Χριστιάνα Ιορδάνου 

Η καταξίωση και η προσφορά είναι που μετράει!

M.Sc. Ψυχολόγος Παίδων και Ενηλίκων, δραματοθεραπεύτρια

 

d204cccad6c5d5b72b493cecc8201d45_400x400Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Έχει αποκτήσει σημαντική κλινική εμπειρία και έχει συνεργαστεί με κλινικά ευπαθείς πληθυσμούς με άριστα αποτελέσματα. Αυτό είναι και το ιδιαίτερό της επίτευγμα ανάμεσα στις πολλές και άριστες επιδόσεις της με ότι καταπιάστηκε. Από νεαρή ηλικία έδειχνε ότι ένα μέλλον λαμπρό θα ακολουθούσε στη ζωή της καθότι εργατική και επιμελής, προόδευσε και πέρασε στις εξετάσεις της ίδιας της ζωής.   Και αυτές οι εξετάσεις είναι συνήθως οι πιο δύσκολες.

Αφού oλοκλήρωσε τη σχολική εκπαίδευση στο Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Αθηνών (1997), πραγματοποίησε σπουδές στο Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στο Πρόγραμμα Ψυχολογίας στη Φιλοσοφικής Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1998 – 2003). Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές εξειδίκευσης στην Ψυχολογία Άσκησης και Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Loughborough, Μ. Βρετανία (2003-2004). Συνέχισε με τετραετή κλινική μετεκπαίδευση στην Ψυχοθεραπεία μέσω Δράματος, στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας Αιών (2004-2008).

Αγαπώντας την ψυχολογία δεν σταμάτησε ποτέ την μελέτη, παράλληλα, με την μετεκπαίδευση, παρακολούθησε διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ευαισθητοποίηση στην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία στην A’ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου (2007-2009).  Ακούραστη και μεθοδική, ακολουθώντας το δρόμο της ανόδου, στη συνέχεια παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Lancaster, Μ. Βρετανία (2009-2010).

Από το 2014 είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Ψυχολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου. Για την εκπόνηση της διακτορικής της διατριβής, που αφορά στον τομέα της εγκληματολογικής αναπτυξιακής ψυχολογίας, της απονεμήθη πλήρης υποτροφία από το Τμήμα Ψυχολογίας. Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης κατάρτισης έχει παρακολουθήσει πληθώρα συνεδρίων, σεμιναρίων και μετεκπαιδεύσεων σε θέματα Ψυχολογίας, Ψυχοπαθολογίας και Ψυχοθεραπείας. Ενδεικτικά, αναφέρονται: “Σεμινάριο Φιλοσοφίας και Μεθοδολογίας Ψυχιατρικής, Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας”, A’ Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο (Οκτώβριος 2006-Ιούλιος 2007), “Σεμινάριο Κλινικής Ψυχοπαθολογίας, Διαφορικής Διάγνωσης και Θεραπείας”, Α’ Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο (Οκτώβριος 2005-Ιούλιος 2006).

FullSizeRenderΗ καριέρας της κρίνεται από κάθε άποψη, άκρως ενδιαφέρουσα. Το χρονικό διάστημα 2005 – 2009, εργάστηκε ως ψυχολόγος – δραματοθεραπεύτρια σε ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα για Διαταραχές του Λόγου και Διαταραχές της Ανάπτυξης. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα εργάστηκε ως αθλητική ψυχολόγος στο γυναικείο τμήμα ομάδας καλαθοσφαίρισης της Αττικής και ως ψυχολόγος-σύμβουλος προσωπικού εταιριών, με κύρια καθήκοντα τη συμβουλευτική και εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα διαχείρισης άγχους, διαχείρισης θυμού, τεχνικών χαλάρωσης κ.α. Από το 2007 έως το 2009 εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτης στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδοψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού”. Το ίδιο χρονικό διάστημα εργάστηκε στο Πρόγραμμα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων “Θησέας” του Δήμου Καλλιθέας, αναλαμβάνοντας την ατομική και ομαδική στήριξη και ψυχοθεραπεία των θεραπευόμενων και την δραματοθεραπευτική και σκηνοθετική επιμέλεια της θεατρικής τους παράστασης. Μετά από μια μακρόχρονη εμπειρία και εξειδικευμένων γνώσεων, προσφέρει τις υπηρεσίες της και σε δικό της χώρο. Από το 2010 διατηρεί το προσωπικό της γραφείο. Πρόκειται για ένα χώρο ψυχολογικής υποστήριξης, ψυχοθεραπείας–δραματοθεραπείας και δημιουργικής έκφρασης, που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Καταξιωμένη και πρόθυμη να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, ανέπτυξε παράλληλα μια σημαντική εθελοντική δραστηριότητα. Συμμετείχε ως ψυχολόγος στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics 2011, στα Εξωτερικά Ιατρεία και στο Νοσοκομείο Ημέρας της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών του Αιγινήτειου Νοσοκομείου και στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Ζωγράφου με κύριες αρμοδιότητες το συντονισμό ομάδας δραματοθεραπείας χρόνιων ψυχικά ασθενών και τη δραματοθεραπευτική και σκηνοθετική επιμέλεια θεατρικών παραστάσεων των θεραπευομένων. Από το Σεπτέμβριο του 2012 ανανέωσε τη συνεργασία της με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Παν/μίου Αθηνών.

