Βόγλης (Γκόγκλης) Γιάννης

Ηθοποιός – Σκηνοθέτης

Προικισμένος  με λάμψη και ταλέντα βρέθηκε μπροστά από τα φώτα της δημοσιότητας και γνώρισε επιτυχίες, παίζοντας μεγάλους ρόλους. Συνεργάστηκε με σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου και της τηλεόρασης.  Γενιές μεγάλωσαν με τους πρωταγωνιστικού του ρόλους. Μετά διάλεξε να είναι και πίσω από τα φώτα και δημιούργησε . Παντού όπου κι αν βρέθηκε διέπρεψε. Η προσφορά του είναι μεγάλη στην τέχνη, στον πολιτισμό. Ο κόσμος τον λάτρεψε, τον θαύμασε και τον θαυμάζει ακόμα!  Έπαιξε σε πολλές χώρες του κόσμου  και απέσπασε θριαμβευτικές κριτικές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Έλκει την καταγωγή του από τα Αλάτσατα Ιωνίας και την Άνδρο. Η οικογένεια του πατέρα του ήρθε κατά τη μικρασιατική καταστροφή το 1922 στην Κρήτη. Ο πατέρας του σκοτώθηκε στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, πέφτοντας στην α’ γραμμή. Μεγάλωσε με το 2ο σύζυγο της μητέρας του, τον Περικλή Καλαθάκη, ο οποίος υπήρξε πρότυπο αξιών και ευαισθησίας. Στην ευρύτερη οικογένεια ανήκει ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας Νανάκης, σχολάρχης της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης και καθηγητής του Α.Π.Θ.

Αγάπησε την έβδομη τέχνη. Το 1961 αποφοίτησε από τη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Πέλου Κατσέλη  και το 1965-66 έκανε μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο Λονδίνο.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έπαιξε σημαντικούς  ρόλους. Το κοινό τον λάτρεψε από τη πρώτη στιγμή που τον είδε να παίζει.  Το  1961-62 με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν “ΑΡΤΟΥΡΟ ΟΥΙ” του Μ. Μπρεχτ και “ΟΡΝΙΘΕΣ” του Αριστοφάνη στο ρόλο του Ηρακλή. Με το Θίασο Έλλης Λαμπέτη “Μικρή μας πόλη” στο ρόλο του γιατρού Γκιπς. Στον κινηματογράφο πρωταγωνιστής στο “Υπερήφανοι” του Ανδρέα Λαμπρινού και στο “Η Παγίδα” του Γ. Διζικιρίκη. 1963-64 με το Πειραϊκό Θέατρο Περιοδείες στην Ευρώπη, με Αρχαίο Δράμα, “Μήδεια” του Ευριπίδη στο ρόλο του Κρέοντα και του Ιάσονα, “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή στο ρόλο του Παιδαγωγού και “Χοηφόρες” τουΑισχύλου στο ρόλο του Αιγίσθου. 1964-65 με το Θίασο Αλέκου Αλεξανδράκη και Αλίκης Γεωργούλη ερμήνευσε βασικούς ρόλους στα “Σινικό Τείχος” του Μ. Φρις, “Μπέσυ Σμίθ” του Έ. Άλμπυ, “Ήταν όλοι τους παιδιά μου” του Ά. Μίλερ και “Ένας μήνας στην εξοχή” του Ι. Τουργκένιεφ. Στον κινηματογράφο “The Reprisal” του Robert Tronson.   Στη συνέχεια το 1965-66 στον κινηματογράφο “Το χώμα βάφτηκε κόκκινο”.Τον καθιερώνει σταρ σε ένα νέο είδος δυναμικού ήρωα. Στις Η.Π.Α. η ταινία εκλέγεται ανάμεσα στις πέντε καλύτερες ξένες ταινίες και είναι υποψήφια για Όσκαρ. “Επιτάφιος για εχθρούς και φίλους”, “Ο 13ος”, “Βρώμικη πόλη” και “Ξεχασμένοι ήρωες”. Στην τηλεόραση πρωταγωνιστεί στη βρετανική σειρά της ITV “The Ratcatchers”. 1967-68 με το Λαϊκό θέατρο του Μάνου Κατράκη στο “Καληνύχτα Μαργαρίτα” του Θ. Σταύρου. 1968-70 με το ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ του Αλέξη Σολομού στο “Πεερ Γκυντ” του Ίψεν, πρώτος επώνυμος ρόλος και προσωπική θεατρική επιτυχία, “Μις ΜΠΑ” και “Αδελφοί Καραμάζωφ” του Ντοστογιέφσκι. Στον κινηματογράφο πρωταγωνιστεί στις “Κορίτσια στον ήλιο”, “Ραντεβού με μιαν άγνωστη”, “Ένας μάγκας στα σαλόνια”, “Γενναίοι του βορρά” και “Αέρα”.  Το 1970-73 δημιουργεί προσωπικό θίασο και περιοδεύει στην Ελλάδα. 1973-74 με το ΚΘΒΕ “Μηδεία” του Ευριπίδη στο ρόλο Αιγέας, “Κοριολάνος” του Σαίξπηρ στο ρόλο Κοριολανός και “Φιλοκτήτης” του Σοφοκλή στο ρόλο Φιλοκτήτης.

