Δημητριάδου – Νάτση

Δημητριάδου-Νάτση Κλειώ
Ζωγράφος

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στα “Εκπαιδευτήρια Βαλαγιάννη” στη γενέτειρά της τη Θεσσαλονίκη. Οι κλίσεις της στις εικαστικές τέχνες την οδήγησε να σπουδάσει Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, την περίοδο 1949-51, μαθήτευσε στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη και στη Θεσσαλονίκη στο εργαστήριο του διακεκριμένου Πολύκλειτου Ρέγκου. Συμμετείχε σε διεθνείς εικαστικές διοργανώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πήρε μέρος σε εννέα πανελλήνιες και δύο εκθέσεις της “UNESCΟ”, στο Παρίσι και το Λονδίνο το 1978. Επίσης, έχει λάβει μέρος στο “Salon de Comparaisons Grand Palais” στο Παρίσι το 1982, ενώ τον ίδιο χρόνο, με επιλογή της αυστριακής επιτροπής, εκπροσώπησε την Ελλάδα στον τομέα “Ελληνική Ζωγραφική” του “Ελληνικού Μήνα” της Βιέννης, που οργάνωσε το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Winner Urania. Συμμετείχε σε περισσότερες από εκατό ομαδικές εκθέσεις. Επίσης, έχει εικονογραφήσει το παιδικό βιβλίο “Παιδικές χαρές” της Κατίνας Τσεπκεντζή, το βιβλίο “Η κριτική παρουσία του Πέτρου Σπανδωνίδη”, την ποιητική συλλογή “Οδός Ανθέων” και το εξώφυλλο του λογοτεχνικού έργου “Τρεις μυστικές ιστορίες” του Μάριου Μαρίνου Χαραλάμπους .

Η υλοποίηση της ίδρυσης του πολιτιστικού ιδρύματος “Γιώργος και Κλειώ Νάτση” ξεκίνησε το 2010, εκπληρώνοντας έτσι την επιθυμία του συζύγου της. Το ίδρυμα είναι προσφορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τέλει υπό την αιγίδα του Α.Π.Θ., με Πρόεδρο τον εκάστοτε Πρύτανη. Η ίδια διατελεί Επίτιμη Πρόεδρος και έχει διαθέσει έργα της, τα οποία φυλάσσονται σε ιδιωτικό της χώρο, που είναι και εκθεσιακός χώρος του ιδρύματος. Ως εταίρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Ε.Μ.Σ.) συνέγραψε στην έκδοση για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της, αναφερόμενη στην εξέλιξη των Εικαστικών Τεχνών στη Βόρειο Ελλάδα. Επίσης, δημοσίευσε μελέτες της για καλλιτέχνες όπως ο Θεόφιλος, ο Πολύκλειτος Ρέγκος, ο Γιώργος Παραλής, η Αμερικανίδα χαράκτρια Λ. Νέβελσον, Καρπάτσιο και για έξι ακόμη Αμερικανίδες ζωγράφους. Το 1989 στη συνδιοργάνωση του Δήμου Παρισίων με τη Δ.Μ.Ο.Γ.,  για τα διακόσια χρόνια από την άλωση της Βαστίλης, το έργο της βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο της πόλης των Παρισίων και επιλέχθηκε για την αφίσα της έκθεσης.

Έχει διατελέσει για πέντε χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και υπήρξε μέλος της Διεθνούς Μορφωτικής Ομοσπονδίας, της Εφορευτικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης και Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η βιογραφία της κ. Δημητριάδου- Νάτση φιλοξενείται στις σελίδες της 6ης έκδοσης του Who is Who που κυκλοφόρησε το 2011 μέχρι και σήμερα.