Αθηνά Μουρμούρη

«Η Ελληνίδα εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του ΟΗΕ και η διεθνώς καταξιωμένη δημόσια λειτουργός για θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος!»

Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Περιβάλλοντος, ΥΠΕΚΑ.

 

Η Δρ. Αθηνά Μουρμούρη εκτός από Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Περιβάλλοντος, ΥΠΕΚΑ, είναι και Σύμβουλος σε Προγράμματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΟΗΕ για Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών (ΟΔΠΠ) και Θαλάσσια Χωροταξία, καθώς και Σύμβουλος της ΕΝΑ (Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας) για την προετοιμασία – κπαίδευση Κρατών-Μελών (πχ, Βουλγαρία, Ρουμανία) να ασκήσουν το ρόλο τους ως Προεδρία της Ε.Ε.

Γεννήθηκε στο Mαραθόκαμπο της Σάμου το 1951, απ΄ όπου και κατάγεται, με γονείς τους Κωνσταντίνο Μουρμούρη και την Αγγελική Τριμπιντή. Η απώτερη καταγωγή της είναι από την Καππαδοκία και Κωνσταντινούπολη, απ΄ όπου ο προπάππος της Παρασκευάς Αλεξανδρίδης ήλθε στο νησί συνοδεύοντας τον πρώτο Ηγεμόνα της Σάμου ως συνεργάτης του. Η κόρη του και γιαγιά της Αθηνά Μουρμούρη ήταν δασκάλα, σπούδασε στην Ζάππειο Σχολή και δίδαξε στην Σμύρνη, Αλικαρνασσό και Ικαρία. Άλλος προπάππος της συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Σάμου στην Εθνοσυνέλευση Ναυπλίου. Ο παππούς της Δημήτρης Τριμπιντής ήταν καπετάνιος και πλοιοκτήτης, από ναυτική οικογένεια που ταξίδευε εμπορικά στην Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο. Ο πατέρας της ήταν δικαστής, Πρόεδρος Εφετών. Αδελφός της ο Ιωάννης, καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στην Μυτιλήνη και στην Πρότυπο Ράλλειο Σχολή του Πειραιά. Απέκτησε δίπλωμα Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου το 1973, Πιστοποιητικό μεταπτυχιακού σεμιναρίου Πολεοδομίας του ΕΜΠ το 1975, Maitrise Πολεοδομίας από το Université Paris VIΙI το 1976, DEA Γεωγραφίας – Χωροταξίας από το Université Paris IV-Sorbonne το 1977. Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Χωροταξίας και Σχεδιασμού με επιλογή Διαχείριση Περιβάλλοντος (Université Paris IV-Sorbonne, σε συνεργασία με το Paris X-Nanterre, και το CNAM) το 1979, ακολουθώντας «διεπιστημονικό μεταπτυχιακό κύκλο» (θέμα διατριβής: «χωροθέτηση των βιομηχανικών και λιμενικών εγκαταστάσεων με περιβαλλοντικά κριτήρια»), με βαθμό άριστα και με διάκριση (τα συγχαρητήρια της Εξεταστικής Επιτροπής).

Εργάστηκε από το 1973-1979 σε κατασκευαστικά και πολεοδομικά γραφεία σε Αθήνα και Παρίσι, κατόπιν συστάσεων καθηγητών της, και αντικείμενα μεταξύ άλλων το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Χαλκίδας και αναπλάσεις του Παρισιού. Υπήρξε ειδική επιστήμων Υπ. Δημοσίων Έργων από το 1980, υπεύθυνη περιβαλλοντικών προγραμμάτων του ΥΧΟΠ και κατόπιν ΥΠΕΧΩΔΕ 1980-1994, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Μεσογειακό Πρόγραμμα Δράσης των Ηνωμένων Εθνών 1981-1997, και με παράλληλα καθήκοντα Σύμβουλος Σπουδών του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης 1986-1989.

Διετέλεσε Σύμβουλος Πρεσβείας για Περιβάλλον στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε. (Βρυξέλλες) 1994-1997, και το πρώτο εξάμηνο του 1994 κατά την Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. προήδρευσε στην Ομάδα Εργασίας του Συμβουλίου Υπουργών για το Περιβάλλον, που διαπραγματευόταν τις σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες. Επίσης, εξελέγη (από τις άλλες χώρες) Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ 1996-1997.

