Γεωργουσόπουλος Κων/νος

Φιλόλογος, Ηθοποιός

GEORGΦοίτησε στο Δημοτικό Παπαρούπα στη Λαμία όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας και στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με καθηγητές τους Γ. Σιδέρη και Δ. Ροντήρη.

Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη του Δ. Ροντήρη με το Πειραϊκό θέατρο (στην Ευρώπη και στην Αμερική). Κατά τη στρατιωτική θητεία του, υπηρέτησε στο ραδιοφωνικό σταθμό ενόπλων δυνάμεων ως ραδιο-σκηνοθέτης διασκέδασης και ηθοποιός. Πάνω από 4.000 ώρες εκπομπής, κάθε βράδυ διάβαζε λογοτεχνικές σελίδες εναλλάξ με τον Γ. Φέρτη.

Εργάστηκε ως φιλόλογος. Από το 2000 είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Το 1990 χρημάτισε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου.

Με το ψευδώνυμο Κ.Χ. Μύρης υπογράφει την λογοτεχνική του παραγωγή (ποίηση, πεζογραφία, μεταφράσεις, αρχαίου δράματος, στίχους τραγουδιών). Έχει εκδώσει: “Θεατρικές Κριτικές” 5 τόμους, Δοκίμια 5 τόμους, 1 ποιητική συλλογή, 1 συλλογή διηγημάτων, 1 ανθολόγιο με στίχους τραγουδιών, 6 τραγωδίες του Αισχύλου, 6 του Σοφοκλή, 10 του Ευριπίδη, 8 κωμωδίες του Αριστοφάνη. Επίσης, έχει μεταφράσει 3 κωμωδίες του Μολιέρου.

Το 1986 έλαβε το Α’ Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου, 2000 Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, 2000 Χρυσό μετάλλιο της πόλεως των Αθηνών. Από το 2003 έως σήμερα είναι Πρόεδρος του Θεατρικού Μουσείου. Ίδρυσε και διετέλεσε πρόεδρος του κέντρου έρευνας και πρακτικών εφαρμογών του αρχαίου δράματος, καθώς και του Διαβαλκανικού Οργανισμού Χαρτατούρια. Είναι μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας σπουδών, της εταιρείας συγγραφέων, των ενώσεων Θεατρικών και Μουσικών κριτικών, της Αρχαιολογικής εταιρείας και του Παρνασσού.