VOGLIS-1Στον κινηματογράφο “Ο Βάλτος”. 1974-78 με το ΚΘΒΕ πρωταγωνιστεί στα “Περίπατος στην Πεντέλη” του Γιώργου Θεοτοκά, “Οι αριθμημένοι” του Ελία Κανέτι, “Διγενής Ακρίτας” του Ά. Σικελιανού, “Οι εχθροί” του Μ. Γκόρκυ και “Η επίδειξη μόδας” του Χ. Πίντερ.  Το 1978-80 μαζί με το Μίνωα Βολανάκη μετατρέπουν τα εγκαταλειμμένα λατομεία της Αθήνας σε θέατρα και χώρους πολιτισμού. Δημιουργούν τον πολιτιστικό οργανισμό “Γιορτές των Βράχων”, στον οποίο είναι Γενικός Γραμματέας και διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σήμερα οι χώροι αυτοί ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα το “Κατράκειο” στη Νίκαια, το “Μελίνα Μερκούρη” στον Υμηττό και στο Βύρωνα και το “Θέατρο Βράχων” στην Πετρούπολη. Στον κινηματογράφο πρωταγωνιστεί στα “Ελευθέριος Βενιζέλος” Π. Βούλγαρη και “Αντίστροφη Μέτρηση” του Κ. Παπακυριακόπουλου. Στην τηλεόραση πρωταγωνιστεί στις σειρές της ΕΡΤ “Κραυγή των Λύκων” και “Μεθυσμένη πολιτεία”. Το 1980-81 συμμετέχει στο Θίασο Τζένης Καρέζη και Κώστα Καζάκου, και στο Θιασαρχικό σχήμα “Γιάννης Βόγλης, Μπέτυ Αρβανίτη, Βασίλης Τσιβιλίκας και Ελένη Ερήμου”. Στην τηλεόραση παίζει στην αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά με τον Άντονυ Χόπκινς “Πέτρος και Παύλος”.  Το 1983-89 δημιουργεί τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό “Ανατολή”, οργανώνει μεγάλες παραγωγές και εμφανίζεται στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και σε εκδηλώσεις του εξωτερικού. Το 1983 συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το “Καπετάν Μιχάλης” του Ν. Καζαντζάκη. Το 1984 συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το “Αλέξης Ζορμπάς” του Ν. Καζαντζάκη. Το 1985 συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών, δημιουργεί το πολυθέαμα “Ελλάδα – Ρίτσος … Μακριά Πορεία”. Το  1985-87 στα Θέατρα Ριάλτο και Περοκέ με το “Καλός Στρατιώτης Σβεϊκ”, του Σ. Πατατζή, και “Αγαπημένε μου παππού” του Ρ. Φορλανύ. Το 1988 συμμετέχει στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με το “Προμηθέας Δεσμώτης” του Αισχύλου. Το 1989 με το “Προμηθέας Δεσμώτης” περιοδεύει στο Βανκούβερ, το Μόντρεαλ, το Τορόντο και Οτάβα του Καναδά, στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Ελληνικός Πολιτιστικός Μήνας”. Αποσπά θριαμβευτικές κριτικές από τον Καναδικό Τύπο.

