Βαλτινός Θανάσης

Συγγραφέας

Τελείωσε το 8τάξιο Γυμνάσιο Τριπόλεως. Το 1950 εγκαθίσταται στην Αθήνα και περνά, κατόπιν εξετάσεων, στην Πάντειο την οποία εγκαταλείπει για να σπουδάσει Κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου. Δάσκαλοί του, ο Κάρολος Κούν, Γιάννης Τσαρούχης, Γρηγόρης Γρηγορίου, Μάριος Πλωρίτης, Άγγελος Προκοπίου, κ.ά. Υπηρετεί από το 1953-55 ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στις Δυνάμεις Καταδρομών (Λ.Ο.Κ.), στην Ανατολική Μακεδονία. Δημοσιεύεται στον “Ταχυδρόμο” το διήγημά του “Κατακαλόκαιρο”, δεύτερο βραβείο σε σχετικό διαγωνισμό του περιοδικού το 1958 και το διήγημα “Αύγουστος” στο ίδιο περιοδικό το 1960.

 

baltinos_425x

Το 1961 γυρίζεται η ταινία “Ενώ σφύριζε το τραίνο” σε δικό του σενάριο. Λίγο αργότερα δημοσιεύεται στο περιοδικό Εποχές “Η Κάθοδος των εννιά” (1963) και στο περιοδικό “Ταχυδρόμος” σε συνέχειες το “Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη” (1964) το οποίο εκδόθηκε το 1972 από τις εκδόσεις “Κέδρος”. Υπογράφει το κείμενο εναντίον της λογοκρισίας με άλλους 17 συγγραφείς (1969). Συμμετέχει με το διήγημα “Ο γύψος” στην έκδοση 18 Κείμενα (1970) και συνεργάζεται στο σενάριο της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου “Αναπαράσταση”. Το 1971 παίρνει χορηγία του Ιδρύματος “Φόρντ”. Συνεργάζεται πάλι με τον Θοδωρή Αγγελόπουλο στο έργο “Μέρες του ’36”. Το 1974 αναχωρεί για το Δυτικό Βερολίνο προσκαλεσμένος από την Γερμανική Ακαδημία Πνευματικών Ανταλλαγών με ετήσια υποτροφία. Κυκλοφορεί στα γερμανικά “Η Κάθοδος των εννιά” από τις I. CD-Editionen (1976) και αναχωρεί για Αμερική προσκαλεσμένος από το International Writing Program του Πανεπιστημίου της Aiοwa. Το 1978 εκδίδεται από τις εκδόσεις “Κέδρος” “Η Κάθοδος των εννιά”. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του “Τρία Ελληνικά Μονόπρακτα”.

 

Το 1979 μεταφράζει τις Τρωάδες του Ευριπίδη. Το Θέατρο Τέχνης ανεβάζει το έργο στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Κάρολου Κούν. Δημοσιεύεται στο περιοδικό “Ausblicke” Θεσσαλονίκης το διήγημα “Εθισμός στην Νικοτίνη”. Μεταφράζει επίσης την Ορέστεια του Αισχύλου και ανεβάζεται στην Επίδαυρο από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κούν (1980). Γίνεται ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων την ίδια χρονιά. Κυκλοφορεί στα γερμανικά “Το Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη” – πρώτο βιβλίο από τις εκδόσεις “Romiosini” (1982) και τον επόμενο χρόνο γυρίζεται η ταινία “Η Κάθοδος των εννιά”. Συνεργάζεται στο σενάριο της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή “Το τραγούδι της επιστροφής”, επίσης στο σενάριο “Ταξίδι στα Κύθηρα” του Θοδωρή Αγγελόπουλου. Επισκέπτεται στην Αυστραλία καλεσμένος από τα πανεπιστήμια Σύδνευ, Μελβούρνης, Αδελαΐδας. Το 1984 κυκλοφορεί το βιβλίο “Τρία Διηγήματα” εκδόσεις “Στιγμή” στο οποίο δημοσιεύεται το διήγημα του “Εθισμός στη Νικοτίνη” μαζί με τα διηγήματα του Χ. Μηλιώνη και του Δ. Νόλλα. Το βραβείο σεναρίου του Φεστιβάλ Καννών απονέμεται στους Θ. Βαλτινό, Θ. Αγγελόπουλο, Τ. Γκουέρα για το “Ταξίδι στα Κύθηρα” (1984).images

