Γαβράς Κώστας

Σκηνοθέτης

gavras_enΓεννήθηκε στην Αρκαδία στις 12 Φεβρουαρίου 1933. Μετακόμισε στο Παρίσι για να σπουδάσει συγκριτική Φιλολογία στη Σορβόνη καθώς και κινηματογράφο στην IDHEC. Εργάστηκε ως βοηθός σε διάφορες παραγωγές και συνεργάστηκε με τον Κλερ και τον Κλεμάν, πριν σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία που ήταν το “Διαμέρισμα Δολοφόνων” το 1965.

Έγινε γνωστός από μία σειρά πολιτικών θρίλερ που αποκάλυψαν το βίαιο πρόσωπο δικτατορικών καθεστώτων, μέσα από προσωπικές τραγωδίες ασυμβίβαστων ανθρώπων. Ο Γαβράς ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας το 1969 για την ταινία “Ζ” που πραγματεύεται τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και βασίζεται στο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού. Κέρδισε το Όσκαρ Σεναρίου το 1982 για την ταινία του “Ο αγνοούμενος”.

Κέρδισε επίσης Χρυσό Φοίνικα φεστιβάλ Καννών 1982 για την ίδια ταινία και το  Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Καννών το 1975, τη  Χρυσή Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1990. To 2002 σκηνοθέτησε την ταινία “Αμήν” που κέρδισε Βραβείο César καλύτερου σεναρίου 2003.

Συνεχίζει την κινηματογραφική του καριέρα σκηνοθετώντας ταινίες που πραγματεύονται σύγχρονα θέματα.