VOGLIS-2  ΤΟ 1989-91 στην τηλεόραση “Ari  Onasis” (Αμερικάνικη παραγωγή της Columbia), “Δίψα” (Mega) και “Άφρικα” (Μega). 1991-93 με το Θεατρικό Οργανισμό ΠΡΑΞΗ, Μπέτυ Αρβανίτη “Ο Φερνάντο Κράπ μου έγραψε ένα γράμμα” του Ε. Ντόρστ. Στην τηλεόραση “Επισκέπτης της ομίχλης” (Mega),”Ασημένιο Δηνάριο” (ΑΝΤ-1) και έχει την πρώτη του συγγραφική παρουσία με το σενάριο “Το μονοπάτι της αγάπης” (ΑΝΤ-1). 1993-94 με το Εθνικό Θέατρο “Ο έφηβος” του Φ. Ντοστογιέφσκι και “Εκάβη” του Ευριπίδη στο ρόλο του Πολυμήστορα που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και στα Κύπρια. Το 1994-95 με το Θεατρικό Οργανισμό ΠΡΑΞΗ Μπέτυ Αρβανίτη “Η κυρία από τη θάλασσα” του Ίψεν. Στην τηλεόραση “Μοιραίο Πάθος” (ΑΝΤ-1), “Μια ζωή για την Έλσα” (ΑΝΤ-1) και “Τα ψάθινα καπέλα” (ΕΤ-1). Το 1995 με την Εταιρία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού προσαρμόζει και σκηνοθετεί το “Βασίλης Τσιτσάνης”. Το 1996 καλλιτεχνικός διευθυντής της Εταιρία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού, παίζει στο “Ψηλά από τη γέφυρα” του Α. Μίλερ το ρόλο του Έντυ. Σκηνοθετεί τις παραστάσεις “Μαρία η Πενταγιώτισσα” του Μποστ, “Ο φονιάς” του Μ. Ευθυμιάδη και στο θέατρο Σκάλα Λάρνακας το “Φωνάζει ο κλέφτης” του Δ. Ψαθά. Το 1997 σκηνική προσαρμογή και σκηνοθεσία της “Οδύσσειας” του Ομήρου. Το 1998-99 Καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σκάλα Λάρνακας, σκηνοθετεί τα έργα “Αρσενικό – Θηλυκό” του Β. Θωμόπουλου, “Ερυθρό ρομάντζο” του Γκέλμαν, “Καπετάν Μιχάλης” του Ν. Καζαντζάκη και “Αδερφοί Καραμάζωφ” του Ντοστογιέφσκι. 1997-99 στην τηλεόραση “Ψίθυροι Καρδιάς” (Mega) και “Άγγιγμα ψυχής” (ANT-1). Το 1998 συμμετέχει στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με την “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” του Ευριπίδη.  Το 1999-2001 στον L = ή L κινηματογράφο “Beautiful people” του Νίκου Παναγιωτόπουλου, και “Το Τάμα” του Αντρέα Πάντζη. Με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν “Δυτική αποβάθρα” του Μ. Κολτές, και με το Θεατρικό Οργανισμό ΠΡΑΞΗ, Μπέτυ Αρβανίτη “Μια πιθανή συνάντηση” του Π. Μπάρτς. Στην τηλεόραση “Έρωτας Κλέφτης” (ΑΝΤ-1).  Το 2001-2002 με το Θεατρικό Οργανισμό ΠΡΑΞΗ, Μπέτυ Αρβανίτη, “Η επιστροφή” του Χ. Πίντερ. Με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν “Οιδίπους επί Κολωνώ” του Σοφοκλή, που συμμετέχει στα Επιδαύρια 2002. Στην τηλεόραση “Κάτω από την Ακρόπολη” (Alpha) και “Η αγάπη ήρθε από μακριά” (ΑΝΤ-1). Το 2003-2004 με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν “Οιδίπους επί Κολωνώ’ που συμμετέχει στα Επιδαύρια 2003, και στο Φεστιβάλ Εφέσου. Στην τηλεόραση “Ακροβατώντας” (Alfa).

images (3)

Το  2004-2005 με το Θεατρικό Οργανισμό ΠΡΑΞΗ, Μπέτυ Αρβανίτη “Και καλά Χριστούγεννα” του Α. Έϊκμπορν. Στο Φεστιβάλ Αθηνών “Κοριολάνος” του Σαίξπηρ, σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Στην τηλεόραση “Ακροβατώντας” (Alpha). Το 2005-2006 στην τηλεόραση “Της αγάπης μαχαιριά” (ANT-1). 2006-2007 με το Θεατρικό Οργανισμό ΠΡΑΞΗ, “Ο Χορός του Θανάτου” του Α. Στρίνμπεργκ, 2008-2010 στην κυπριακή τηλεόραση (SIGMA) “Σε Φόντο Κόκκινο”. Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας – ΟΡΕΣΤΕΙΑ Αγαμέμνων.

Έχουν γραφτεί πολλά για τον Ηθοποιό και Σκηνοθέτη Γιάννη Βόγλη, σε άρθρα, κριτικές και συνεντεύξεις που έχει δώσει σε εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Έχει λάβει πολλές διακρίσεις, και έχει τιμηθεί από πολλούς Δήμους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόεδρος του Συλλόγου Ηθοποιών του ΚΘΒΕ. Ιδρυτικό μέλος και Γενικός Γραμματέας του Πολιτιστικού Οργανισμού “Γιορτές των Βράχων”. Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Βύρωνα και Πρόεδρος του Ιδρύματος “Ισιδώρα Ντάνκαν”. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και Πρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Επίτιμο μέλος του Ομίλου Ενισχύσεως Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων (ΟΜΕΠΟ) και μέλος της Επιτροπής Κρίσεως Χορηγικών Βραβείων. Επίτιμο μέλος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά. Πρόεδρος του Σωματείου “Φίλοι του Μίνωα Βολανάκη”. Είναι ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος του σωματείου “Φίλοι της Δήλου και Ρηνίας”.  Χόμπι του είναι η συγγραφή – Γλ. Αγγλικά

Διαβάστε την έντυπη δημοσίευση της βιογραφίας (5η έκδοση, 2010) εδώ