Κώστας Αρζόγλου

Ηθοποιός – Σκηνοθέτης
Γεννήθηκε στην Αθήνα.

Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Έχει ήδη όμως συμμετάσχει στον Θεατρικό Όμιλο του Κολλεγίου, έχει σκηνοθετήσει ως μαθητής ακόμη την “Σίβυλλα” του Α. Σικελιανού και ένα δίωρο πρόγραμμα Τσέχωφ, όπου ο ίδιος παίζει τις “Βλαβερές συνέπειες του καπνού”. Το σκηνικό του ταλέντο του διακρίνει η μεγάλη Ελληνίδα τραγωδός Κατίνα Παξινού και γράφει ειδικά στο προωτοσέλιδο των νέων ο συγγραφέας Δ. Ψαθάς. Ώντας πρωτοετής ενώνει 6 σχολεία μαζί και ανεβάζει τον “Κοριολανό” του Σαίξπηρ με περίπου 55 άτομα.

Η δικτατορία σταματάει τις παραστάσεις την δεύτερη κιόλας μέρα. Ένα χρόνο αργότερα το 1970 ιδρύει με άλλους 5 συμμαθητές, το “Ελεύθερο Θέατρο” που επρόκειτο να παίξει κομβικό ρόλο στα θεατρικά πράγματα της χώρας αλλά και στην πολιτική κατάσταση. Συλλαμβάνεται δύο χρόνια αργότερα ως ηγετικό στέλεχος του αντιστασιακού αυτού θιάσου, θα ανακριθεί βίαια, θα μείνει στην απομόνωση και θα κατηγορηθεί σε στρατοδίκη για τους σκοπούς του “Ελεύθερου Θεάτρου”. Το κινητό θέατρο “Αεικίνητο” ήταν το όνειρό του για μια 10ετία και τελικά το πραγμάτωσε το 1984.

Η παγκόσμια πρωτοτυπία του ήταν φτιαγμένη από 6 φορτηγά, θερμαινόμενη αίθουσα 1.000 θεατών, σκηνή 200τ.μ., μεταβαλλόταν σε κάθε σχήμα που ζητούσε η σκηνοθεσία, διέθετε αποθηκευτικούς χώρους, γραφείο, ταμείο, καμαρίνια και κυρίως κλίση στις κερκίδες του. Πρωταγωνίστησε στο “Καφενείο”, “Η Στρίγγλα που έγινε αρνάκι”, “Όνειρο θερινής νυκτός”, “Ζητείται τενόρος”, “Πυξ Λαξ”, “Ήταν όλοι τους παιδιά μου”, “Αντίο Τσάρλυ”, “Με το ίδιο νόμισμα”, “Η σημασία του να είσαι σοβαρός”, “Ντόλλυ”, “Μπράβο Γιατρέ”, “Το βιζόν και χάριν έχει”, “Το χρήμα στο λαιμό σου”, “Μια φορά στις δεκαπέντε”, “Αιγαίο βαγκέο”, “Μερικοί το προτιμούν καυτό”, “Βρυκόλακες”, κ.ά. Συνεργάστηκε με σπουδαίου ηθοποιούς όπως η Λαμπέτη, Παπαμιχαήλ, Βουγιουκλάκη, Αλεξανδράκης και Βουτσάς. Στη τηλεόραση έπαιξε στις σειρές “Τερέζα Βάρμα Δακόστα”, “Εν Αθήναις”, “Κόντρα στον άνεμο”, “Λεηλασία μια ζωής”, “Λαυρεωτικά”, “Παγίδα”, “Εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη”, “Καφενείο Εμιγκρέκ”, “Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”, “Η εκτέλεση του Ίωανα Δραγούμη”, “Απαγορευμένη αγάπη”, “Βέρα στο δεξί”. Πάμπολλα έργα έπαιξε για το Θέατρο της Δευτέρας.

Στον κινηματογράφο το “Νοκ άουτ”, “Ο Καιρός των Ελλήνων” και η “Όστρια” ξεχωρίζουν. Είναι μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Διάζωμα” για την αξιοποίηση όλων των αρχαίων θεάτρων.

Ασχολείται με την αναζήτηση στην αρχαία ελληνική σκέψη και κυρίως τα πράγματα πίσω από τα φαινόμενα.

Για πολλά χρόνια ερευνά τον μύθο του Οιδίποδα.

H βιογραφία του κ. Αρζόγλου φιλοξενείται στις σελίδες του Who is Who από την 3η έκδοση που κυκλοφόρησε το 2008 μέχρι και σήμερα.