Φραγκίσκος A’ – Ηabemus Papam 2013

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος Άιρες κι ήταν ένα από τα πέντε παιδιά εργάτη των σιδηροδρόμων. Αρχικά σπούδασε Χημεία, ύστερα δίδαξε φιλολογικά μαθήματα, ψυχολογία, φιλοσοφία και θεολογία, προτού αναδειχθεί επίσκοπος της πρωτεύουσας της Αργεντινής, το 1998.

Εξελέγη καρδινάλιος το 2001, την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης και κοινωνικής έκρηξης στη χώρα του, στηλιτεύοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις του «αχαλίνωτου καπιταλισμού» στις ζωές εκατομμυρίων ομοεθνών του.

Έχοντας ενταχθεί ήδη από το 1958 στην Αδελφότητα των Ιησουιτών, ο Μπεργκόλιο ακολουθεί συντηρητική γραμμή σε όλα τα επίμαχα θεολογικά θέματα. Ήρθε μάλιστα σε ανοιχτή ρήξη με την πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, για τα φιλελεύθερα μέτρα που πήρε η κυβέρνησή της, αναφορικά με τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφύλων και τις αμβλώσεις.

Παρόλα αυτά, κέρδισε γενική αναγνώριση με τις αλλεπάλληλες επισκέψεις του στις παραγκουπόλεις των φτωχών- κάποτε έπλυνε τα πόδια παιδιών που είχαν προσβληθεί από AIDS- και τον εξαιρετικά λιτό τρόπο ζωής του. Οι κάτοικοι του Μπουένος Άιρες είχαν να το λένε ότι έμενε σε ένα ταπεινό σπίτι, με μια απλή σόμπα κι ότι μετακινείτο με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πηγή: kathimerini.gr