Alexandra Gravas (Αλεξάνδρα Γκράβας)

 Μεσσόφωνος

Με άρτια και αισθαντική ερμηνεία!

Αναδεικνύει την ελληνική ποίηση και μουσική με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο. Με τις συναυλίες της ανά τον κόσμο, μαγεύει τα πλήθη. Από τους σύγχρονους νεώτερους συνθέτες μέχρι τα παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, τους μεγάλους κλασσικούς, το Μίκη Θεοδωράκη, το Μίμη Πλέσσα, τη μελοποιημένη ποίηση του Καβάφη, αναδεικνύει μια άρτια και αισθαντική ερμηνεία. Πλήθος συνεντεύξεων και αφιερωμάτων για το ταλέντο και την προσωπικότητά της, παρουσιάζονται συνεχώς στον διεθνή και ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

gravas+postΓεννήθηκε στο Οffenbach της Γερμανίας, το 1978. Έλκει την καταγωγή της από τα Κουφάλια και την Θεσσαλονίκη, με απώτερη την Σμύρνη. Φέρεται πως οι πρόγονοί της από την μητέρα της, έχουν βυζαντινή καταγωγή. Ο παππούς Γιώργος Σαμανταράς υπήρξε μεγαλογεωκτήμων στην Σμύρνη, σκοτώθηκε στην μικρασιατική καταστροφή, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, έφτασαν στην Ελλάδα. Αδελφός της ο Γιώργος Γριζόπουλος.

Βρέθηκε δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους. Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στην Γερμανία, σπούδασε Μουσικολογία και Γερμανική Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Johann Wolfgang Goethe Universität, τραγούδι με την Ms Loh Siew Tuan και την Dame Vera Rosza στο Λονδίνο.

6Δούλεψε σκληρά και με επιμονή για να δει τη φωνή της, να ερμηνεύει τους μεγαλύτερους συνθέτες του κόσμου. Ανταμοιβή της ήταν η αναγνώριση. Το 2002 κάνει το ντεμπούτο της στη City Opera του Λονδίνου, όπου παραμένει για τρία χρόνια. Παράλληλα, εργάζεται στο English National Opera Studio μαζί με τη Μαίρη Κίνγκ και δοκιμάζεται στο οπερετικό ρεπερτόριο. Το 2000 βρίσκει συνθέτες που γράφουν μουσική εμπνευσμένη από μεγάλους Έλληνες ποιητές και συνθέτες για εκείνη, φτιάχνει την ορχήστρα Orama Ensemble και πρωτοεμφανίζονται στο South Bank του Λονδίνου. Με μεγάλη επιτυχία εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Ισπανία, Σουηδία, Ολλανδία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Κύπρο, Μαλαισία, Η.Π.Α., Καναδά, Ιαπωνία, Ισραήλ, Τουρκία, Χιλή, Βραζιλία και Μεξικό. Μετά την διεθνή αναγνώριση στον κλασικό χώρο, μεταπήδησε με μεγάλη ευκολία σε ένα πολυποίκιλο crossover με το CD τις “On the Wings of Love – Songbook 1”. Ερμηνεύει άρτια και αισθαντικά από παραδοσιακά τραγούδια της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας, μέχρι μεγάλους Έλληνες συνθέτες και jazz standards, με ένα δικό της ιδιαίτερο τρόπο, ενώ δεν διστάζει να προσεγγίζει με τόλμη και πιο σύγχρονο ρεπερτόριο, νεότερων συνθετών.

maxresdefaultΙδιαίτερο επίτευγμα αποτελεί για εκείνη το γεγονός ότι έχει κάνει πρεμιέρες έργων διεθνώς γνωστών συνθετών όπως, Μ. Θεοδωράκη, Δ. Στεφανίδη, Μ. Πλέσσα, Τζ. Τσοντάκης, Fr. JamesBrown, Ach. Burg, D. Borsetto, H. KuniedaJ. Yamamoto, O. Freudenthalκαι άλλων. Ο Μ. Θεοδωράκης την επέλεξε να ερμηνεύσει στη πρεμιέρα των συμφωνικών του τραγουδιών Raven (CD), Έρως και Θάνατος και τον κύκλο τραγουδιών για piano και φωνή “Les dix Eluard”. Ερμήνευσε επίσης την πρεμιέρα των “16 ανέκδοτων τραγουδιών για mezzo soprano και πιάνο” του Ν. Σκαλκώτα στη Γερμανία και Αγγλία (the Purcell Room – South Bank). Σήμερα, περιοδεύει σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική μ’ ένα διεθνές project πάνω σε μελοποιημένη ποίηση του Καβάφη σε διάφορες γλώσσες. Με τις συναυλίες της ανά τον κόσμο, αναδεικνύει την ελληνική ποίηση και μουσική με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο. Ο τενόρος Plácido Domingo την προσκάλεσε το Δεκέμβρη 2013 να τραγουδήσει σε εκδήλωση του στο Palais des Beaux-Arts – Βρυξελλών.

Χόμπι της είναι ο Κινηματογράφος, η πεζοπορία στην φύση, η αφοσίωση στο τραγούδι, η ενασχόληση με την αυτογνωσία.Γλ. Γερμανικά,

Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά – Ιστοσελίδα: www.alexandragravas.com ■