Τσουκαλή Ελένη

Ιατρός, ιδρύτρια και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αντιμετώπισης του Στρες, τέως διευθύντρια της Β΄ Παθολογικής Κλινικής Γ. Νοσοκομείου Κέρκυρας
Η “μάνατζερ” του στρες!

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Αντλεί την καταγωγή της από την Ναύπακτο και την Θεσσαλονίκη, με απώτερη το Νοβοροσίσκ Ρωσίας. Ο πατέρας της ήταν αξιωματικός του ελληνικού στρατού και απόφοιτος της Σχολής Πολέμου, μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ ως υψηλόβαθμο στέλεχος του Γενικού Επιτελείου Στρατού στην συνέχεια έλαβε μέρος σε μάχες και υπήρξε προσωπικότητα με δημοκρατικές αξίες. Ο αδελφός της, ο Αλέξανδρος είναι ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, έχει ιδρύσει την εταιρεία «Micrel» και είναι εφευρέτης ιατρικών μηχανημάτων

Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές της σε διάφορες πόλεις (Αθήνα, Βέρροια, Λευκωσία). Απέκτησε δίπλωμα πιάνου από το Ωδείο Αθηνών, το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου Ελλάδος το 1973, την ειδικότητα της παθολογίας στα Νοσοκομεία Τσαγγάρη και Τζάνειο και της πνευμονολογίας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Μετεκπαιδεύτηκε στις λοιμώξεις του αναπνευστικού στα νοσοκομεία Chelsea & Westminster Hospital και Brompton Hospital του Λονδίνου. Το 1985 έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα από την Ιατρική Σχολή Αθηνών με την εργασία της “οι ανοσοφαιρίνες στο πλευριτικό υγρό και τον ορό του αίματος καρκινοπαθών και μη ασθενών”.

Εργάστηκε ως ειδικευμένη ιατρός στο Τζάνειο όπου και απέκτησε τον τίτλο του επιμελητή. Ως επιμελήτρια υπηρέτησε στο Νοσοκομείο Ελπίς και Αγία Όλγα Ν. Ιωνίας. Το 1995 αναλαμβάνει την διεύθυνση της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Γ. Ν. Κερκύρας απ όπου παραιτήθηκε το 2006.

Από το 2007 διατελεί αντιπρόεδρος του Ιονίου Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Υγείας με αντικείμενο υπηρεσίες υγείας. Το 2013 ίδρυσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Αντιμετώπισης του Στρες – ΕΛΙΝΑΣ, το μοναδικό στην Ελλάδα με αντικείμενο την ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού στην αντιμετώπιση του στρες. Διοργανώνει ή είναι προσκεκλημένη ομιλήτρια και εισηγήτρια σε ημερίδες, ομιλίες και σειρά σεμιναρίων με σχετικά θέματα. Την τελευταία τετραετία διδάσκει το θέμα του στρες και την αντιμετώπισής του στο μεταπτυχιακό για τον πόνο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Aρθρογραφεί τακτικά στον έντυπο και κυρίως ηλεκτρονικό τύπο για σχετικά με το στρες θέματα.

Χόμπι: Ζωγραφική, Πιάνο, Κηπουρική. Γλ.: Αγγλικά, Γαλλικά. Email: etsoukali@gmail.com

Διαβάστε την έντυπη δημοσίευση της βιογραφίας (2013, 8η έκδοση) εδώ