Αλέξανδρος Χαιρετάκης

Καλλιτέχνης

Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Αθήνα. Απέκτησε το πτυχίο μηχανικού αεροσκαφών και το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού από το Μ. Πολυτεχνείο Αθήνας. Σπούδασε στα School of Fine Arts της Αθήνας, του Παρισιού και του Βερολίνου.

Εργαστηκε στα ατελιε των: Γ. Τσαρουχη, Α. Απέργη, Π. Τέτση, Σ. Κουρσάρη και Παύλου. Από το 1985 εκθέτει τα έργα του. Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το έργο του είναι σημαντικό διότι χαρακτηρίζεται από καταγραφές πόλεων και σύνολα αντικειμένων όπου οι ανθρώπινες παρουσίες μεταφέρουν την “καθαρότερη δυνατή έκφραση του παραλόγου”. Από τη θέση αυτή παρακολουθούν μαζί με τους πραγματικούς θεατές, τα δρώμενα που συνθέτουν το καθημερινό μας παράλογο και τα οποία στην ουσία αποτελούσαν από πάντα τον κυρίαρχο προβληματισμό του καλλιτέχνη.

Έχει τιμηθεί με διακρίσεις από σημαντικές προσωπικότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων ειδική μνεία αφιερώνουν για το έργο και τον καλλιτέχνη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, η Δέσποινα Ροδοπούλου Καραθεοδωρή, κόρη του διάσημου διεθνώς επιστήμονα Κ. Καραθεοδωρή, κ.α.