Νίκη Τριανταφυλλίδη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942 και έφυγε σήμερα από τη ζωή.

niki triantafillidi1

Ήταν κόρη του συνθέτη Πάνου Τριανταφυλλίδη. Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου και του Πέλλου Κατσέλη. Η πρώτη της εμφάνιση στο σανίδι ήταν το 1963, στο έργο «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα». Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Συνόλου και της Πολιτιστικής Κίνησης, ενώ τη δεκαετία του ’90 ίδρυσε το Θέατρο «Τριανταφυλλίδη» στη πλατεία Βάθης.

Το 1970 κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την ταινία μικρού μήκους «Συνηθισμένο μου όνειρο». Τιμήθηκε ακόμα με το βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη» και στο φεστιβάλ Ιθάκης.

Πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Στον «Αστραπόγιαννο» στο πλευρό του Νίκου Κούρκουλου, στη «Μοίρα ενός αθώου» με τον Πέτρο Φυσσούν, στις «Όμορφες Μέρες» στην «Ευρυδίκη» και σε πολλές ακόμα.

Δίδαξε στις δραματικές σχολές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Πέλλου Κατσέλη. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας ενώ, όπως η ίδια είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή της, είχε μεγάλη δυσκολία να μετακινηθεί και παρέμενε απομονωμένη στο σπίτι της. Τους τελευταίους, μάλιστα, ρόλους της στο θέατρο τους έπαιξε καθισμένη σε αναπηρική πολυθρόνα.

Ήταν σύζυγος του ηθοποιού Κώστα Νεσσάρη με τον οποίο απέκτησε μια κόρη.

Πηγή: newpost