Μιχάλης Μεϊμάρης

 Καθηγητής Νέων Τεχνολογιών και Μ.Μ.Ε. στην Επικοινωνία και την Εκπαίδευση του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με πρωτοβουλία και πρωτοπορία

mmΓεννήθηκε στην Αθήνα, το 1949. Ο πατέρας του ήταν συνιδρυτής του Ινστιτούτου Σταφίδας του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ).

Δύο λέξεις τον χαρακτηρίζουν, η πρωτοβουλία και η πρωτοπορία. Διότι έπαιξε σημαντικό ρόλο όσον αφορά την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στον χώρο των ελληνικών media. Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Chevalier de l’Ordre des Palmes Académiques (Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα). Είναι συγγραφέας σημαντικού αριθμού επιστημονικών δημοσιεύσεων, άρθρων, μελετών και βιβλίων. Τα ιδιαίτερα επιτεύγματά του, είναι πολλά και με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικόΟ Μιχάλης Μεϊμάρης, το 1972 λαμβάνει από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το πτυχίο Μαθηματικών, το 1973 από το Université Pierre et Marie Curie (Paris VI) το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα DEA στη Μαθηματική Στατιστική, το 1976 από το ίδιο Πανεπιστήμιο το Doctorat de 3eme cycle στη Στατιστική και το 1985 το Doctorat d’ Etat ès Sciences στην Ανάλυση Δεδομένων με Η/Υ.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, διαγράφει μια λαμπρή πορεία. Είναι Καθηγητής Νέων Τεχνολογιών και ΜΜΕ στην Επικοινωνία και την Eκπαίδευση του Τμήματος Eπικοινωνίας και Mέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθύνει το Εργαστήριο Νέων Tεχνoλογιών και ΜΜΕ στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ, το οποίο ανήκει στον Τομέα Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Επικοινωνιακών Εφαρμογών και Τεχνολογίας του εν λόγω Τμήματος. Διευθύνει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας. Υπήρξε Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1999 – 2003). Επιστημονικός Διευθυντής στην εταιρία Στατιστικών Εφαρμογών και προγραμματισμού ANALYSIS Ο.Ε. με αντικείμενο το σχεδιασμό ερευνών και την επεξεργασία στατιστικών στοιχείων καθώς και τη διεξαγωγή ερευνών με αντικείμενο την εκλογική συμπεριφορά (1978 – 80). Σύμβουλος της Τεχνικής Διεύθυνσης της Γαλλικής εφημερίδας “Libération” με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ηλεκτρονικού συντακτικού συστήματος και υπηρεσιών τηλεματικής για το ευρύ κοινό στο Minitel (Allô – Libé) (1980 – 1982). Επισκέπτης Καθηγητής σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ευρώπης(1989 – 1994). Στέλεχος και ερευνητής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (1981 – 1992). Συμμετείχε στη δημιουργία, στελέχωση και ανάπτυξη της Διεύθυνσης Μελετών και Εφαρμογών Νέας Τεχνολογίας του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) ως υπεύθυνος σε θέματα εισαγωγής στον ελληνικό χώρο των νέων τεχνολογιών στα μέσα μαζικής επικοινωνίας (Videotex, Teletext, Ηλεκτρονικά Συντακτικά Συστήματα (DΤΡ), Εξειδικευμένες Βάσεις Δεδομένων, Συνθετική εικόνα, Βιντεοδίσκος CD-ROM), καθώς και για τον σχεδιασμό και παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων software και υπηρεσιών τηλεματικής (1986 – 1987). Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη πρωτοβουλία εισαγωγής των Ν. Τ. στη δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Σύγχρονη Τεχνολογία και ΜΜΕ, Ψηφιακά Παίγνια, Ψηφιακή Αφήγηση, Ηλεκτρονική Διαχείριση Εντύπου, Δημοσιογραφική Έρευνα με χρήση Η/Υ και Δικτύων και επιβλέπει διδακτορικές διατριβές που διερευνούν ζητήματα του ευρύτερου χώρου της Επικοινωνίας, της Εκπαίδευσης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υπό τη σκοπιά των Νέων Τεχνολογιών και των εξελίξεων τους. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις Νέες τεχνολογίες στην επικοινωνία, την εκπαίδευση και τα ΜΜΕ, στις εφαρμογές των Γραφικών και του κινούμενου σχεδίου με Η/Υ, στο Νέο Τεχνολογικό Επικοινωνιακό Περιβάλλον και τον σχεδιασμό του, στα Ψηφιακά Παίγνια, στα Πολυμέσα, στην Ανοικτή, Ευέλικτη και Εξ αποστάσεως Εκπαίδευση, καθώς και στην κατάρτιση και επιμόρφωση εκπαιδευτών στον τομέα των Νέων Τεχνολογιών.

