Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος

Η ορθοδοξία κοντά στην νεολαία  και στον άνθρωπο!

Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1956, (κατά κόσμον Γεωργακόπουλος Παναγιώτης).  Η διακονία του και η κοινωνική προσφορά του είναι μεγάλη.  Το ποιμαντικό του έργο, στράφηκε στη νεολαία, συνεχίζοντας  το έργο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου  στο νεανικό, φιλανθρωπικό, ιεραποστολικό τομέα, μέσα από τα μαζικά  μέσα ενημέρωσης κάνοντας το έργο της εκκλησίας ευρύτερα γνωστό βγάζοντάς την από τα στεγανά και την απομόνωση. Μια σειρά πρωτοβουλιών που ανέλαβε, συνέλαβαν στον γόνιμο διάλογο της Εκκλησίας με τις τοπικές κοινωνίες. Η εκκλησία από τότε άρχισε να αγγίζει ένα ευρύτερο κομμάτι του λαού. Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε χαρακτηρίζονται καινοτόμες και πρωτοπόρες, προβάλλοντας τη χριστιανοσύνη και την ορθόδοξη πίστη, δείχνοντας την ευαισθησία της Εκκλησίας, η οποία αγκαλιάζει τον άνθρωπο .

Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978), ενώ χειροτονήθηκε διάκονος το (1976) και πρεσβύτερος το (1983), λαμβάνοντας το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Καλλίνικο .

Στη συνέχεια, από το 1984 μέχρι της εκλογής του ως Μητροπολίτου Δημητριάδος το 1998, διετέλεσε πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Εργάστηκε ιδιαίτερα με τους νέους. Οργάνωσε και διηύθυνε το Γραφείο Νεότητος της Μητροπόλεως Πειραιώς. Ανέπτυξε κατασκηνωτικά και άλλα ποιμαντικά προγράμματα για τη νεολαία. Βοήθησε στο άνοιγμα της Εκκλησίας στο χώρο των Μ.Μ.Ε. με την έκδοση των περιοδικών “ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ” και “ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΝΕΙΑΤΑ”, την οργάνωση και διεύθυνση του ραδιοσταθμού “ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91,2 FM” και την τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ1 “ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ”, την οποία παρουσιάζει από το (1992) μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, για πέντε χρόνια, επιμελήθηκε εκπομπή της ΕΡΑ – 5 για τους απόδημους Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρίου  Χριστόδουλου. Από την στιγμή που εξελέγη Μητροπολίτης Δημητριάδος συνέχισε το μεγάλο έργο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στο Βόλο στο νεανικό, φιλανθρωπικό, ιεραποστολικό τομέα, αναλαμβάνοντας και μία σειρά από νέες πρωτοβουλίες, οι οποίες συνέλαβαν στον γόνιμο διάλογο της Εκκλησίας με την τοπική κοινωνία.

mitropolitis_dimitriados_arch_610_420

Είναι Ιδρυτής εκπαιδευτηρίων, που περιλαμβάνουν βρεφονηπιακό σταθμό, νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο με την επωνυμία “ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ο ΝΕΟΣ”. Ιδρυτής του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας. Ιδρυτής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ”, η οποία διοργανώνει ιατρικά και κοινωνικά προγράμματα σε συνδυασμό με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής. Γιατροί, νοσηλευτές και κληρικοί προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, δείχνοντας την ευαισθησία της Εκκλησίας, η οποία αγκαλιάζει τον άνθρωπο σε όλο τον κόσμο.

Είναι δραστήριος και ακούραστος, το έργο του απλώνεται παντού. Είναι ο  Ιδρυτής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, η οποία βοηθά στην κατάθεση της μαρτυρίας της ορθόδοξης θεολογίας στο σύγχρονο κόσμο, χωρίς φόβο, αλλά με επίγνωση της αλήθειας της πίστης μας.

images (2)

Έχει προβάλει την ορθοδοξία απ’ όποια θέση κι αν βρέθηκε. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του “Συνδέσμου” της Παγκόσμιας Αδελφότητας Ορθοδόξων Νεολαιών. Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων, συμμετείχε σε ιατρικά και επιστημονικά συνέδρια, καταθέτοντας τις απόψεις της Ορθόδοξης Θεολογίας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς. Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος. Πρόεδρος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας. Αντιπρόεδρος των Βιβλικών Εταιριών του Κόσμου. Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος .Γλ: Αγγλικά – Ιστοσελίδα: www.imd.gr. ■

Διαβάστε την έντυπη δημοσίευση της έκδοσης (5η έκδοση, 2010) εδώ.