Μπαζός Πέτρος

Ο αρχιτέκτονας με τις καλλιτεχνικές ανησυχίες!

Έλκει την καταγωγή του από την Πάτρα και τη Σύρο. Ο παππούς του ήταν δικαστικός επιμελητής και ο πατέρας του πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία. Ο παππούς του Ιωάννης Μηταράκης υπήρξε τηλεγραφητής του Αγγλικού Στρατού και βιολιστής. Οι πρόγονοί του ήταν μεγαλογεωκτήμονες του Κάμπου της Χίου. Σήμερα ακόμη διατηρείται το παλιό αρχοντικό της οικογένειας, καθώς και δρόμος στην περιοχή που φέρει το όνομα του προπαππού του, Ι. Μηταράκη. Εγκαταστάθηκαν στη Σύρο μετά τους σεισμούς της Χίου τον 18ο αιώνα. Η μητέρα του είναι αρχιτέκτων Ε.Μ.Π. με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σκωτία.

Είναι απόφοιτος της Λεοντείου Σχολής Πατησίων και του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, (1992). Απέκτησε το Master of Advanced Architectural Design ως υπότροφος Fulbright από το Columbia University NY το 1994. Είναι κάτοχος μελετητικού πτυχίου Γ’ τάξης στις κατηγορίες 6 και 7.

Aσχολείται με αρχιτεκτονικές μελέτες και κατασκευές. Το 1993-96 υπήρξε εταίρος στο τεχνικό γραφείο “Α. Μπαζός & Συνεργάτες”. Το 1997-2007 υπήρξε εταίρος του αρχιτεκτονικού γραφείου “ΜΕΤΑ Αρχιτεκτονική”. Παράλληλα, το 2005-2007 κατείχε τη θέση του λέκτορα στις Αρχιτεκτονικές Συνθέσεις στο Ε.Μ.Π. Από το 2007 έως σήμερα είναι εταίρος του αρχιτεκτονικού γραφείου “GEM Architects”, ενώ από το 2008 έως σήμερα, είναι ένας εκ των τριών ιδρυτικών μελών της κατασκευαστικής εταιρείας “Gemarcon Kατασκευαστική Ο.Ε.”. Συμμετείχε στην εκπόνηση μελετών για το Πανθρακικό Στάδιο Κομοτηνής, τη Βιβλιοθήκη και το Αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων στο Τατόι. Συμμετείχε επίσης στο σχεδιασμό πολλών ιδιωτικών έργων (ξενοδοχείο “Κάνιγγος 21”), χώρων εστιάσεων της εταιρείας Craft, στην υλοποίηση αστικών και εξοχικών κατοικιών, στο Master Plan του λιμένα Πρέβεζας κ.ά.

Συμμετείχε με την εικαστική επέμβαση “Ενδελέχεια” στη Διεθνή Εικαστική Έκθεση Lux Europe στο Εδιμβούργο σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης γλύπτη Kenneth Hunter, καθώς και στην 3η και 4η Biennale νέων αρχιτεκτόνων το 2001 και το 2004. Το 2009 εκτέθηκε έργο του στην έκθεση “Η κατοικία στην Ελλάδα από τον 20 στον 21ο αιώνα” του Μουσείου Μπενάκη.

Πολλές αναφορές στα έργα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά του χώρου του

Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Ενδεικτικά: 1ο Βραβείο από το Βελέντζειο Πολιτιστικό Ίδρυμα για τη μελέτη του Βελεντζείου Πολιτιστικού Κέντρου Πάρου 2005. Έπαινος από τον Οργανισμό Αθήνας στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού 2003. 1ο Βραβείο από το Δήμο Κερατσινίου για την μελέτη ανάπλασης και διαμόρφωσης της ευρύτερης περιοχής ΑΗΣ – Αγ. Γεωργίου 1998 κ.ά. Έχει επιλεχθεί ανάμεσα σε 50 βραβευθείσες προτάσεις που εκτέθηκαν στο Van Allen Institute από το Greenport Village της Ν. Υόρκης στο διαγωνισμό για τη διαμόρφωση παραθαλάσσιου πάρκου στο Greenport, N.Y. το 1996.

Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, του Συλλόγου Περιθαλπωμένων Νοσοκομείου Σωτηρία. Χόμπι: Κιθάρα, ποδήλατο, windsurfing. Γλ.: Αγγλικά, Γαλλικά. Email: petros@gem-arch.gr. Ιστοσελίδα: www.gem-arch.gr

Διαβάστε την έντυπη δημοσίευση της βιογραφίας (2011, 6η έκδοση) εδώ