Στο ενεργητικό της έχει δεκάδες δημοσιεύματα εργασίες και ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα  έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα. Ενδεικτικά αναφέρεται: Ιορδάνου, Χ. (2014). Η θεραπεία της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης μέσω της δραματοθεραπείας. Στο Ο. Γιωτάκος, Μ. Τσιλιάκου, Α. Τσίτσικα, & Γ. Τσουβέλας (Επιμ.), Νέες Μορφές Κακοποίησης Παιδιού & Εφήβου (σελ. 249-257). Αθήνα: Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις. Έχει ενεργή συμμετοχή με ερευνητικές εργασίες και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται: Ιορδάνου, Χ. (2012). “Anorexia Athelitica”: Η καταναγκαστική ενασχόληση με τη φυσική άσκηση και τον αθλητισμό στην εφηβεία. 5th State of the Art Adolescent Medicine Course, Μονάδα Εφηβικής Υγείαs, Β’ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων “Π&Α Κυριακού”, Iordanou, C., & Mattock, K. (2011). Understanding those wild things: Preschool children and adults’ understanding of emotions in a picture book. Annual Conference of the Developmental Section of the British Psychological Society, Northumbria University, Newcastle Upon Tyne, UK, Ιορδάνου, Χ. (2011). “Χωρίς λόγια”: Η θεραπευτική αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης μέσω της δραματοθεραπείας. 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης: “Νέες μορφές παιδικής και εφηβικής κακοποίησης: Δυνατότητες Αντιμετώπισης και Πρόληψης”, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Απέρ, Ν. & Ιορδάνου, Χ. (2011). Η δραματοθεραπεία ως μέθοδος αντιμετώπισης της κακοποίησης σε εξαρτημένα από ουσίες άτομα. 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης: “Νέες μορφές παιδικής και εφηβικής κακοποίησης: Δυνατότητες Αντιμετώπισης και Πρόληψης”, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Ιορδάνου, Χ. (2010). Η δραματοθεραπεία ως μέσο έκφρασης και αντιμετώπισης του κοινωνικού σωματικού άγχους σε μία ομάδα ψυχικά πασχόντων. 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δραματοθεραπείας & Παιγνιοθεραπείας: “Δραματοθεραπεία και Παιγνιοθεραπεία. Σύγχρονες Θεραπευτικές Αναπαραστάσεις”, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Με τη δράση της και τη συμμετοχή της στα κοινά, ανέπτυξε σημαντικές πρωτοβουλίες προς όφελος του ευρύ κοινού. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής, του Βασιλικού Ιατρικού Συλλόγου της Αγγλίας, του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (BPS) και της Ελληνικής Εταιρίας Αθλητικής Ψυχολογίας .  Χόμπι της είναι το θέατρο, ο κινηματογράφος, το διάβασμα, η σωματική άσκηση, ο χορός, οι πολεμικές Τέχνες. Γλ: Αγγλικά, Ιταλικά.
E-Mail: c.iordanou@ekseliksis.gr – Ιστοσελίδα: www.ekseliksis.gr