Παναγιώτης Χαλβατσιώτης

 Αφιέρωσε τη ζωή του στην ιατρική επιστήμη!

Καθηγητής Παθολογίας  Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

xalvatsiotis2Αφιέρωσε τη ζωή του στην Ιατρική επιστήμη, διέπρεψε και διακρίθηκε αφού με την εμπειρία που αποκόμισε ανέπτυξε ένα εξειδικευμένο ερευνητικό εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας το οποίο κρίθηκε άκρως σημαντικό και πρωτοποριακό αποσπώντας αρκετά βραβεία. Τον Νοέμβριο του 2011, το ερευνητικό του πρόγραμμα αξιολογήθηκε σαν ένα από τα 6 καλύτερα σε παγκόσμιο συνέδριο στο Los Angeles των ΗΠΑ. Διετέλεσε fellow στην Ενδοκρινολογία στη MayoClinic, του Rochester στη Minnesota των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια αξιόλογη προσωπικότητα, που έχει προσφέρει τα μέγιστα στη Ελλάδα και στον άνθρωπο.

Γόνος μιας οικογένειας με σημαντικούς προγόνους, πήρε όλες εκείνες τις αρχές και την παιδεία που χρειάζεται κανείς ώστε να χαράξει δρόμο με επιτυχή πορεία. Γεννήθηκε στις Σέρρες, το 1960. Αντλεί την καταγωγή του από την Μηλίτσα Μεσσηνίας και την Κορνοφωλιά Έβρου, με απώτερη την Αν. Θράκη από τη γιαγιά του Άννα Π. της οποίας οι πρόγονοι ήταν γεωκτήμονες. Ο παππούς Παναγιώτης Χ. ήταν αγρότης. Ο παππούς Κωνσταντίνος Π. υπήρξε διευθυντής του ταχυδρομείου και σχολείου, ιδιαίτερα καλλιεργημένος και πολύγλωσσος. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος όπως και η μητέρα του, με σημαντικό κοινωνικό έργο στην εποχή τους. Πρόγονοι από την μητέρα του ήταν ο Παναγιώτης Π., ιατρός και Διευθυντής του Νοσοκομείου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αλέξανδρος Π., γεωπόνος, ο οποίος έφερε πολλές καινοτομίες στον Έβρο και σκοτώθηκε στην κατοχή. Αδελφός του είναι ο Κωνσταντίνος, χημικός μηχανικός και δημοσιογράφος.

Επιμελής και με έφεση από νεαρή ηλικία στα γράμματα, ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Νιγρίτα Σερρών και αποφοίτησε από την Πρότυπο Ευαγγελική Σχολή Ν. Σμύρνης. Απέκτησε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1986. Στη συνέχεια έλαβε υποτροφία από την Ιατρική Σχολή του Mount Sinai στην Ν. Υόρκη των ΗΠΑ όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών ως υπότροφος του Ωνασείου Ιδρύματος, με θέμα διατριβής “Αξιολόγηση νεώτερων διαγνωστικών μεθόδων στην διερεύνηση περιπτώσεων υποφυσιογενούς νανισμού”. Ειδικεύτηκε στην παθολογία στον Ευαγγελισμό. Εκπλήρωσε την στρατιωτική του θητεία ως αλεξιπτωτιστής καταδρομέας ιατρός στην Β’ Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και την υπηρεσία υπαίθρου στον Ν. Ευρυτανίας .

xalvatsiotisΗ καριέρα σου είχε ανοδική πορεία, εκλέχτηκε Λέκτορας και στην συνέχεια Επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου και εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν”. Στη MayoClinic εκτός των κλινικών του ενασχολήσεων συμμετείχε σε σημαντικά ερευνητικά προγράμματα. Με την εμπειρία που αποκόμισε και με τη στήριξη του φημισμένου ιατρικού κέντρου ανέπτυξε ένα εξειδικευμένο ερευνητικό εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει εκτός των άλλων εξειδικευθεί στον σακχαρώδη διαβήτη και έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών εκδηλώσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επίσης ήταν μέλος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής των ερευνητικών χορηγήσεων της Κυβέρνησης της Δανίας για το 2011

Ιδιαίτερο επίτευγμα στη καριέρα του, αποτελεί το γεγονός ότι στη MayoClinic εκτός των κλινικών του ενασχολήσεων συμμετείχε σε σημαντικά ερευνητικά προγράμματα. Με την εμπειρία που αποκόμισε και με τη στήριξη του φημισμένου ιατρικού κέντρου ανέπτυξε ένα εξειδικευμένο ερευνητικό εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Είναι δραστήριος και τα ταλέντα του είναι πολλά. Ασχολείται ενεργά με τα κοινά, έχοντας αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα και σημειώνεται ότι εκτός από εκλεγμένο μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια Επιστημονικών Εταιρειών, έχει εκλεγεί για 4 συνεχόμενες θητείες ως Μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας και του Επιστημονικού Συμβουλίου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικό”. Πρόσφατα δε, εξελέγη με ευρύτατη αποδοχή και εκπρόσωπος των ιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου. Επίσης έχει εκλεγεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου των μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

 Οι εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά διεθνή και ελληνικά έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Αρθρογραφεί κατά διαστήματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο . Πρόκειται γι ένα διακεκριμένο γιατρό που το ερευνητικό του έργο είναι σημαντικό και πρωτοποριακό με αρκετά βραβεία. Τον Νοέμβριο του 2011, το ερευνητικό του πρόγραμμα αξιολογήθηκε σαν ένα από τα 6 καλύτερα σε παγκόσμιο συνέδριο στο Los Angeles των ΗΠΑ. Διετέλεσε fellow στην Ενδοκρινολογία στη Mayo Clinic, του Rochester στη Minnesota των ΗΠΑ.

Είναι ένα από τα σημαντικότερα μέλη πολλών Εθνικών και Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών.  Η γνώμη του μετράει και η συμβουλή του πάντα χρήσιμη, έχει διατελέσει μέλος πολλών Οργανωτικών Επιτροπών Εθνικών και Διεθνών ιατρικών συνεδρίων.

 Χόμπι του είναι η επαφή με τις ρίζες του. Διατηρεί στενές σχέσεις με τον τόπο και τους συγγενείς του στις περιοχές καταγωγής των γονιών του. Αγαπά τα ταξίδια, την φύση, την πεζοπορία, την ιστιοπλοΐα και την γυμναστική.

Γλ: Αγγλικά . E-Mail: phalv@gmail.com ■