Σπυριούνης Κώστας

Ζωγράφος – Καλλιτεχνικός Επιμελητής

Τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα. Στη συνέχεια πραγματοποίησε ελεύθερες σπουδές. Δάσκαλοι του στην Ζωγραφική υπήρξαν οι Γιάννης Τσαρούχης και Βρασίδας Βλαχόπουλος, στη Γλυπτική η Ναταλία Μελά και στη Συντήρηση ο Τάσος Μαργαριτώφ

Το διάστημα 1984-88 εργάστηκε στην αισθητική αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ιλίου Μέλαθρον και του Αρσακείου. Από το 1988 έως σήμερα εργάζεται στο Πολεμικό Μουσείο ως υπεύθυνος καλλιτέχνης. Από το 1989 έως σήμερα διδάσκει ζωγραφική. Το 1993 συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού φιλοτεχνώντας σειρά προσωπογραφιών. Το 1993 παρουσίασε τη μελέτη του για την τεχνική Fresco στο σεμινάριο επαγγελματικής κατάρτισης (κοινοτικό Ταμείο ΕΟΚ – Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού). Έχει εικονογραφήσει βιβλία των Αμαλίας Μεγαπάνου (εκδ. LIBRO), Χάρη Μαγαλυνού (εκδ. ΙΚΑΡΟΣ), Alba Ambert Mc Cann (εκδ. ΚΑΚΤΟΣ), Γιώργου Χρονά (εκδ. ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ), Ολυμπίας Καράγιωργα (εκδ. ΔΙΑΥΛΟΣ), Μάρως Στασινοπούλου (εκδ. ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ), Ηλία Πετρόπουλου (εκδ. ΝΕΦΕΛΗ), Αλκόνης Παπαδάκη (εκδ. ΚΑΛΕΝΤΗΣ), Ανδρέα Ριζόπουλου, ενώ έργα του απεικονίζονται και σε βιβλία του Γυμνασίου (Ο.Ε.Δ.Β. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ)

Το 1998 η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας θέσπισε ένα έργο του (στεφάνι ελιάς) ως έμβλημα των αγώνων του Παγκόσμιου Κυπέλλου Κεντρικής Ευρώπης (CSIO-W). Το 2006 προσεκλήθηαπότο STATE DEPARTMENT τωνΗ.Π.Α. στο International Visitor Program. Για το έργο του έχουν γράψει η Αγγέλα Ταμβάκη (επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης), η Δρ. Ιωάννα Προβίδη (υπεύθυνη της Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα), ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης, οι ιστορικοί Τέχνης Λένα Κατσαρού Κοκκίνη, Φωτεινή Μαυρικίου, Λεόντιος Πετμεζάς, οι ποιητές Γιώργος Χρονάς, Ολυμπία Καράγιωργα, Μάρω Στασινοπούου, Χάρης Μεγαλυνός κ.ά. Έργα του υπάρχουν στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, του Μουσείου Ελληνικών Ταχυδρομείων, του Πολεμικού Μουσείου, του Εβραϊκού Μουσείου, στη συλλογή Ι. Λάτση και στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με μετάλλιο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το Πολεμικό Μουσείο και με το βραβείο γραμμάτων και τεχνών “ΤΩΝ ΔΕΚΑ” (Σύγχρονη Σκέψη)

Διαβάστε και την έντυπη δημοσίευση της βιογραφίας εδώ (2010, 6η έκδοση).