Μελίνα Τανάγρη

Στιχουργός, Τραγουδοποιός.

Έζησε 7 χρόνια στο Παρίσι. Παρακολούθησε μαθήματα Αρχαιολογίας και στο Λονδίνο πήρε μαθήματα Σκηνογραφίας.

Τελικά σπούδασε ηθοποιός στο Παρίσι. Εκεί ξεκίνησε και η καλλιτεχνική της σταδιοδρομία ως τραγουδίστρια παίρνοντας μέρος σε διάφορα Φεστιβάλ και τελικά συνέχισε να ασχολείται με το τραγούδι. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εμφανίζεται στο ελληνικό τραγούδι με τον Διονύση Σαββόπουλο στους “Αχαρνείς” το 1976-77.

Συνεργάστηκε με την Μαρία Φαραντούρη σε συναυλίες που έγιναν στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα. Το 1982 κυκλοφορεί ο πρώτος της δίσκος με τραγούδια από μεσογειακές χώρες και τίτλο, “Τεσσαρακοστός Παράλληλος”. Ξεκινάει να πειραματίζεται με την ερμηνεία και τα θεατρικά στοιχεία στις μουσικές παραστάσεις που προτείνει και αυτό θα της δώσει στην πορεία την ιδιαιτερότητα που την χαρακτηρίζει.

Η πρώτη δική της ολοκληρωμένη παράσταση έγινε το 1980 στο Ανόβερο της Γερμανίας, αργότερα στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στο Θέατρο “Αθήναιον” κ.λ.π. Το 1986 παρουσιάζει τον επόμενο δίσκο της, “Όλα μπερδεύονται γλυκά” με δικούς της στίχους και μουσική. Το 1987 γίνεται ευρύτερα γνωστή με τον δίσκο, “Βυζάκια έξω λοιπόν”. Συμμετέχει για δύο χρονιές το 1986
και το 1987 στις παραστάσεις του “Σείριου” του Μάνου Χατζηδάκη στο Ζούμ. Το 1989 κυκλοφορεί ο δίσκος, “Μελίνα από το μέλι” και το 1992 ο δίσκος στον “Κήπο”. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δίνει συναυλίες και μουσικές παραστάσεις στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα. Μετά από 5 χρόνια “αγρανάπαυσης” κυκλοφορεί το 1999 το δίσκο “Κόντρα Καρδιάς” και το 2002 το δίσκο “Το ‘χεις”. Εν τω μεταξύ συνεχίζει τις ζωντανές εμφανίσεις και μερικές εκτός Ελλάδος.

Το 2004 παίρνει μέρος στο δίσκο με ποίηση Παλαμά μελοποιώντας το τραγούδι “Εν’ Άνθος” με πρωτοβουλία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2006 και 2007 συνεργάζεται με τον Σταμάτη Κραουνάκη στην μουσική παράσταση “Τα Λόγια της Αγάπης” στην “Αθηναΐδα”. Το 2007 λαμβάνει μέρος στο Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζοντας γαλλικά τραγούδια με τίτλο “9-11 Γαλλικά”.

Η βιογραφία της Mελίνας Τανάγρη φιλοξενείται στις σελίδες της 2ης έκδοσης του Who is Who που κυκλοφόρησε το 2007 μέχρι και σήμερα.