Στη συνέχεια προσελήφθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως υπεύθυνη για την Περιβαλλοντική Πολιτική της Ε.Ε. στη Μεσόγειο 1997-2003 και συντονίστρια όλων των αντίστοιχων κοινοτικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων στην περιοχή. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, ανέλαβε υπεύθυνη διεθνών περιβαλλοντικών προγραμμάτων στο ΥΠΕΧΩΔΕ 2003-2004, Τμηματάρχης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος 2004-2005, Τμηματάρχης Ψηφιακής Τεκμηρίωσης 2005-2009, Διευθύντρια Χωροταξίας 2009, Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης 2010, Διευθύντρια Οικιστικής Πολιτικής και Κατοικίας του ΥΠΕΚΑ 2010-2011, Γενική Διευθύντρια Πολεοδομίας του ΥΠΕΚΑ 2011-2013 και Γενική Διευθύντρια Περιβάλλοντος από αρχές 2014, οπότε και συμμετείχε σε διεθνείς εκπροσωπήσεις για την Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε.

Εδίδαξε στο ΕΚΔΔΑ επί πολλά χρόνια και είχε συμμετοχή (με σύνταξη προγράμματος δεξιοτήτων και με διδασκαλία) στην προετοιμασία της Ελληνικής Διοίκησης για να ασκήσει την Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. το 2014. Εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του ΟΗΕ για θέματα διαχείρισης παράκτιων περιοχών, περιβάλλοντος, θαλάσσιας χωροταξίας και περιφερειακής/αστικής ανάπτυξης μέχρι σήμερα. Προσκεκλημένη Εμπειρογνώμονας Μεσογειακών κυβερνήσεων (πχ, Κύπρος, Αλγερία) για θέματα ΟΔΠΠ.

Έχει διαπραγματευτεί πολλές Διεθνείς Συμβάσεις, Πρωτόκολλα και Κοινοτικές Οδηγίες και έχει υπογράψει δύο Μεσογειακά Πρωτόκολλα εκ μέρους της Ελλάδας με εξουσιοδότηση ΥΠΕΞ. Επισκέπτρια διδάσκουσα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών 2001-2002, και κατά διαστήματα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο ΕΜΠ, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για θέματα Περιβαλλοντικής Πολιτικής, καθώς και με συστηματικό διδακτικό έργο (ευθύνη μαθήματος) στον Μεταπτυχιακό Κύκλο της Σχολής Χωροτακτών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το μάθημα Διαχείριση Περιβάλλοντος 2006-2008.

Διετέλεσε μέλος ή Πρόεδρος σε Διοικητικά Συμβούλια, όπως του Οργανισμού για την Ανέγερση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, του Συμβουλίου Αξιοποίησης Ολυμπιακών Κτιρίων, του Συμβουλίου Διαχείρισης & Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού & Περιβάλλοντος, Αναπλ. Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, Αναπλ. Πρόεδρος τού Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, κ.α.

Δημοσίευσε στην Γαλλία και στην Ελλάδα βιβλίο (διδακτορική διατριβή) με θέμα: «Πειραιάς: Βιομηχανικό Λιμάνι Υπερ-ρυπασμένο», 1980. Επίσης, επιδόθηκε στην σύνταξη Εθνικών Εκθέσεων και υποβολή αυτών σε διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, ΕΕ, ΟΟΣΑ, κλπ), δημοσίευση πολυάριθμων μελετών και άρθρων, καθώς και ανακοινώσεών της σε διεθνή συνέδρια. Μελέτες ΤΕΕ. Εκπόνησε Μελέτες ΟΗΕ και ιδιαιτέρως Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης (ΜΑΡ/UNEP) για θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος, θαλάσσιας ρύπανσης, ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιων ζωνών, θαλάσσιου χωρικού σχεδιασμού κλπ.

Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων & Χωροτακτών. Διετέλεσε μέλος πολιτιστικών φορέων, μεταξύ άλλων υπήρξε βασικός συνεργάτης του πολιτιστικού κέντρου «Πανόραμα».

Στον ελεύθερο χρόνο που διαθέτει ασχολείται με πολιτιστικές και φυσιολατρικές ενασχολήσεις και φιλοσοφικές αναζητήσεις.

Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά.

E-Mail: athenamour@yahoo.co.uk