Αργυρού Ανδρέας

Καθηγητής Μουσικής – Συνθέτης

Απόφοιτος του Οικονομικού Λυκείου Πάφου. Ο νονός του, Νικόλαος Αντωνίου, είναι ο πρώτος δάσκαλός του στη μουσική, ο οποίος έτυχε να είναι μαθητής του Σόλωνα Μιχαηλίδη, και γνώστης της παραδοσιακής μουσικής. Ήρθε στην Αθήνα το 1977 για να σπουδάσει μουσική. Γράφτηκε στο Εθνικό Ωδείο και μελέτησε πιάνο με τη Ρίτα Βούρτση και τη Σία Γεωργάτου. Κατόπιν σπούδασε Ενοργάνωση με τον Νικηφόρο Νευράκη, ανώτερα θεωρητικά με τον Γιάννη Αυγερινό, του οποίου τη συμβολή θεωρεί πολύ σημαντική στην πορεία του και σύνθεση με τον Μιχάλη Τραυλό. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Σύνθεση στο argurou“Faculty of Music” της Μουσικής Ακαδημίας του Βελιγραδίου και επίσης παρακολούθησε μαθήματα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι μέλος της Ε.Ε.Μ. και καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών στο Εθνικό Ωδείο (από το 1982) και στο Ωδείο “Ν. Σκαλκώτας”. Από το 2002 είναι διευθυντής του Εθνικού Ωδείου Ν. Σμύρνης.

Έχει συνθέσει έργα για σόλο όργανα, για μικρά κα μεγάλα σύνολα και έργα για ορχήστρα. Έργα του έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από τα έργα του το “Τρίο” (βιολί, τσέλο, πιάνο, 1989) βραβεύτηκε στον Διαγωνισμό του “Σύγχρονου Ωδείου”, οι “Παραλλαγές για μικρή ορχήστρα” (1990) διακρίθηκαν στον Α’ Διαγωνισμό Σύνθεσης της Ε.Ε.Μ. και στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης του Πανεπιστημίου Βοστώνης (1992). Άλλα έργα του είναι: “Σονατίνες για πιάνο” (Ι: 1986 και ΙΙ: 1987), “Παιδικά τραγούδια για πιάνο” (1986-87), “Φαντασιώσεις” (φλάουτο – πιάνο, 1988), “Παιχνιδίσματα για πιάνο” (1988-93), “Οι ψυχές των γερόντων” (από τον Καβάφη, για μικτή χορωδία, 1990), “7 Παραλλαγές” (βιολί – πιάνο, 1991), “Μεταχρωματισμός” (βιολί – κλαρινέτο – πιάνο, 1993, Α’ εκτέλεση 06.04.1995 από τους Ν. Πατρικίδου, Απ. Χατωνίδη, Β. Στυλιανού), έργα για φλάουτο σόλο, κ.ά. “Μνήμες” (1998)

Διαβάστε περισσότερα για τον κ. Αργυρού εδώ