Νίκος Σπανίδης

Αγρότης – Γεωπόνος.

Σπούδασε την γεωπονική στο Hartpury College, University of the West of England και μετεκπαιδεύτηκε στην Ολλανδία.

Από το 2005 εργάζεται συστηματικά ως αγρότης, όπου είχε περίπου 170 στρέμματα ιδιόκτητα, ενώ σήμερα έχει φτάσει τα 400.
Προσπαθεί να εκμεταλλεύεται τη γη όλο το χρόνο, γεγονός που του δίνει κέρδος αλλά μειώνει και τον κίνδυνο, καθώς όταν δεν έχει καλή τιμή μια παραγωγή του θα έχει κάποια άλλη.
Πουλάει ο ίδιος τα προϊόντα, όπου είναι δυνατό, όπως στα κηπευτικά, στήνοντας ένα δίκτυο ντόπιων πελατών, καθώς και σε κινήματα χωρίς μεσάζοντες. Επιλέγει τη συμβολαιακή γεωργία στις αροτραίες καλλιέργειες.

Γνώστης όλων των παθογενειών που έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα στον αγροτικό τομέα, ανατρέπει τις αντιλήψεις των τελευταίων χρόνων, υποστηρίζοντας την εργατικότητα και απόλυτη αφοσίωση των αγροτών στην γη τους, ως τον μόνο τρόπο που αποφέρει καρπούς και κέρδη. Πλήθος επαίνων και σχολίων καθώς και συνεντεύξεις, έχουν δημοσιευτεί στον αθηναϊκό και ευρύτερο τύπο σχετικά με το έργο και τις θέσεις του για την ελληνική γεωργία.

Του απονεμήθηκε ο τίτλος “Άνθρωπος της χρονιάς για την ελληνική γεωργία του 2012”, από την δημοσιογραφική ομάδα της Agrenda, η οποία παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στο χώρο της αγροτικής οικονομίας.
Τιμήθηκε επίσης σε ειδική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.
Είναι μέλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Βιστόνων Θράκης.

H βιογραφία του κ. Σπανίδη, θα φιλοξενηθεί στις σελίδες της 8ης έκδοσης του Who is Who για το 2013.