meimaris-thumb-largeΤα ιδιαίτερα επιτεύγματα, είναι αναρίθμητα, όπως, η πρωτοβουλία της εισαγωγής των νέων τεχνολογιών στον χώρο των ελληνικών media από κοινού με τον Γιάννη Φαρμάκη. Η συμμετοχή του στη δημιουργία της επίσημης εφημερίδας του Πανεπιστημίου Αθηνών “ΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ”. Η συμμετοχή του στο Δοιηκητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Τεχνολογιών της Πληροφορίας στην Εκπαίδευση της UNESCO (IITE) και στο Επιστημονικό Συμβούλιο του CITI (Πανεπιστήμιο Λισαβώνας) και του Maison des Sciences de l΄ Homme – Paris Nord. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις Νέες Τεχνολογίες στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα Μ.Μ.Ε., στο Νέο Τεχνολογικό Επικοινωνιακό Περιβάλλον και τον σχεδιασμό του, στην Ψηφιακή Αφήγηση, στην Οπτική Επικοινωνία, στα Πολυμέσα, στην Ανοικτή, Ευέλικτη και εξ αποστάσεως Εκπαίδευση, στη Μάθηση που βασίζεται στο Ψηφιακό Παιχνίδι, καθώς και στην κατάρτιση και επιμόρφωση εκπαιδευτών και δημοσιογράφων στον τομέα των Νέων Τεχνολογιών. Είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος σε προγράμματα σύλληψης, σχεδιασμού και δημιουργίας εφαρμογών των Νέων Τεχνολογιών, καθώς και σε προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης (MEDIA, LEONARDO, INTERREG, GRUNDTVIG, EQUAL, CULTURE, LIFE LONG LEARNING, ERASMUS, SOCRATES). Ενδεικτικά αναφέρονται: ΕΠΙΝΟΗΣΗ – Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών – Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Παραγωγή Εκπαιδευτικού Υλικού για Ήπια Νοητική Καθυστέρηση, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ) (2007-2008). Eντοπισμός, ανάδειξη και προβολή καλών πρακτικών ψηφιακής πολιτιστικής δημιουργίας, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας (2008). Ολοκληρωμένο πολυχρηστικό σύστημα ασύρματης τηλεπικοινωνίας και ανταλλαγής περιεχομένου, με δυνατότητα ψηφιακής αναπαράστασης ατόμων μετακινούμενων στον φυσικό χώρο σε γραφικό περιβάλλον διεπαφής με χρήση τεχνολογιών εντοπισμού θέσης (LOcation-based Communication Urban NETwork, LOCUNET), Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής (2007 – 2009), Εκπαιδευτικό Παιχνίδι Play2Speak, Πρόγραμμα SOCRATES (2006-2007), European Master in Arts, Culture and International Management (EMACIM), Πρόγραμμα ERASMUS (2007-2010), European Master in Multimedia and Audiovisual Business Administration (EMMABA), Πρόγραμμα MEDIA (1998-2004), European Mobile Lab for Interactive Artists (E – MobilArt), Πρόγραμμα CULTURE, υπό την αιγίδα της υπηρεσίας EACEA (Education, Audiovisual & Culture Executive Agency) της Ευρ. Επιτροπής (2008-2009). Όλα τα παραπάνω αποτελούν χωρίς αμφιβολία ιδιαίτερα επιτεύγματα, τα οποία είναι αποτέλεσμα μελέτης και εργασίας.

