Έρη Ρίτσου

 Με φαντασία και όνειρο!

Συγγραφέας

eri-ritsouΌσο αποκαλυπτική και γενναιόδωρη είναι η ίδια η ζωή για την Έρη, άλλο τόσο είναι και τα βιβλία της με μυστικά και αποκαλύψεις προς τους αναγνώστες της, γράφοντας πάντα με λογοτεχνική διάθεση και αφήνοντας το νου και τη πένα της να ταξιδέψει στο όνειρο και στη φαντασία. Εκείνη τη φαντασία  που διδάσκει και τρέφει το νου μικρών και μεγάλων.  Έζησε σε οικογένεια που πρόσφερε στη κοινωνία και μέσα από μια ζωή με έργο δεν θα μπορούσε και  η ίδια να μην προσφέρει τα μέγιστα. Εκείνα τα πολύτιμα λογοτεχνικά «διαμάντια»,  όπως εκείνη ξέρει όταν αφουγκράζεται της ζωής το κάλεσμα.

Γεννήθηκε στη  Σάμο, το 1955. Αντλεί την καταγωγή της από την Μονεμβασιά, Γύθειο και  τη Σάμο. Ο προπάππους Δημήτριος Ρ. κατάγεται από την Λάγια Μάνης, οι πρόγονοι λέγονταν Ρικιάνοι ή Ριτσιάνοι. Φέρεται ότι η απώτερη καταγωγή έρχεται από την οικογένεια των Σγουρών του Βυζαντίου, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ιταλία, όπου “ιταλοποίησαν” το όνομα Σγουρός σε Riccio. Ο παππούς Ελευθέριος Ρ. ήταν γεωκτήμων, ενώ η σύζυγός του Ελευθερία Βουζουναρά καταγόταν από οικογένεια εμπόρων του Γυθείου. Μέλη της ευρύτερης οικογένειας ήταν κυρίως στρατιωτικοί του στρατού ξηράς και του ναυτικού. Ο παππούς Γεώργιος Γ. ήταν δικαστής όπως και ο προπάππους, ενώ η γιαγιά Μαρία Μανταφούνη προέρχεται από οικογένεια εμπόρων και πλοιοκτητών. Η μητέρα της υπήρξε ιατρός με σημαντική προσφορά στην κοινωνία της Σάμου.

648712_ΡίτσοςΜεγαλώνοντας στη Σάμο, ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της εκεί, και στη συνέχεια με δίψα για μάθηση, σπούδασε γαλλική και αγγλική φιλολογία στο Paris III. Απέκτησε το πτυχίο της αγγλικής λογοτεχνίας στο University of Birmingham. Με εφόδια για τη ζωή και με μια παιδεία αξιόλογη, εργάστηκε από το 1985 έως το 2010 στην Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στον Τομέα Διεθνών Σχέσεων. Αποκτώντας τεράστια εμπειρία στον τομέα αυτό, άσκησε τα καθήκοντά της  με ήθος και υπευθυνότητα και έφερε εις πέρας  με επιτυχία ότι της ανατέθηκε.  Αποτελεί, ιδιαίτερο επίτευγμα για εκείνη το γεγονός ότι είναι προσκεκλημένη ομιλήτρια σε φορείς και ιδρύματα. Έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.  Είναι η συγγραφέας των βιβλίων: “Γιατρός επαρχίας”, Διηγήματα, Κέδρος 2004, “Μυστικά και αποκαλύψεις”, Μυθιστόρημα, Κέδρος 2006, “Οι τρεις βασιλοπούλες” Παιδική λογοτεχνία, Κέδρος 2001, “Η καλή μεγάλη καφετιά αρκούδα βρήκε την ευτυχία”, Κέδρος 2002. Υπό έκδοση: “Μπαλού, Γκαλού, Νταλού”.

 Χόμπι της είναι το διάβασμα και η κηπουρική. Γλ.  Αγγλικά, Γαλλικά.