Χρήστου Ειρήνη

Χορεύτρια – Καθηγήτρια Μπαλέτου – Χορογράφος – Ηθοποιός

GR0501663_CHRISTOU_IRINI_TRUEΑντλεί την απώτερη καταγωγή της από τη Σμύρνη και την Αίγυπτο. Ολοκλήρωσε τις εγκύλιες σπουδές στα εκπαιδευτήρια “Κατρανίδου” και “Καλπάκα”. Απόφοιτη το 1976 με πτυχίο της Ανωτέρας Σχολής Μπαλέτου Αναστασίου Χαλκιοπούλου. Απόφοιτη το 1977 του Εθνικού Ωδείου με δίπλωμα πιάνου και σπουδές κλασικού τραγουδιού. Απόφοιτη το 1977 της Ανωτέρας Σχολής Μάγιας Σοφού με δίπλωμα καθηγήτριας Μπαλέτου – Ρυθμικής. Απόφοιτη το 1978 της Σχολής Μανεκέν Ροντοπούλου. Απόφοιτη το 1986 με πτυχίο και Δίπλωμα ηθοποιού από την Ανωτέρα Σχολή του Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου Θεοφανίδη. Έχει λάβει διάκριση – πιστοποίηση από τη Βασιλική Ακαδημία Χορού του Λονδίνου και έχει βραβευθεί το 1987, το 1993 και το 2007 για την καλλιτεχνική προσφορά της. Σπούδασε το 1982 Δημόσιες Σχέσεις – Επικοινωνία και Δημοσιογραφία στο ΑΚΕΜ (Αθηναϊκό Κέντρο Επαγγελματικής Μορφώσεως). Έλαβε μαθήματα και παρακολούθησε σεμινάρια σε Ευρώπη και Αμερική, από σπουδαίους Έλληνες και ξένους δασκάλους διεθνούς φήμης. Εργάστηκε από παιδί ως ηθοποιός, χορεύτρια και αργότερα χορογράφος σε παραγωγές του Κλασικού και Ελεύθερου Θεάτρου από το 1969-2002. Συνεργάστηκε με την Ομάδα και τη σχολή Leonida de Pian το

1975-80 σε έργα κλασικού ρεπερτορίου και με τους θιάσους – οργανωτές Χατζηχρήστου, Σταυρίδη, Μαλούχου, Αθερινού, Οικονομίδη, Αθηναίου, Στεα, Μπουρνέλη κ.ά. στο Ελεύθερο Θέατρο. Το 1978 ιδρύει Σχολή Μπαλέτου η οποία λειτουργεί ως σήμερα και με έναρξη από 01.01.2011 υπό τη διεύθυνση της κόρης της, Χριστίνας Χρήστου. Επί σειρά ετών συνεργάστηκε ως Δασκάλα Δραματικής Τέχνης και Χορογράφος στην Ανώτερη Σχολή Θεάτρου “Θεμέλιο” του Ν. Βασταρδή. Έχει χορογραφήσει πολλά έργα στο Ελεύθερο Θέατρο και την τηλεόραση και συνεργάστηκε σε μεγάλες παραγωγές. Συμμετείχε στο Πειραματικό Θέατρο της Μ. Ριάλδη στο “Καφέ Σαντάν”. Χόρεψε σε παραγωγές κλασικού ρεπερτορίου σε Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Τουρκία, Ρουμανία και στην Κρατική Τηλεόραση σε ιστορικές καλλιτεχνικές παραγωγές ντοκιμαντέρ υπό τη διεύθυνση του Α. Μάτσα 1982-86 που βραβεύθηκαν και βρίσκονται στο Θεατρικό Μουσείο. Άλλες συνεργασίες είχε με την Α. Βουγιουκλάκη στα μιούζικαλς, Ν. Ηλιόπουλο, Α. Καλουτά, Α. Μάτσα κ.ά. Έκανε χορογραφίες σε επιδείξεις υψηλής ραπτικής με γνωστούς Έλληνες σχεδιαστές, στις οποίες συμμετείχε και ως μανεκέν. Χάρισε τη φωνή της σε ραδιοφωνικές εκπομπές της Κρατικής Τηλεόρασης το 1976-86. Είναι ιδρύτρια της χορευτικής ομάδας “Πειραματικό Μπαλέτο Χαλανδρίου” και του πολιτιστικού συλλόγου “ΦΙ.ΝΕ.ΚΑ.” (Φίλοι Νένων Καλλιτεχνών) το 1980-1999 και ιδρύτρια του πρώτου Κέντρου Flamenco Ελλάδος και του Εκπαιδευτικού Κέντρου Διάδωσης και Διάσωσης Κληρονομιάς Αρχαϊκού Χορού από το 1989.

 

H βιογραφία της κ. Χρήστου φιλοξενείται στις σελίδες της 5ης έκδοσης του Who is Who που κυκλοφόρησε το 2010 μέχρι και σήμερα.