Πέμυ Ζούνη

Ηθοποιός-Σκηνοθέτης.

Το 1979 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Φιλοσοφίας). Το 1977 παρακολούθησε την ύλη του δεύτερου έτους του Τμήματος Lettres Modernes στο Πανεπιστήμιο Μαντέρ στο Παρίσι, απ’ όπου και πήρε το Δίπλωμα Γενικών Σπουδών (D.E.U.G.). Το 1978 τοποθετήθηκε στην Β’ έδρα της Φιλοσοφίας, με υποτροφία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, όπου και ανέλαβε την έκδοση κειμένων του Π. Βραΐλα-Αρμένη. Από το 1971 έως το 1978 παρακολούθησε μαθήματα κλασσικού και μοντέρνου χορού και πήρε δίπλωμα καθηγήτριας χορού.

Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο και σε έργα των: J. Prisley, F. Sagam, N. Crowrd, J. Axelrod κ.ά. Στον κινηματογράφο έχει λάβει μέρος σε πέντε ταινίες μεγάλου μήκους για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, σε δύο ταινίες μικρού μήκους, στην ιταλοαμερικανική παραγωγή “The Greek” σε σκηνοθεσία Ch. Dubin. Δάνεισε την φωνή της στον πρώτο γυναικείο ρόλο, στις ταινίες του Θ. Αγγελόπουλου: “Η αιωνιότητα και μια μέρα”, “Το βλέμμα του Οδυσσέα”. Στην τηλεόραση έχει λάβει μέρος σε σειρές, τηλεταινίες και θεατρικά έργα. Δίδαξε: Έκφραση και Υποκριτική στο Επαγγελματικό Τμήμα της Σχολής Χορού της Ν. Χειμάρα. Αγωγή του Λόγου σε επιδοτούμενα από την ΕΟΚ σεμινάρια δημοσιογραφίας. Υποκριτική στη δραματική σχολή του Δ. Φωτιάδη. Υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Β. Διαμαντόπουλου, όπου είναι και καλλιτεχνική διευθύντρια. Έλαβε μέρος στο Συμπόσιο Διαφυλικών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα “Η γυναίκα του Ίψεν”. Σκηνοθέτησε τα έργα: “Το τέλος του καλοκαιριού” του Γ. Ηλιόπουλου, “Μια ωραία και πιστευτή ιστορία” του Γ. Ηλιόπουλου, “Τα μυστικά της αποτυχίας μου” του Γ. Ηλιόπουλου, “Τραγωδία εν κρανίω” του Ερν. Βουτσίνου, “Amory muerte” (Αποσπάσματα από το παγκόσμιο ρεπερτόριο με άξονα το τανγκό).

Έχει χορογραφήσει τις παραστάσεις του Ερασιτεχνικού Θεάτρου “Born Yesterday” και “Επτά επί Θήβας”. Δισκογραφία “Πρόβα Νυφικού” του Β. Δημητρίου, “Παλίρροια” του Β. Δημητρίου, “Χρυσόχαρτο”, ξένων συνθετών, “Του Κόσμου οι Καληνύχτες”, ελληνικά και ξένα παραδοσιακά νανουρίσματα.
Τραγούδησε: Με τους Monie-Monie Conniente στο Μύλο Θεσσαλονίκης, με την Αναστασία Μουτσάτσου και τη Λένα Αλκαίου. Με τον Μίλτο Πασχαλίδη σε συναυλία του Μίμη Πλέσσα. Με τον Μάριο Φραγκούλη στο Μέγαρο Μουσικής και στη Μικρή Επίδαυρο. Έχει λάβει θεατρικό βραβείο Μαρίκα Κοτοπούλη το 2003 και Βραβείο Ερμηνείας Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το “Μια τόση μακρινή απουσία” του Στ. Τσιόλη.

Η βιογραφία της κ. Ζούνη φιλοξενείται στις σελίδες του Ελληνικού Who is Who από το 2007 μέχρι σήμερα.