Σαμιωτάκη-Καλογήρου Ευαγγελία

Ηθοποιός

Οι γονείς της από πολλές γενιές κατάγονται από την Σάμο. Ο προπάππους της ήταν οπλαρχηγός με δική του ομάδα που εξολόθρευσε τους Τούρκους το 1840 κατά την διάρκεια της απελευθέρωσης της Σάμου. Ο παππούς της Γιώργος Χ., μεγάλος κτηματίας και παραγωγός στο νησί, παντρεύει την κόρη του (και μητέρα της) με ένα καπνοπαραγωγό που γρήγορα έφυγε από την ζωή. Έτσι η ίδια ανταποκρίνεται στον έρωτα του ωραίου άνδρα και κατά 15 χρόνια νεώτερό (ο πατέρας ) ο οποίος εργαζόνταν στις εμπορικές δραστηριότητες του παππού της και φεύγουν κρυφά από το νησί. Ο πατέρας της σταδιακά γίνεται ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας στην Λαμία, αναλαμβάνοντας τον κεντρικό κινηματογράφο της πόλης το “Παλλάς”. Κατά την διάρκεια του πολέμου μετακομίζουν στη Θήβα,όπου εκεί εκφράζει τις καλλιτεχνικές του ικανότητες και εργάζεται ως κιθαρίστας στα κέντρα της πόλης. Έγινε γνωστός και μεγάλος βάρδος που αγαπήθηκε και από την αθηναϊκή κοινωνία αργότερα. Η ίδια αισθάνεται πολύ τρυφερά και πλούσια με την αγάπη που της έδωσε η ευρύτερη οικογένεια της. Είναι το απόθεμα που μοιράζει έως και σήμερα σε όλους .

Τελείωσε το Δημοτικό και Γυμνάσιο στην Θήβα που την θεωρεί μια ακόμη πατρίδα της. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1960 . Αμέσως μετά την αποφοίτησή της και για 17 συνεχή χρόνια παίζει αρχαίο θέατρο στην Επίδαυρο, με ιδιαίτερη επίδοση στην Αττική Κωμωδία, και με συμμετοχή σε όλες τις σωζόμενες κωμωδίες του Αριστοφάνη. Αγαπημένη ηθοποιός και μούσα του Αλέξη Σολωμού, θεωρήθηκε η “Εθνική Λαμπιτώ”, παίζοντας επί δεκαετίες τον ρόλο αυτό με τεράστια επιτυχία δίπλα στις ηθοποιούς Κατσέλη, Αρώνη,Συνοδινού, Βουγιουκλάκη. Επίσης συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παίζοντας την Αφροδίτη στον “Ιππόλυτο” και την “Λαμπιτώ” στη Λυσιστράτη. Στο ελεύθερο θέατρο βρέθηκε από το 1978, παίζοντας πάντα ελληνική κωμωδία στα έργα των καταξιωμένων κλασικών σύγχρονων συγγραφέων Σακελλάριο όπως “Η δεξιά, η αριστερά και ο Κυρ Παντελής”, Τσιφόρο “Μια ζωή την έχουμε”, Ψαθά “Η γυναίκα μου η ψεύτρα”, “Ο καπετάνιος στο σπίτι μου” κ.ά. Επί 17 χρόνια υπήρξε η ίδια θεατρικός επιχειρηματίας με 10 τουλάχιστον προσωπικές παραγωγές. Ταξίδεψε 5 φορές στην Αυστραλία και 7 στην Αμερική και Καναδά, όπου μετέφερε τις θεατρικές της παραστάσεις σε ένα κοινό που τις περίμενε με ανυπομονησία κάθε φορά.

Επίσης είχε πολλές δραστηριότητες και συμμετοχές σε ελληνικές ταινίες και  σήριαλ, καθώς και σε δύο ξένες παραγωγές, σε μία του B.B.C. “Η οικογένειά του και άλλα ζώα” και σε άλλη διεθνούς συμπαραγωγής “Ακυβέρνητες Πολιτείες”. Πέρα όμως από όλους τους ρόλους της θεωρεί ότι ο σπουδαιότερος της ζωής της είναι ο ρόλος της μητέρας και συντρόφου μέσα στην οικογένειά

Είχε πάντα από τον τύπο ενθουσιαστικά σχόλια και επαίνους για το παίξιμό της στις παραστάσεις του αρχαίου θέατρου. Το θεατρικό κοινό που την έζησε, την θυμάται να την απογειώνει με τα χειροκροτήματά του.

H βιογραφία της κ. Σαμιωτάκη φιλοξενείτε στις σελίδες της 3ης έκδοσης  του Who is Who που κυκλοφόρησε το 2008 μέχρι σήμερα