Μπέσσυ Μάλφα

Ηθοποιός – Χορογράφος.

Σπούδασε θέατρο στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1988-91), χορό στην Κρατικη Σχολη Χορού (1984-87)

Το 1985 παρουσίαζε με τη Σοφία Σπυράτου την εκπομπή “Χορεύω – Χορεύεις – Χορεύουμε” στην κρατική τηλεόραση. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της συμμετείχε σε διάφορες παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης και μετά την αποφοίτησή της βγήκε στο Ελεύθερο Θέατρο, ενώ από το 1992 συμμετείχε και σε παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Από την αρχή της καριέρας της έχει συμμετάσχει στις θατρικές παραστάσεις “ΟΔΥΣΣΕΑ ΓΥΡΝΑ ΣΠΙΤΙ” του Ι. Καμπανέλλη (Κλειώ), “ΜΙΝΝΙ Η ΑΘΩΑ” του Μ. Μποντεμπέλι (Μάννα), “ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ” του Ευριπίδη (Κορυφαία), “ΝΕΦΕΛΕΣ” του Αριστοφάνη (Κορυφαία), “ΒΑΤΡΑΧΟΙ” του Αριστοφάνη (Κορυφαία – Ξενοδόχα), “ΦΟΡΤΟΥΝΑΤΟ” του Μ. Α. Φόσκολου (Τύχη), “ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΔΑΧΤΥΛΑΚΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΟΣ” του Α. Σταΐκου (Αρανέα), “ΦΩΤΙΕΣ” της Μ. Γιουρσενάρ, “ΤΟ ΦΥΝΤΑΝΑΚΙ” του Π. Χόρν (Εύα), “ΛΟΥΤ” του Τζ. Όρτον (Φαίη Μακμάχον), “ΒΑΛΣ ΕΞΙΤΑΣΙΟΝ” της Ε. Πέγκα (Οπτασία), “ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΡΟΧΗ” του Σ. Μπελμπέλ (Ξανθή Γραμματέας), “Η ΣΤΕΛΛΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΝΤΙΑ” του Ι. Καμπανέλλη (Στέλλα), “ΧΟΝΤΡΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΦΟΥΣΤΕΣ” του Ν. Σίλβερ (Φύλις), “ΤΟΥΡΚΑΡΕ” του Α. Λεσάζ (Βαρώνη), “Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ” της Σ. Στήβενσον (Τερέζα), “ΤΡΩΑΔΕΣ” του Ευριπίδη (Ελένη), “ΤΑΡΑΝΤΕΛΛΑ” του Ε. ντε Φιλίππο (Ροζα), “ΤΟ ΠΑΡΤΥ” του Ν. Σάιμον (Υβόν) και “ΓΑΜΗΛΙΑ ΔΕΞΙΩΣΗ” του Ντ. Καρόν (Βάλερι), καθώς και στα μιούζικαλ “ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ” του Α. Μαραγκόπουλου (Σκοτεινή γυναίκα), “ΔΑΙΜΟΝΕΣ” του Ν. Καρβέλλα (Μάγισσα), “WEST SIDE STORY” του Λ. Μπερνστάϊν (Αννίτα), “ΣΙΚΑΓΟ” των Μπ. Φος και Φ. Έμπ (Βέλμα Κέλλυ).

Επίσης σκηνοθέτησε και έπαιξε στο “ΜΙΣ ΠΕΠΣΙ” της Π. Μπρυνό. Στον κινηματογράφο έχει παίξει στις ταινίες “ΑΚΡΟΠΟΛ” του Π. Βούλγαρη, “ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΜΑΪΟΥ” του Χ. Χριστοφή, “Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΝΟΕΜΒΡΗΣ” του Τ. Παπαγιαννίδη. Έχει τραγουδήσει στη Λυρική Σκηνή στα έργα “ΟΙ ΑΠΑΧΗΔΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ” του Ν. Χατζηαποστόλου, “ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ” του Γ. Στράους, ενώ χορογραφήσει τα έργα “ΗΛΕΚΤΡΑ” του Σοφοκλή και “Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ” του Γ. Σαίξπηρ.

Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό τηλεοπτικών παραγωγών μεταξύ των οποίων “ΒΑΜΜΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΛΛΙΑ” του Κ. Κουτσομύτη, “ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ” του Γ. Διαμαντόπουλου, “ΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ” του Δ. Χρονόπουλου, “ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΦΙΛΟΙ” του Ι. Μιχαηλίδη, “ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ” του Κ. Κιμούλη, “ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ” του Γ. Κωνσταντίνου, “Η ΩΡΑ Η ΚΑΛΗ” του Α. Τέμπου, “ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ” του Γ. Μιχαλακόπουλου, “10η ΕΝΤΟΛΗ”, “ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ” και “ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ” του Π. Κοκκινόπουλου κ.ά.

Από την Ε’ Δημοτικού κάνει χορό με δάσκαλο – και συνάμα πνευματικό πατέρα – τον Διευθυντή και Χορογράφο της Λυρικής Σκηνής και ιδρυτή του Μπαλέτου Αθηνών, Γιάννη Μέτση.
Το 2007 συμμετείχε στην παράσταση “Το Κοστούμι”, όπου για πρώτη φορά ο σκηνοθέτης του, Πήτερ Μπρουκ, εμπιστεύτηκε τη διανομή του έργου σε αποκλειστικά λευκό θίασο

Έχει παραχωρήσει συνεντεύξεις σε πλήθος εντύπων και έχει εμφανιστεί σε πολλά εξώφυλλα.

Πήρε απολυτήριο Λυκείου με βαθμό “ΑΡΙΣΤΑ”, ενώ αριστούχος αποφοίτησε και από το Θέατρο Τέχνης και την Κρατική Σχολή Χορού