Ιωάννης Λύρας

Πρόεδρος της Paralos Maritime Corporation S.A.

Αντλεί την καταγωγή του από τις Οινούσες. Ο πρόγονός του Μάρκος Λ. ξεκίνησε τον 19ο αι. τις ναυτιλιακές δραστηριότητες της οικογένειας με ιστιοφόρα και ο παππούς πλοίαρχος Γιάννης συνέχισε με ατμόπλοια. Ο θείος του Μάρκος μεταναστεύει στο Λονδίνο και ο πατέρας του συνδημιουργεί τα πρώτα γραφεία της ναυτιλίας των Οινουσών στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1930 με τις επωνυμίες ‘Lyras Ltd, “Lyras and Lemos” και “Lyras Bros Ltd” από το 1951, όπου και θεωρούνται από τους πρεσβευτές της ελληνικής ναυτιλίας. Η μητέρα του έρχεται από πολύ παλιά εμπορική αρχοντική οικογένεια των Οινουσσών, ο προπάππους Αναστάσιος και ο παππούς Δημήτριος ήταν ήδη εφοπλιστές. Αδέλφια του ο Δημήτρης, η Καλλιρόη, η Μαριάννα, η Αγγέλα.

Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Σχολή Χιλλ, το Κολέγιο Αθηνών και στο Chigwell School UK. Σπούδασε στην Αγγλία κοινωνικές επιστήμες και είναι κάτοχος Master σε θέματα Μεταφορών.

Εργάστηκε για ένα διάστημα σε Διεθνή Τράπεζα με έδρα την Νέα Υόρκη. Από το 1975 έχει δραστηριοποιηθεί στην οικογενειακή επιχείρηση στο Λονδίνο και από το 1979 και στον Πειραιά.

Εκπροσωπεί την ’Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών στο Δ.Σ. της Ενώσεως Ευρωπαίων Εφοπλιστών (ECSA), όπου τον Ιούνιο του 1991 ανέλαβε καθήκοντα Αντιπροέδρου και από τον Ιανουάριο του 1995 έως τον Δεκέμβριο του 1996 την Προεδρεία αυτής. Διατελεί Πρόεδρος της Επιτροπής Ναυτιλιακής Πολιτικής (Shipping Policy Committee) του Διεθνούς Ναυτικού Επιμελητηρίου (International Chamber of Shipping) και διετέλεσε μέλος της Διοικούσης Επιτροπής του από το 1984 και Αντιπρόεδρος αυτού από το 1989 έως το 1991. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ενώσεως Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της επί σειρά ετών. Είναι επίσης μέλος της Ελληνικής Επιτροπής του American Bureau of Shipping, της Γενικής Επιτροπής του Lloyd’s Register of Shipping και του Συμβουλίου (Council) του Det Norske Veritas.

H βιογραφία του κ. Λύρα φιλοξενείται στις σελίδες του Who is Who από την 7η έκδοση που κυκλοφόρησε το 2012 μέχρι σήμερα.