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις “Στιγμή” η νουβέλα “Μπλέ βαθύ σχεδόν μαύρο”, το οποίο ανέβηκε και στο θέατρο στην Αθήνα και Γενεύη. Επίσης “Η Κάθοδος των εννιά” εκδόσεις “Άγρα”, σε τρίτη έκδοση (1985). Συνεργάζεται στο σενάριο της ταινίας του Τάκη Παπαγιανίδη “Γενέθλια πόλη” (1987) και στην ταινία “Τοπίο στην ομίχλη” του Θοδωρή Αγγελόπουλου. Εκλέγεται Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων (1988). Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Στιγμή” το μυθιστόρημα “Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60”. Διορίζεται Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ2 από το 1989-90. Μετά τον θάνατο του Παύλου Ζάννα εκλέγεται Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων. Επίσης του απονέμεται το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του “Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60”. To 1992 ήταν προσκαλεσμένος στο Δουβλίνο ως υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Γραμμάτων. Κυκλοφορούν επίσης “Θα βρείτε τα οστά μου υπό βροχήν” και “Φτερά Μπεκάτσας”, το οποίο μεταφέρθηκε στη Σκηνή Θεάτρου Τέχνης. Συνέντευξη στον Otto Mannheimer στην εφημερίδα Dagens Nyheter της Στοκχόλμης στις 28.7.1992.

 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Άγρα” το μυθιστόρημα “Ορθοκωστά” κι επανεκδίδεται τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου (1994). Προκαλείται έντονη αντίδραση από την πλευρά της αριστεράς. Συνεργάζεται στο σενάριο “Το Βλέμμα του Οδυσσέα” του Θοδωρή Αγγελόπουλου. Δημοσιεύεται η μελέτη της Ν. Χαραλαμπίδου “Ο λόγος της Ιστορίας και ο Λόγος της Λογοτεχνίας, Δομές αναπαράστασης στην πεζογραφία του Θ. Βαλτινού και στην πεζογραφία του εμφυλίου”. Επιστημονικό Συμπόσιο, Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (1997). Ακολουθούν συνεντεύξεις, αφιερώματα, βιβλιοκρισίες και άρθρα του στον περιοδικό και ημερήσιο Τύπο στην Ευρώπη, και Αμερική. Συμμετέχει σε συμπάσιο για την Ελληνική Λογοτεχνία στο Λονδίνο, ως visitng fellow στο Writers in Residence Program του Princeton University, στο New York University, Columbia University, Harvard University Center for European Studies, Sapienza της Ρώμης, κ.ά. Προσκαλείται σε γνωστά Πανεπιστήμια όπως Κeio University (Τόκιο), Υale (Η.Π.Α.). Τα έργα του μεταφράζονται στην Αγγλική, Γαλλική, Ολλανδική, Ιταλική, Σουηδική, Βουλγαρική, Τουρκική, κ.ά.

Εκλέγεται τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επισημών και Τεχνών (Αυστρία), 1993. Του απονέμεται το βραβείο Πέτρος Χάρης της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο γου έργου του (2002). Του απονέμεται επίσης από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Χρυσόν Σταυρός της Τιμής για την προσφορά του στα Γράμματα και τις Τέχνες (2004). Επανεκλέγεται συνεχώς Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων (2007). Διορίζεται Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφους (2005-06). Ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού “Νέα Εστία” στο έργο του (2007)