maxresdefaultΣτο ενεργητικό του έχει δημοσιεύσεις και πλούσιο συγγραφικό έργο. Είναι συγγραφέας σημαντικού αριθμού επιστημονικών δημοσιεύσεων, άρθρων, μελετών και βιβλίων. Είναι, επίσης, επιστημονικός υπεύθυνος της σειράς “Επικοινωνία και Τεχνολογία” στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, το πρώτο βιβλίο της οποίας είναι του Mark Prensky, “Μάθηση Βασισμένη στο Ψηφιακό Παιχνίδι”, εκδ. Μεταίχμιο 2009. ΒΙΒΛΙΑ/ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ: “Δύο εποχές σε μια τρίτη “(διηγήματα), εκδ. Νεφέλη, Αθήνα 2008, “Ιστορίες σαν ποιήματα”, εκδ. Νεφέλη, Αθήνα 2011. ΕΠΙΜΕΛΕΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ: Mark Prensky (επιστ. επιμέλεια Μ. Μεϊμάρης), “Μάθηση Βασισμένη στο Ψηφιακό Παιχνίδι”, εκδ. Μεταίχμιο 2009, Καλαβάσης, Φ., Mεϊμάρης, M., (επιμ.) “Διδακτική Mαθηματικών και Nέες Tεχνολογίες”, εκδ. Gutenberg, Αθήνα 1997, Καλαβάσης, Φ., Mεϊμάρης, M. “Θέματα Διδακτικής Mαθηματικών II: Σχολείο – Φροντιστήριο – Ιδιαίτερο”, εκδ. Πανεπιστημίου Aιγαίου, 1994, Μεϊμάρης, Μ., (επιμ.) “Συνθετική Εικόνα και Κινούμενο Σχέδιο με Υπολογιστή, Computer Image Synthesis and Animation (1992)”, “Πρακτικά του 1ου Φθινοπωρινού Σχολείου Γραφικών με Υπολογιστή”, Αθήνα 1989, εκδ. ΑΤΕ, Αθήνα 1992.

GR0101688_MEIMARIS_MICHALIS_TRUEΈχει διακριθεί, απέσπασε υποτροφίες του Γαλλικού Κράτους για σπουδές 3ου κύκλου. Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Chevalier de l’Ordre des Palmes Académiques (Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα). Μία άλλη του σημαντική δραστηριότητα είναι τα σεμινάρια και τα συνέδρια και μέλος σε επιτροπές και ενώσεις. Έχει διοργανώσει Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια, Σεμινάρια και Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι μέλος των σημαντικότερων Επιστημονικών Εταιρειών του τομέα του, όπως Association for Computing Machinery/Special Interest Group Graphics (ACM/SIGGRAPH), Orbicom (The International Network of UNESCO Chairs in Communications). Μέλος στην Ελληνική Εταιρεία για την Ανοικτή και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (αντιπρόεδρος), στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία κ.ά. Συμμετέχει στη Συντακτική Επιτροπή του επιστημονικού περιοδικού “Ζητήματα Επικοινωνίας”, και στη Συντακτική Επιτροπή του επιστημονικού περιοδικού “International Journal of Electronic Governance”. Χόμπι του είναι το κολύμπι, η φωτογραφία, η αφήγηση και η συγγραφή Ιστοριών. Γλ: Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά. E-Mail: mmeimaris@media.uoa.gr – Ιστοσελίδα: www.mmeimaris.gr