Τηγανούρια Ζωή

Συνθέτις – Ακορντεονίστα

Σε ηλικία 21 ετών ξεκίνησε το ακορντεόν. Ως συνθέτις έχει γράψει πολλά τραγούδια και ως ακορντεονίστα έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες ηχογραφήσεις. Έχει συνεργαστεί συναυλιακά, συνθετικά και δισκογραφικά με καλλιτέχνες όπως: Δ. Γαλάνη, Γ. Νταλάρας, Γ. Πάριος, Χ. Αλεξίου, Μαρινέλλα, Ε. Αρβανιτάκη, Ν. Παπάζογλου, Μ. Φραγκούλης, Γλυκερία, Μ. Καννά, Μ. Χατζηγιάννης, Β. Παπακωνσταντίνου, Μ. Λιδάκης, Κ. Μακεδόνας, Τ. Τσανακλίδου, Κ. Γαρμπή, Ζ. Σαπουτζάκη, Δ. Μπάση, Γ. Ανδρεάτο, Α. Ρέμος, Μ. Τζουγανάκης, Ο. Περίδη, Π. Θαλασσινό, Α. Κετιμέ, Χ. Δάντη, Ε. Πέτα, Ονιράμα, Γ. Πετράκο και πολλοί άλλοι. To 2006 δημιούργησε το δικό της group με το όνομα “Senso Latino” και έκτοτε δίνει εκατοντάδες παραστάσεις με Latin, Tango, Jazz, Balkan και Παραδοσιακό ρεπερτόριο σε Ελλάδα και εξωτερικό. Την ίδια χρονιά άνοιξε τις συναυλίες του James Brown στο Θέατρο Λυκαβηττού και στο θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη. Συνέθεσε τη μουσική για το soundtrack του Ελληνο-Τουρκικού ντοκυμαντέρ “Yakin Ada Uzak Ada: Burgazada” και φιλοξενήθηκε από τα τουρκικά Μ.Μ.Ε. και στην επιτυχημένη εκπομπή “Zaga” του Okan zoe2Bayόlgen. Στο πλαίσιο συναυλιών έχει συνεργαστεί με τους Chico Freeman, Al di Meola και Omar Faruk Tekbilek και έχει συμμετάσχει με το group της ως support στην ευρωπαϊκή περιοδεία του Μ. Χατζηγιάννη. Το 2008 συμμετείχε στο “Akros Festival” στο Μιλάνο και συνεργάστηκε με την Α. Δαλιάνη στην παράσταση του Μ. Κουμπιού “Το Ασχημόπαπο”. Το 2009 εμφανίστηκε στη Διεθνή Έκθεση Μουσικής στην Φρανκφούρτη στο πλαίσιο συνεργασίας της με την εταιρεία μουσικών οργάνων Roland και ακολουθεί δική της παράσταση στο Half Note Jazz Club. Το 2010 συμμετέχει στα Εγκαίνια του Ιδρύματος “Μιχάλη Κακογιάννη” και εμφανίζεται στο Αμφιθέατρο “Γιάννης Ρίτσος” του Ρ/Σ Αθήνα 9,84 στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Επίσης, συμπράττει επί σκηνής με τη Γλυκερία στο Half Note Jazz Club και στην Αγία Ειρήνη στην Κωνσταντινούπολη. Ενδεικτικά έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στο Μέγαρο Γκύζη της Σαντορίνης, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μικρό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο Μουσείο Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες, στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, στο Βεάκειο Θέατρο, στο Θέατρο Αιξωνή, στο Κηποθέατρο Αλεξανδρούπολης, στον Αρχαιολογικό Χώρο Σαμοθράκης, στο Θέατρο Badminton, στο Carl-Orff-Saal στο Gasteig του Μονάχου, κ.ά.

Η προσωπική της δισκογραφία περιλαμβάνει επτά άλμπουμ και δύο έντυπες εκδόσεις με CD: Libertango (Karozas Entertainment Ltd, 2006), Tanguera (Karozas Entertainment Ltd, 2007), Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο (Heaven Music S.A., 2008), το soundtrack για την ομότιτλη τηλεοπτική σειρά του Χ. Ρώμα, ZOE 06/09 το οποίο κυκλοφορεί από τη δική της εταιρεία “Zoe Music Ltd.” (Μουσικές Παραγωγές) που ιδρύθηκε το 2008 και εδρεύει στην οδό Ιφιγενείας 140, Καλλιθέα, Zoe’s Code (Zoe Music Ltd, 2011), Avec Toi – Zoe feat In-Grid (Energy Production Srl, 2011), Φως-Rockin’ Zoe (Zoe Music Ltd, 2013). Zoe’s Music for Accordion & Piano No.1-Tango, Swing & Classical Forms (Εκδόσεις Cambia, 2012), Zoe’s Music for Accordion & Piano No.2-Tranditional & Folk Forms (Εκδόσεις Cambia, 2013)

Έχει συμμετάσχει ως ακορντεονίστα σε 1.000 και πλέον κομμάτια στην Ελληνική Δισκογραφία και διασκευές της φιλοξενούνται σε πολλές συλλογές, όπως “Buddha Bar ΙΧ”, Compact Disc Club “Last Tango in Athens”, “Chillin’ in Mykonos”, “Buddha Bar ΧV”, κ.ά. Δικές της συνθέσεις φιλοξενούνται σε πολλές συλλογές και album στην Ελλάδα και εξωτερικό, ενδεικτικά αναφέρονται: “The spirit of the Greek mountains”, “Mediterranean voices”, “Accordion Compilation 2013”, κ.ά. Το τραγούδι “Avec Toi – Zoe feat. In-Grid”, που φιλοξενήθηκε σε αρκετές συλλογές, οπτικοποιήθηκε και έτυχε μεγάλης αναγνώρισης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για το έργο της έχει δώσει κατ’ επανάληψη συνεντεύξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχουν δημοσιευτεί εντυπωσιακά σχόλια και κριτικές στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο.

Έχει λάβει αρκετές τιμητικές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, το 2009, εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ακορντεόν στο Ικαάλινεν της Φινλανδίας, όπου της αποδόθηκε τιμητική διάκριση από διάσημους ακορντεονίστες (Frank Marocco, Rengo Ruggieri, Frederic Deschamps, Kimmo Mattila). Το Φεστιβάλ είχε δίωρη τηλεοπτική πανευρωπαϊκή κάλυψη και δεκάδες άρθρα στα φινλανδικά Μ.Μ.Ε. Το 2010 της απονεμήθηκε Μετάλλιο Τιμής από την UNESCO, το 2012 Τιμητικό Μετάλλιο για τη συνεισφορά της στην πολιτιστική κληρονομιά του Ν. Έβρου από το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Το 2013 επιλέγεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “100 Mirrors” μεταξύ των 100 γυναικών – επιχειρηματιών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες χρησιμεύουν ως πρότυπα για άλλες γυναίκες που επιθυμούν να ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση. Τα τελευταία χρόνια εκπροσωπεί την Ελλάδα στην “Παγκόσμια Ημέρα Ακορντεόν”, που διοργανώνεται από την Confédération Intenationale des Accordéonistes (CIA)