Κάρμεν Ρουγγέρη

Ηθοποιός.

Μετά από την αποφοίτησή της από την Ευαγγελική Σχολή της Νέας Σμύρνης μετέβη στην Ιταλία όπου σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία της Τέχνης και της Όπερας στο Πανεπιστήμιο της Perugia.
Επίσης, έκανε σπουδές στο τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο (επί επτά χρόνια) και στο Θέατρο στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης και Πειραϊκού Συνδέσμου, απ’ όπου αποφοίτησε με “Αριστα”.

Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Εθνικού Θεάτρου, του ελεύθερου θεάτρου, καθώς και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές. Στην αρχή της καριέρας της συμμετείχε ως κορυφαία του χορού και Αφροδίτη στις τραγωδίες “Ιππόλυτος” (Ευριπίδης), “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” και “Ορέστεια” (Χοηφόρες, Ευμενίδες) (Αισχύλος) που ανέβηκαν στο Πειραϊκό Θέατρο, καθώς και στο Ηρώδειο και σε περιοδεία σε όλη την Βόρειο και Νότιο Αμερική. Παρέμεινε στο Εθνικό Θέατρο επί σειρά ετών παίρνοντας μέρος σαν μέλος χορού ή κορυφαία σε παραστάσεις που παίχτηκαν σε ανοιχτά θέατρα και σε περιοδείες. Επίσης, έπαιξε στην Κεντρική και Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε πληθώρα έργων.

Μεταξύ των άλλων, έχει συνεργαστεί με τον Στέφανο Ληναίο στα έργα “Οι Ρόζενμπεργκ δεν πρέπει να πεθάνουν” και “Κορυδαλλός” και με τον Αντώνη Ξενάκη στο έργο “Ιφιγένεια εν Ταύροις” (όπου υποδύθηκε τον ομώνυμο ρόλο). Το 1985 ίδρυσε τη θεατρική ομάδα “Ρακοσυλλέκτες” που παρουσίαζε έργα τα οποία είχε γράψει και σκηνοθετήσει η ίδια. Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται δεκατρία θεατρικά έργα για παιδιά, τα παραμύθια “Έρχεσαι Mαζί μου;” και “Κοππέλια”, καθώς και πολλές μεταφράσεις όπερας. Είναι δημιουργός των Παιδικών Σκηνών του Εθνικού Θεάτρου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Συνέβαλλε σημαντικά στην πρόοδο του “θεάτρου για παιδιά” στην Ελλάδα, ιδρύοντας την Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ανοίγοντας την πόρτα του Ηρωδείου στα παιδιά.

Η βιογραφία της Κάρμεν Ρουγγέρη φιλοξενείται στις σελίδες της 3ης έκδοσης του Who is Who που κυκλοφόρησε 2008 μέχρι και σήμερα.