Νικόλαος Παπαευσταθίου

Γενικός Διευθυντής, ΚΑΑ “Φιλοκτήτης” του Ομίλου “Ιασώ”
Φιλομαθής και πολυπράγμων!

Πρόκειται για έναν γενικό διευθυντή με πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις εκ των οποίων ξεχωρίζουν: εύφημος μνεία από τον υπουργό Υγείας για τη συμμετοχή του στην επιχείρηση κατά την πτώση του αεροσκάφους “HELIOS”, βράβευση από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τη συμμετοχή του στην επιχείρηση του συντονισμού της έρευνας – διάσωσης του ναυαγίου “ΣΑΜΙΝΑ”, βράβευση για τον διϋπηρεσιακό επιτελικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών τον Αύγουστο 2007.

filoklis3Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969.Έλκει την καταγωγή του από την Πάτρα και την Πάρο Κυκλάδων. Ο πατέρας του εργάστηκε ως βοηθός φαρμακοποιός σε κεντρικό φαρμακείο της Αθήνας και ακολούθως κατέλαβε διευθυντική θέση σε φαρμακευτικό όμιλο. Η μητέρα του εργάστηκε στον ιδιωτικό χώρο.

Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Αθήνα. Απέκτησε πτυχίο του Τμήματος Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1995 και μεταπτυχιακό δίπλωμα M.Sc. στη “Γεωπληροφορική – G.I.S.” του Ε.Μ.Π. το 2000. Υπηρέτησε την θητεία του ως έφεδρος Ανθυποσμηναγός στην Πολεμική Αεροπορία (1996 – 1997). Έχει παρακολουθήσει πλήθος κύκλων σπουδών και σεμιναρίων και είναι κάτοχος πολλών πιστοποιήσεων και εξειδικεύσεων.

Έχει μια μακρά πορεία και μεγάλη εμπειρία στον επαγγελματικό τομέα. Εργάστηκε από τα φοιτητικά του χρόνια σε τεχνικές εταιρείες και σε τεχνικά γραφεία, συνεργάστηκε δε, με φορείς και υπηρεσίες σε θέματα γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (1995 – 1998). Στη συνέχεια διετέλεσε συνεργάτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο εργαστήριο εδαφολογίας όπως και του τμήματος Οινολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, (1994 – 2000), συνεργάτης του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Διαθέτει τεχνικά γραφεία στην Αθήνα και Πάρο (1997 – 1999). Διορίζεται κατόπιν διαγωνισμού ως γενικός διευθυντής στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πάρου, όπου δημιουργεί εξ αρχής τον φορέα (1999 – 2003). Υπήρξε Συνεργάτης της Ε.Δ.Ε.Χ.Υ. στο πρόγραμμα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (2003 – 2004). Το 2004 διορίζεται ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εκπρόσωπος του Υπουργείου σε διυπουργικές ομάδες και επιτροπές (2004 – 2010). Διορίζεται Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (2004 – 2005), και αναλαμβάνει Πρόεδρος του ιδίου φορέα (ΕΚΑΒ) από το 2006 μέχρι το 2010. Ήταν ανώτατο στέλεχος διοίκησης στον όμιλο εταιρειών Solar Cells Hellas όπου διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Εργοστασίων φωτοβολταϊκών (2010 – 2011).

assets_LARGE_t_175762_53677735_type12128Στο ενεργητικό του, διαθέτει πάρα πολλά ιδιαίτερα επιτεύγματα. Διετέλεσε Πρόεδρος του ΕΚΑΒ περίπου 4 χρόνια με 3 ανανεώσεις θητείας. Είχε τον επιτελικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό σε μεγάλα γεγονότα όπως η αεροπορική τραγωδία με την πτώση του “HELIOS”, τα ατυχήματα στο Μαίναλο και στον ποταμό Λούσιο, οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, Πελοπόννησο, Χαλκιδική, Εύβοια, Ρόδο τα έτη 2007, 2008, 2009, το ναυάγιο του “SEA DIAMOND” κ.ά.. Επίσης σε σημαντικές εκδηλώσεις και οργανώσεις όπως ο διαγωνισμός “EUROVISION” στην Αθήνα, ο τελικός ποδοσφαίρου “CHAMPION LEAGUE” και οι αγώνες του “FINAL FOUR” στο μπάσκετ, οι Παγκόσμιοι Παιδικοί Αγώνες 2009, η τελετή αφής Ολυμπιακής Φλόγας για Ολυμπιακούς Αγώνες Κίνας 2008 κ.ά. Διατέλεσε μέχρι το 2010 Πρόεδρος του Τομέα Πρόληψης Ατυχημάτων του Ε.Κ.Α.Β., Πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας του Υπουργείου Υγείας, μέλος του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης. Διατελεί Γενικός Διευθυντής στο ΚΑΑ “Φιλοκτήτης” του ομίλου Ιασώ, από τα μεγαλύτερα Κέντρα Αποκατάστασης Αποθεραπείας στην Ν.Α. Ευρώπη, από το 2011 έως σήμερα.

Στο ενεργητικό του έχει πολλές δημοσιεύσεις. Μελέτες και άρθρα έχουν παρουσιαστεί σε θέματα στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΕΚΑΒ, διαχείρισης κρίσεων, διαχείρισης μεγάλων ατυχημάτων και μαζικών απωλειών υγείας, στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών, κ.ά. Ήταν δεκάδες φορές προσκεκλημένος κεντρικός ομιλητής σε συνέδρια, συμπόσια και σεμινάρια για σχετικά ζητήματα. Έχει διδάξει σε δημόσια ΙΕΚ (1994 – 2000) μαθήματα τομέα πληροφορικής. Ειδικός επιστήμονας εξετάσεων πιστοποίησης (ΚΕΕΠΕΚ) (1998 – 2005). Έχει δώσει ακόμη δεκάδες συνεντεύξεις στην ευρύτερο έντυπο, και ηλεκτρονικό τύπο. Είναι μέλος του Ναυτικού Ομίλου Πάρου από το 1999, μέλος του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (2001 – 2002), ιδρυτικό μέλος του συλλόγου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάρου, μέλος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και πολλών άλλων φορέων και οργανισμών.

Χόμπι του είναι η κολύμβηση, η ποδηλασία, τα ταξίδια, η φωτογραφία, το σκάκι, κ.ά. Γλ. Αγγλικά. E-Mail: npapaefst@hotmail.com ■