Σούλη-Pocobelli Δάφνη-Ιωάννα

Ιστορικός της Τέχνης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ρώμης – Λατίου, Καθηγήτρια της Ιταλικής Μέσης Εκπαίδευσης
Μια ζωή προσφορά στο πολιτισμό

Είναι καθηγήτρια στην ελληνική κοινότητα Ρώμης και Λατίου, via Cimarra 26C, 00184 Roma Italia. Το έργο της  αφορά μια προσφορά ζωής, που είναι η συνεχής προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας των Ελλήνων της Ιταλίας.

Γεννήθηκε  στην Αθήνα το 1952. Κατάγεται από ιστορική οικογένεια της Ηπείρου. Ο πατέρας της διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση ως Γενικός Γραμματέας της Πανθεσσαλικής πρώτα και της Πανηπειρωτικής στη συνέχεια Επιτροπής του Ε.Α.Μ. Ο Χρίστος Σούλης, αδελφός του πατέρα της, υπήρξε Γυμνασιάρχης της Ζωσιμαίας Σχολής των Ιωαννίνων, αναλαμβάνοντας παράλληλα οικειοθελώς και αφιλοκερδώς καθήκοντα εφόρου αρχαιοτήτων στην Ήπειρο, προκειμένου να διασώσει, σε καιρούς κρίσιμους, μνημεία της ελληνικής εθνικής κληρονομιάς. Ο γιος τού Χρίστου Σούλη, Γεώργιος, Σλαβολόγος – Βυζαντινολόγος που χάθηκε πολύ πρόωρα, συνέβαλε στον εμπλουτισμό της περίφημης βυζαντινολογικής βιβλιοθήκης του Dumbarton Oaks των Η.Π.Α. και σε ηλικία μόλις 36 ετών εξελέγη Καθηγητής του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνιας. Ο επίσης αδελφός του πατέρα της , Γεώργιος Σούλης, γιατρός με σπουδές στο Παρίσι, διηύθυνε επί πολλά χρόνια την ιδιόκτητη κλινική του στα Γιάννενα (μία από τις πρώτες του είδους της στην πρωτεύουσα της Ηπείρου).–

Είναι απόφοιτη της Ιταλικής Σχολής Αθηνών (1970) με προπτυχιακές σπουδές στη Facoltà di Lettere του Πανεπιστημίου “La Sapienza” της Ρώμης και με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο ίδιο Πανεπιστήμιο (Scuola Nazionale di Archeologia) . Μετά από επιτυχή συμμετοχή στον σχετικό διαγωνισμό διορίστηκε, το σχολικό έτος 1999 – 2000, μόνιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στις Σχολές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ιταλικού Κράτους.  Από το 2004 κατέχει το αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Ρώμης και Λατίου.

Ιδιαίτερο επίτευγμά της και έργο ζωής για εκείνη αποτελεί η προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας των Ελλήνων της Ιταλίας. Από τα μαθητικά της χρόνια είχε εντυπωσιαστεί από τη διαβεβαίωση που περιέχεται σε ιταλικά σχολικά εγχειρίδια ότι, έως τις αρχές του 19ου αιώνα, η δεύτερη γλώσσα στον νότο της Ιταλικής Χερσονήσου ήταν τα ελληνικά. Έχοντας διαρκώς αυτό στον νου της, αποφάσισε, αφότου εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, να συμβάλει στην καθοριστική ενίσχυση των δεσμών που από αιώνες συνδέουν τους Έλληνες με τους Ιταλούς, Λαούς αδελφούς, παρά τις ιστορικές περιπέτειες και αντιξοότητες, διαφυλάσσοντας παράλληλα, όμως, την πολιτιστική ιδιαιτερότητα των Ελλήνων της Ιταλίας. Είναι γνωστό, πράγματι, ότι μεγάλος αριθμός ομοεθνών μας βρήκε, στο πέρασμα των αιώνων, φιλόξενο έδαφος για εγκατάσταση και την αρχή μιας νέας ζωής στην Ιταλική Χερσόνησο. Το πολύ φιλικό περιβάλλον όμως, τόσο το φυσικό όσο και το ανθρώπινο, σε πάρα πολλές περιπτώσεις επέφερε την ταχύτατη αφομοίωση των Ελλήνων επήλυδων από τους Ιταλούς συνοίκους τους. Την αποφυγή παρόμοιας εμπειρίας έθεσε ως σκοπό της όλης δραστηριότητάς της, στα πλαίσια της Ελληνικής Κοινότητας Ρώμης – Λατίου, και για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός ανέλαβε το όχι πάντοτε εύκολο έργο προβολής στην ιταλική πρωτεύουσα του έργου σύγχρονων Ελλήνων διανοουμένων και καλλιτεχνών. Έτσι, οργανώθηκαν εκδηλώσεις με σκοπό να περιβληθούν την  τιμή που τους αξίζει προσωπικότητες όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Μιχάλης Γκανάς, ο Παύλος Μάτεσις, ο Θανάσης Βαλτινός, η Άλκη Ζέη, η Ιωάννα Καρυστιάνη και ο Παντελής Βούλγαρης. Και τούτo, επειδή είναι καλό να γίνει γνωστό “urbi et orbi” πως η προσφορά των Ελλήνων στον Πολιτισμό δεν περιορίζεται στην Αρχαία Ελλάδα.

Έχει ασχοληθεί με την μετάφραση και δημοσίευση στα ελληνικά ιταλικών κειμένων πολιτικού χαρακτήρα. Τώρα όμως ασχολείται με την επιστημονική αξιοποίηση και λογοτεχνική προβολή του αρχείου του πατέρα της, που, με το ψευδώνυμο Δήμος Σουλιώτης, διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο κατά την περίοδο της Κατοχής (1941 – 1945).

Είναι μέλος της Associazione Nazionale Insegnanti Storia dell’ Arte (ANISA), Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ρώμης – Λατίου.

Χόμπι της είναι τα ταξίδια, η ανάγνωση Λογοτεχνίας ελληνικής και ξένης.  Γλ.: Ιταλικά, Γαλλικά – E-Mail: daphnesoulis@yahoo.it ■