3 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων και από το 1993 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαϊου , σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας. Χωρίς αυτά τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα, η Δημοκρατία είναι κενή περιεχομένου.

Τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προστασία της Ελευθερίας του Τύπου είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), μόνο το 2010 έχασαν τη ζωή τους 75 δημοσιογράφοι, εκ των οποίων οι 44 αποδείχτηκε ότι δολοφονήθηκαν εξαιτίας των υποθέσεων που κάλυπταν, ενώ ακόμα διεξάγονται έρευνες για τις συνθήκες θανάτου των υπολοίπων.

Chris Hondros (1970 – 2011)

mug

Ο Chris Hondros σκοτώθηκε σε αποστολή στη Λιβύη στις 20 Απριλίου του 2011.

Ο ελληνικής καταγωγής φωτορεπόρτερ τιμώμενος με το Βραβείο Πούλιτζερ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 14 Μαρτίου 1970

Μετά τις σπουδές αγγλικής λογοτεχνίας στο North Carolina State και λαμβάνοντας το μεταπτυχιακό του στο School of Visual Communications του Οχάιο , Χονδρός επέστρεψε στη Νέα Υόρκη για να επικεντρωθεί στο διεθνές ρεπορτάζ .Israeli Occupation Continues in Ramallah

Έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος πολεμικών ανταποκρίσεων του  κόσμου από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 , συμπεριλαμβανομένων και των πολέμων στο Κόσοβο , την Αγκόλα , τη Σιέρα Λεόνε , το Λίβανο , το Αφγανιστάν , το Κασμίρ , τη Δυτική Όχθη , το Ιράκ και τη Λιβερία . Η δουλειά του έχει εμφανιστεί στα εξώφυλλα των περιοδικών , όπως το Newsweek και The Economist και τα πρωτοσέλιδα  στις μεγαλύτερες αμερικανικές εφημερίδες , συμπεριλαμβανομένων των The New York Times , η Washington Post και η εφημερίδα Los Angeles Times .

07patrols_650

Έχει λάβει δεκάδες βραβεία ,   τιμητικές διακρίσεις από το World Press Photo στο Άμστερνταμ , το International Pictures of the Year Ανταγωνισμού , η Visa Pour L’ Image στη Γαλλία , και το βραβείο John Faber από το Overseas Press Club . Το 2004 Hondros ήταν Υποψήφιος Φιναλίστ για το βραβείο Πούλιτζερ το Spot News φωτογραφίας για τη δουλειά του στη Λιβερία , και το 2006 κέρδισε το Robert Capa Gold Medal ,  για το έργο του στο Ιράκ . Το  2007 ονομάστηκε  ” Ήρωας της φωτογραφίας ” από το περιοδικό American Photo.