Γιώργος Καλαντζής

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Ο «λόρδος» της Οφθαλμολογίας και Ειδικής Οφθαλμοχειρουργικής στην Ελλάδα και Αγγλία, πιστός στις  «ιερές» ιατρικές αξίες

ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ 4Ο Καλαντζής Γεώργιος είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας, Διευθυντής Οφθαλμολογικής Κλινικής St. James University Hospital, Leeds στη Μεγάλη Βρετανία και γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Έχει νυμφευτεί την Τσιάρα Ελένη και οι γονείς του ήσαν ο Κωνσταντίνος (Παιδίατρος) και η Ορσία (Νομικός, το γένος Μιχαλάκη).

Έλκει την καταγωγή του από το Άστρος Κυνουρίας και τη Σαλαμίνα. Ο παππούς του Αργύριος Μιχαλάκης ήταν ιατρός στη Σαλαμίνα. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στην Πρότυπο Σχολή Αναβρύτων.

Είναι πτυχιούχος Ιατρικής από το αγγλικό πρόγραμμα σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Pecs στην Ουγγαρία (1998). Πραγματοποίησε την υπηρεσία υπαίθρου στο Κέντρο Υγείας του Άστρους Κυνουρίας και εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στο Στρατό Ξηράς. Έλαβε την ειδικότητα Οφθαλμολογίας μετά από την εκπαίδευση που έλαβε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Bristol της Αγγλίας και στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” στην Αθήνα (2009). Μετεκπαιδεύτηκε στη Χειρουργική Βλεφάρων, Δακρυϊκού Συστήματος και Οφθαλμικού Κόγχου στο St. James University Hospital του Λιντς στη Μεγάλη Βρετανία (2009 – 2010) και στο Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου (2010 – 2011). Από το 2012 διατελεί Διευθυντής στην Οφθαλμολογική Κλινική του St. James University Hospital στο Leeds, η οποία ανήκει στο μεγαλύτερο συγκρότημα Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων στην Ευρώπη (Leeds Teaching Hospitals NHS Trust). Ταυτόχρονα κατέχει τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή της Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λιντς στην Αγγλία.

ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ 3Είναι επίσης, επιστημονικός συνεργάτης στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” στην Αθήνα και από το 2012 διατηρεί δικό του ιατρείο. Μοιράζει το χρόνο του κάθε εβδομάδα στην Αγγλία (Διευθυντής Οφθαλμολογικής Κλινικής St. James University Hospital, Leeds) και στην Ελλάδα. Εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση παθήσεων στα βλέφαρα, στον κόγχο και στη δακρυϊκή συσκευή. Η εν λόγω Πανεπιστημιακή κλινική είναι μια από τις μεγαλύτερες στη Μεγάλη Βρετανία και αποτελεί κέντρο αναφοράς για 2 εκατομμύρια ασθενείς. Έχει επιτελέσει μια πλειάδα χειρουργικών επεμβάσεων στα βλέφαρα (αφαίρεση όγκων, εντρόπια, εκτρόπια, πτώσεις βλεφάρων, βλεφαροπλαστικές), στον κόγχο (αποσυμπίεση κόγχου, αφαίρεση όγκων, εκκένωση, εξόρυξη), στο δακρυϊκό σύστημα (εξωτερική και ενδοσκοπική ασκορινοστομία, αποκατάσταση τραυμάτων), καθώς και επεμβάσεις φακοθρυψίας για την αντιμετώπιση του καταρράκτη.

Όλα τα αποτελέσματα από το σύνολο των χειρουργικών του επεμβάσεων έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και έχουν χρησιμοποιηθεί για δημοσιεύσεις σε διεθνούς κύρους οφθαλμολογικά περιοδικά. Του έχει ανατεθεί ο ρόλος του εκπαιδευτή των ειδικευομένων κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο Τμήμα Χειρουργικής Βλεφάρων, Κόγχου και Δακρυϊκού Συστήματος, που αποτελεί αναπόσπαστο και υποχρεωτικό κομμάτι της επταετούς ειδικότητας στη Μεγάλη Βρετανία. Κάθε χρόνο επιβλέπει τη χειρουργική εκπαίδευση δύο έμπειρων ειδικευμένων οφθαλμιάτρων που κάνουν τη μετεκπαίδευσή τους (Fellowship) στην Οφθαλμοπλαστική Χειρουργική, καθώς και στη Χειρουργική του Δακρυϊκού συστήματος και του Κόγχου. Έχει συγγράψει δεκάδες ιατρικές εργασίες που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή και ελληνικά ιατρικά περιοδικά και είναι υπεύθυνος για αρκετά ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της Οφθαλμολογίας στη Μεγάλη Βρετανία.

ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ 2 (2)Ενδεικτικά αναφέρονται: ” Post-cataract surgery diplopia: aetiology, management and prevention. Kalantzis G et al. Clin Exp Optom 2014; 97:407- 10″, “Periocular implantation cysts: a late complication of ophthalmic surgery. Kalantzis G, Verity DH, Rose GE. Eye 2014; 28:1004-7”, “Oncocytic adenocarcinoma of the lacrimal gland: an unusual presentation. Kalantzis G et al. Eye 2013; 27:104-5 ” , “The ophthalmic wound of Philip II of Macedonia (360-336 BCE). Lascaratos J, Lascaratos G, Kalantzis G Surv Ophthalmol 2004; 49:256-61”. Είναι Εταίρος του Royal College of Ophthalmologists στη Μεγάλη Βρετανία και μέλος της Αμερικανικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας. Στο χρόνο που διαθέτει για τον ίδιο ασχολείται με την Ιστορία της Οφθαλμολογίας και Ιατρικής, το τένις και το θέατρο. Ομιλεί Αγγλικά και Ουγγρικά.

E-Mail: drgeorgekalatzis@hotmail.com     Ιστοσελίδα: www.drkalantzis.gr