Βλαχοπούλου Μάρω

Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Είναι απόφοιτη της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης με απολυτήριο Λυκείου το 1974. Η πανεπιστημιακή της φοίτηση συνεχίζεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου παίρνει πτυχίο Οικονομικών Επιστημών, κατεύθυνση Διοίκησης Επιχειρήσεων το 1978, ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. Μεταπτυχιακές σπουδές πραγματοποίησε αρχικά κατά την περίοδο 1979-81 στο Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Mannheim της Γερμανίας και στη συνέχεια σε διετές πρόγραμμα στο ίδιο αντικείμενο στο Α.Π.Θ., το οποίο ολοκληρώθηκε με την κατοχή του τίτλου το 1987. Παράλληλα φοιτά στη Νομική Σχολής του Α.Π.Θ. και αποκτά το πτυχίο της ως νομικός το 1989. Με την εκπόνηση και έγκριση της διδακτορικής της διατριβής με τίτλο: “Η χρήση των συστημάτων πληροφορικής στη λήψη αποφάσεων Μάρκετινγκ. Θεωρητική και εμπειρική προσέγγιση”, αναγορεύεται το 1992 Διδάκτωρ του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονία.

Στα πρώτα βήματα τις ακαδημαϊκής της καριέρας, διορίζεται το 1982 ως επιστημονική συνεργάτιδα στην τότε Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή (Α.Β.Σ.Θ.) – μετέπειτα Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Περνώντας από όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες, το 2006 της δίδεται ο τίτλος της Καθηγήτριας. Επιπλέον εκπαιδευτική δράση είχε ως ωρομίσθια καθηγήτρια στα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης και ως εισηγήτρια σε σεμινάρια του ΕΛΚΕΠΑ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και της ΠΑΣΕΓΕΣ, επί ειδικών θεμάτων Μάρκετινγκ. Οι τρεις πυλώνες του ερευνητικού και εκπαιδευτικού πεδίου της είναι: Επιχειρησιακές Εφαρμογές Πληροφορικής Τεχνολογίας, Διαχείριση Πληροφοριών / Γνώσης (Επέκταση των Πληροφοριακών Συστημάτων ως προς συγκεκριμένες εφαρμογές Marketing) και Επιχειρησιακά Μοντέλα Διαδικτύου (Ανάπτυξη Προγράμματος Ηλεκτρονικού Επιχειρίν / Ηλεκτρονικού Εμπορίου – Mobile Business)

Θεωρείται ως πρωτοπόρος στο τομέα του e – Marketing, διαδικτυακού Μάρκετινγκ και στη χρήση των νέων τεχνολογιών και των συστημάτων της πληροφορικής στο σύγχρονο μάρκετινγκ (Internet Marketing, social media Marketing, EPOS, smart cards, GIS, CRM)

Έχει αναπτύξει πλούσιο συγγραφικό έργο σε βιβλία, μονογραφίες και μελέτες, όπως: “η – Υγεία: Πληροφοριακά Συστήματα και Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες στο χώρο της Υγείας” (2008), “Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρηματικών Πόρων” (2007), “e-Marketing / Διαδικτυακό Μάρκετινγκ” (2003). Πλήθος άρθρων έχουν δημοσιευθεί σε ξένα επιστημονικά περιοδικά, όπως: International Journal of Production Economics, Journal of Enterprise Information Management, International Journal of Business Information Systems, κ.ά. Επίσης είναι επιστημονικός κριτής σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά

Έχει τιμηθεί με το Outstanding Paper Award στο IADIS International Conference e – Commerce 2010, με το Βραβείο Καλύτερου Άρθρου το 2007 στο 5ο Διεθνές Workshop στη Μελβούρνητης Αυστραλίας και με το Best Paper Award, Highest Quality Rating by C & C Advisory Committee στο 3rd C & C International Conference 2002 στη Σουηδία. Αξίζει να αναφερθεί πώς είναι υπεύθυνη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε θέματα ακαδημαϊκά και πανεπιστημιακής επικοινωνίας Ελλάδας – Γερμανίας, κατόπιν πρόσκλησης της Γερμανικής Πρεσβείας Ελλάδας.

Επίσης είναι Πρόεδρος της εταιρίας HAICTA και μέλος της European Academy of Marketing και της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ. Συμμετέχει ως μέλος στο Editorial Board του International Journal of Business Information System (Inderscience Publishers). Μέλος είναι  στους παρακάτω συλλόγους και οργανώσεις: Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μάρκετινγκ (EMAC), Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ, EFITA, ISIR, Ελληνική Εταιρία Επιχειρησιακών Ερευνών, Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ελληνική Εταιρία Logistics, Society of Logistics Engineers (SOLE), IRMA. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας