Δημότσης Γιάννης

Φωτογράφος

Έλκει την καταγωγή του από την Αθήνα και την Οδησσό, με απώτερη την Λακωνία και την Κωνσταντινούπολη. Ο πρόγονός του Κλεάνθης Αβραμίδης υπήρξε από τους δυναμικότερους εμπόρους της Οδησσού κατά τις αρχές του 20ου αιώνα. Κατά την περίοδο της νέας οικονομικής πολιτικής του Λένιν το 1930(N.Ε.P.)κατόρθωσε και μετοίκησε στην Ελλάδα, από όπου συνέχισε με επιτυχία τις εμπορικές του δραστηριότητες, σαν ο μοναδικός εξαγωγέας εσπεριοειδών στην κεντρική Ευρώπη. Υπήρξε ένας απο τους συνιδρυτές της Αγροτικής Τράπεζας. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και νομικός σύμβουλος διεθνών επιχειρήσεων, καθώς και του οργανισμού ΟΤΕ. Η μητέρα του, με ελληνορωσική κλασική μόρφωση, ήταν συνιδρύτρια πολιτιστικών φορέων και σύνδεσμος ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.

Απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη. Πραγματοποιεί σπουδές στο Διεθνές Δίκαιο, στο Βασιλικό ΙνστιτούτοΔιεθνών Σχέσεων του University College, London UK, με προοπτική την διπλωματική καριέρα την οποία όμως διακόπτει λόγω της δικτατορίας στην Ελλάδα. Συνεχίζει τις σπουδές στο Wimbledon School of Art, London UK, στην σκηνογραφία και φωτογραφία. Πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στο Slade School of Art & Design. Έχει σκηνογραφήσει για πολλές θεατρικές παραγωγές στο Off – Off & Off Broadway (στα La Mamma Theatre, Performing Garage, Joe Pupp Theatre, κ.ά.), ενώ ταυτόχρονα δουλεύει με πολλούς νέους σκηνοθέτες σε πρωτοποριακά φιλμς.

Εργάστηκε επίσης ως σχεδιαστής χώρων, και βιομηχανικών προϊόντων αλλά κυρίως ως διαφημιστικός φωτογράφος στα μεγάλα στούντιο της Ν.Υ. απο το 1977-84. Ιδρύει το δικό του “Photo – Industrial Design Studio” στην Ν.Υ. και συνεργάζεται συγχρόνως με γνωστές διαφημιστικές έταιρείες με έδρα την Νεα Υόρκη. Αναλαμβάνει μεγάλο αριθμό φωτογραφίσεων και βιομηχανικών σχεδίων όπως του “Watch Out” ένα πρωτοποριακό ρολόι για νέους, συσχεδιάζει το νυκτερινό κέντρο “Οpus 4” στο Orlando-Florida 1985, δημιουργεί και φωτογραφίζει την ιδέα για την καμπάνια της “Hublot”, γνωστή εταιρεία πολυτελών ρολογιών το 1986 κ.ά. Φωτογραφίζει επίσης κατασκευές διάσημων αρχιτεκτόνων, ενώ ταξιδεύει στην κεντρική και τη Νότια Αμερική για λογαριασμό διάφορων περιοδικών. Από το 1991 έως σήμερα εργάζεται στο προσωπικό του στούντιο στην Αθήνα το οποίο εξοπλίζει με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες. Συνεργάζεται κυρίως με εκδοτικές και διαφημιστικές εταιρείες.

Έργα του έχουν διακριθεί κατ’ επανάληψη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.