληνική τηλεόραση για την επιμέλεια και παρουσίαση σειράς μουσικών εκπομπών, με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συγγράφοντας μουσικολογικά κείμενα για τα έντυπα προγράμματα των εκδηλώσεων και με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Έχει παίξει με όλες τις Ελληνικές Ορχήστρες και την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας, με μαέστρους, μεταξύ άλλων, τους Vladimir Fedosseyev, Amaury du Closel, Franz Schieri, M. Καρύδη, Λ. Καρυτινό, Μ. Χατζηδάκι, Α. Μυράτ, Α. Μπαλτά, Κ. Τρικολίδη και άλλους.

Δίδαξε Αρμονία και Συνοδεία Πιάνου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το διάστημα 2004-05. Συμμετέχει συχνά σε επιτροπές διαγωνισμών πιάνου. Στην δισκογραφία κυκλοφορεί δίσκος ακτίνας με όλο το πιανιστικό έργο του Γιώργου Σισιλιάνου, δίσκος με έργα του Γ. Κουμεντάκη και διπλός δίσκος με έργα Μπαχ, Σκαρλάττι, Σούμαν, Μπράμς, Γρανάδος κ.α..

Υπάρχει για το όνομά της πλήθος δημοσιεύσεων με ευμενή σχόλια και ενθουσιώσης κριτικές στον διεθνή και αθηναϊκό τύπο. Έχει τιμηθεί με το Α’ Βραβείο “Καίτη Παπαϊωάννου” (1973), το Grand Prix Europιen (Παρίσι, 1980) και το Βραβείο ερμηνείας έργων Chopin (Παρίσι, 1981). Στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου “Μαρία Κάλλας” διακρίθηκε από τον ιάπωνα παραγωγό της Μαρίας Κάλλας Schinkichi Nakajima, ο οποίος την κάλεσε για σειρά συναυλιών στην Ιαπωνία, το 1983.